Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A futballra is lesújt Putyin bosszúja

2015.12.04. 18:13
Az orosz sportminiszter szerint a futballklubok elfelejthetik a török játékosokat és a török edzőtáborokat. Sokan már engedelmeskednek is, de mi lesz az Eb-vel, a nemzetközi kupákkal és a 2018-as orosz vb-vel?

Az orosz vadászbombázó lelövését Vlagyimir Putyin a gazdaság mellett a futballon keresztül is megbosszulná a törökökön: az orosz sajtó a hétvégén írt arról, hogy a jövőben nem fogják engedélyezni a futballcsapataiknak, hogy török játékost igazoljanak.

Az ilyen szabályozás pedig szinte példa nélküli a modern futballban, mivel a spanyol Athletic Bilbao leginkább a hagyományok miatt foglalkoztat kizárólag baszk játékosokat, Izraelben a nagy kluboknál már csak a Beitarnál ragaszkodnak ahhoz, hogy nem igazolnak arab futballistát.

Az orosz sportminiszter Vitalij Mutko a napokban konkretizált is, hogy tényleg ez az elképzelésük, csak azt nem lehet tudni, hogy mennyi időre tervezik a szankciót.

Ha valaki török játékost szeretne szerződtetni a téli átigazolási időszakban, akkor erre nem lesz lehetősége

– mondta a politikus, aki egyébként az orosz futballszövetség elnöke is, és az oroszok sokat támadt 2018-as vb-pályázata miatt ő is gyanúba keveredett már. De a nemrég kirobbant atlétikai doppingbotrányban is előkerült a neve: a WADA-jelentés szerint az orosz kormány megfélemlítette azt a moszkvai laboratóriumot, amely Mutko nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. 

Mutko azt is javasolta a futballcsapataiknak, hogy ne menjenek Törökországba edzőtáborozni. Pedig a külföldi kluboknak Törökország már régóta népszerű hely edzőtáborozásra, az oroszok is rendszeresen jártak oda. Leginkább azért népszerű hely, mert jók a körülmények, megfelelő az időjárás, és mivel sok külföldi csapat szeret arra túrázni, ezért nem kell sokat keresgélni, hogy épkézláb ellenfelet szervezzenek le egy-egy edzőmeccsre. 

Plusz: amíg szünetel az orosz bajnokság februárban, de már a nemzetközi kupákban játszani kell, addig megfelelő terep, fontos és színvonalas nemzetközi klubmeccseket lehet játszani Antalyában. 

Azóta már több csapat – Lokomotiv Moszkva, Szpartak Moszkva, FC Krasznodar, Kuban Krasznodar – is jelezte, megfogadják Mutko javaslatát, és törlik a török túrát. De más országokból is szimpatizáltak, a belgrádi Crvena Zvezda elnöke például már az orosz gép lelövése után kijelentette, hogy együttérzésük jeleként nem utaznak el Törökországba a téli felkészülésre, inkább Ciprusra terveznek egy túrát. (Ciprus is kedvelt helyszín, de ott gyakoriak a heves esőzések télen.)

De mi van azokkal a törökökkel, akik már Oroszországban játszanak? Mutko ígérete szerint a mostani döntés őket nem érinti, nem kell kirúgni őket, ugyanúgy játszhatnak tovább a csapatukban az érvényes szerződésüknek megfelelően.

Az egyik ilyen futballista Gökdeniz Karadeniz, aki 2008 óta futballozik a Rubin Kazanyban, a múlt szezonban hét gólt szerzett. Kérdés, hogyan viselkednek majd vele szemben az orosz drukkerek, mert a Kazanynál szeretik, még három évig érvényes a szerződése, és nem is tervezik eladni a klub igazgatója szerint, ugyanakkor nem biztos, hogy idegenben szívesen látják majd.

Az országot többször büntette már az UEFA a rasszista megnyilvánulások miatt, a Zenit légiósai is többször kifakadtak már, mert inzultus érte őket. Nem tudni viszont, hogy mi lesz azokkal a futballistákkal, akik orosz klubtól igazoltak volna törökhöz a télen, például a szenegáli Oumar Niasse, őt a Galatasaray vitte volna a Lokomotivtól. Valószínű, hogy ezeket az üzleteket nem érinti Mutkóék döntése. 

Nem tiltották meg azt sem, hogy orosz sportolók törökországi sporteseményekre utazzanak, de csak akkor engedik el őket, ha az események megfelelően biztosítva vannak. Az UEFA-nál valószínűleg most örülnek annak, hogy a Besiktas és a Lokomotiv Moszkva már lejátszotta egymással a csoportmeccseit az Európa Ligában (mindkét találkozó 1-1 lett), de ez még nem jelenti azt, hogy a későbbiekben nem lehet gond ebből.

Ugyanis az egyenes kieséses szakaszban még simán összekerülhet orosz és török csapat. Egy fordulóval a csoportkör vége előtt továbbjutásra áll a Fenerbahce,  a Besiktas, a Krasznodar és a Lokomotiv Moszkva is, a Bajnokok Ligájából pedig jöhet még a Galatasaray is, mivel az ottani csoportharmadikok automatikusan az EL-ben folytatják.

Tavaly az UEFA-nak már kellett irányított sorsolást rendeznie az orosz–ukrán konfliktus miatt az Európa Ligában. A nyolcaddöntőben úgy húzták az orosz és ukrán klubcsapatokat, hogy ne kerülhessenek össze, amit már csak azért sem volt egyszerű megoldani, mert a két országnak négy csapata maradt állva.

Aztán a negyeddöntőben ugyanígy el kellett játszani ezt, mert három csapat még mindig versenyben volt. Az elődöntőt már nem kellett ilyen komolyan befolyásolni, ugyanis a nyolc között a Dinamo Kijev és a Zenit is elvérzett, csak a későbbi döntős Dnyipro ment tovább.

Van már egyébként néhány ehhez hasonló megkötés az európai futballban, a 2016-os Eb-re az oroszok és a grúzok, az örmények és az azeriek sem kerülhettek volna egy csoportba politikai okokból, de ez így ment már a korábbi vb- és Eb-selejtezők sorsolásán is. 

A török–orosz konfliktus szerencsére még nem tart itt, mindenesetre ha továbbra is ilyen feszült a helyzet, akkor lehet, hogy az UEFA-nak semleges helyszínre kell majd vinnie egy meccset, ha összekerül egy török és egy orosz csapat az EL egyenes kieséses szakaszában. 

Ráadásul itt van a nyakunkon a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság, ahova a török és az orosz válogatott is kijutott. Utóbbit a második kalapból, előbbit a negyedikből húzzák, tehát összekerülhetnek egy csoportba az Eb-n, vagy ha ott nem, akkor akár a nyolcadöntőben. Annyiból jobb a helyzet, hogy a két csapat legalább semleges pályán találkozna. 

Az orosz–ukrán meccs pedig nem jöhet össze a csoportban, mert mindkét válogatott a második kalapból várja a december 12-i sorsolást. Az egyenes kiesésben ugyanakkor akár találkozhatnak is.

A 2018-as futball-világbajnokság miatt is érdekes a helyzet. Bár a torna még három év múlva lesz, úgyhogy még addig rendeződhet valamelyest a viszony, és a selejtezőkön sem kerülhetnek össze, mivel az oroszok rendezőként automatikus résztvevők, de a világbajnokság helyszíneinek építkezésein több török cég is dolgozik. Velük ugyanaz lesz, mint a futballistákkal: az élő szerződésű cégek folytathatják a munkát, a jövőben viszont nem nagyon fognak szerződést kapni más török vállalatok.