Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Németh K.: A katari fizetésem harmadáért maradtam volna Amerikában

2016.02.01. 17:07

A magyar válogatott és az al-Garafa SC futballistája, Németh Krisztián elárulta, hogy sokkal több pénzt keres Katarban, mint előző klubjánál, a Sporting Kansas Citynél - jelentette az MTI.

A 27 éves csatár 2014 decemberében igazolt Amerikába, a szezon végén klubcsapatánál őt választották az év újoncának, az MLS-ben pedig az övé lett az idény legszebb gólja. Jó formájának köszönhetően visszakerült a magyar válogatottba, amellyel kiharcolta a részvételt a nyári, franciaországi Európa-bajnokságon.

Az SKC a még egy évig élő szerződés ellenére pénteken bejelentette, hogy Németh távozik, és a katari élvonalban szereplő al-Garafa SC-ben folytatja. Új klubja vasárnap este közölte, hogy átesett az orvosi vizsgálaton, és aláírta megállapodását. Mivel a hétvége folyamán Németh számos kritikát kapott az interneten, hétfőn Facebook-oldalán reagált a szurkolói hozzászólásokra.

"Tisztában vagyok azzal, hogy a klubváltással meglepetést, sokaknak csalódást, esetleg fájdalmat okoztam. A döntéseim okaként és háttereként legtöbben egyértelműen a pénzt nevezik meg. Valóban sok pénzt fizettek értem, és jóval többet keresek majd, mint korábban, de a történtek háttere ennél sokkal bonyolultabb" - kezdte Németh Krisztián.

Kifejtette: a tavalyi év végére egyértelművé vált, hogy Kansasben nem úgy gondolkoztak a szezonjáról, a teljesítményéről, a jövőjéről, beleértve a lehetséges Európa-bajnoki szereplését, ahogy azt remélte. Elárulta, tavaly ingyen érkezett, most viszont "nagyon magas összegért" távozott, bár a katari keresete harmadáért szívesen maradt volna az amerikai klubnál, de erre nem volt lehetősége.

"Végső döntésem előtt többször is egyeztettem Bernd Storck szövetségi kapitánnyal, aki megértette a helyzetemet, és támogatásáról biztosított. Ez számomra a közelgő Európa-bajnokság miatt rendkívül fontos volt, hiszen mindenképpen szeretnék ott lenni" - írta Németh Krisztián.

A támadójátékos vételárát és másfél éves szerződésében szereplő fizetését hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, Amerikában viszont kötelező évente megjelentetni a bérlistát, ezért tudni lehet, hogy ott 2015-ben 250 ezer dollárt (71.6 millió forint) keresett.

Kikövetkeztethető, Németh béremelést szeretett volna Kansasban, de mivel sokkal kevesebbet kapott volna, mint a Közel-Keleten, váltott. Ha csak 50 ezer dolláros emeléssel számolunk, akkor Németh minimum 900 ezer eurót tehet zsebre évente. (1 millió euró=310 millió forint.)

A Sporting Kansas City az ő távozása után sem maradt magyar légiós nélkül, mivel a közelmúltban visszatért a csapathoz Sallói Dániel. A hétszeres bajnok al-Garafa jelenleg a katari élvonal nyolcadik helyén áll.