Valér
4 °C
8 °C

Tíz változat a futball-vb átalakítására

2016.10.13. 21:50

Tízféle tervet terjesztettek a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vezető testülete elé a világbajnokság átalakításával kapcsolatban.

Gianni Infantino elnök csütörtöki bejelentése szerint maradhat 32 csapatos a torna, létszámemelés esetén viszont 40, vagy akár 48 válogatott részvételére is van esély. A FIFA-tanács januárban dönt a kérdésről.

"Az általános vélekedés pozitív, de még mindig nagyon sok munkánk van. Nem értek egyet azzal, hogy a létszámemelés gyengítené a játék minőségét. Szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a legutóbbi világbajnokságon Costa Rica például Olaszországot és Angliát is megelőzte" - mondta a FIFA elnöke.

Fontos szempont, hogy a több mérkőzés nagyobb bevételt eredményezne a közvetítések jogdíjaiból és a támogatók részéről, ami hozzásegítené Infantinót az elnökválasztás előtti kampánya során tett ígéretének betartásához, miszerint négy év alatt mind a 211 tagszövetség kap ötmillió dollárt.

A 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokságot biztosan - az 1998 óta alkalmazott - 32-es mezőnnyel bonyolítják le, újabb létszámemelésre először 2026-ban kerülhetne sor. Ennek a házigazdáját még nem jelölték ki, de széles körben arra számítanak, hogy Észak-Amerika számos stadionja adhat otthont a meccseknek.

Infantino arról is beszélt, hogy a FIFA-nak már a katari torna előtt az eddigieknél intenzívebben ellenőrzése alá kellene vonnia a jegyértékesítést, a szervezést és a költségvetést. Mint hangsúlyozta, erre az adminisztráció egyszerűsítése miatt van szükség, nem azért, mert nem bízik a helyi szervezőkben, bár megjegyezte, hogy a jegyeladást egy ideje sajnos botrányok kísérik. (MTI)