Gusztáv
-4 °C
1 °C

Erdogan török elnök beperelte Hakan Sükürt

2016.02.24. 16:48

Akár 4 évi börtönbüntetést is kaphat Hakan Sükür, minden idők egyik legsikeresebb török labdarúgója, amiért megsértette Recep Tayyip Erdogan török elnököt és fiát - írta az MTI a Dogan török hírügynökségre hivatkozva.

A 44 éves exfocista, aki korábban maga is a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselője volt, február 15-én Twitter-fiókján tette közzé az ügyészség által sértőnek vélt üzeneteket. Az ügyészég 1 és 4 év közötti szabadságvesztést kért Sükürre.

Bár a játékos a bíróságon azt vallotta, hogy nem Erdogant szándékozta megsérteni, nyilatkozatát nem találták meggyőzőnek. Magukat a bejegyzéseket nem hozták nyilvánosságra.

Sükür 1992 és 2007 között 112-szer lépett pályára a török válogatottban, a mérkőzéseken összesen 51 gólt szerzett, így ő a válogatott gólkirálya. Igazi nemzeti hős Törökországban.

A Törökországot 2003 óta irányító Erdogant belföldön és külföldön egyaránt azzal vádolják, hogy autoriter, iszlamista-konzervatív rendszert működtet. Erdogan rendszeresen bepereli politikai ellenfeleit, a sajtót, de akár az egyszerű állampolgárokat is az őt érintő sértések miatt. Az ilyen eljárások száma különösen 2014. augusztusi elnökké választása óta nőtt meg.

Az esetek többségében a sértések miatt felfüggesztett szabadságvesztést szabnak ki a bíróságok.