Vilma
3 °C
11 °C

Három robbanás volt a Dortmund BL-meccse előtt, egy futballista megsérült

2017.04.11. 20:00 Módosítva: 2017.04.11. 23:48

Kisebb robbanások voltak a Borussia Dortmund–Monaco Bajnokok Ligája-negyeddöntő előtt kedd este Dortmundban, amikor a hazai futballcsapat elhagyta a szállodáját, és egy kereszteződésen hajtott keresztül, tíz kilométerre a stadiontól. 

Az egyik futballista, a spanyol Marc Bartra megsérült a robbanásban, őt kórházba kellett szállítani. Később kiderült, hogy eltört a csuklója, ezért meg kell operálni. A buszon több ablak is betört a robbanások ereje miatt.

Este fél kilenckor bejelentették, hogy a mérkőzést elhalasztják, szerdán fogják pótolni 18.45-ös kezdéssel. 

A támadás után egy órával a német rendőrség közleményt adott ki, amelyben megerősítették: három robbanás történt, és a támadás után a helyi rendőrség és a tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki helyszínre. 

A többi játékos sértetlenül megúszta a robbanást, ők nem utaztak tovább a stadionba, a detonációban megrongálódott busz közelében várakoztak egy ideig.

A robbanószerkezetekről még mindig nem lehet tudni semmit, csak azt, hogy súlyos hatásúak voltak, és valószínűleg a szálloda parkolója melletti sövényben helyezték el őket. A Bild című német lap úgy értesült, hogy házi készítésű pokolgépekről lehet szó, valamint hogy a rendőrség köröz egy külföldi rendszámú gépkocsit. Ezeket az információkat azonban a rendőrség nem erősítette meg. 

Egyelőre nem tudják, hogy mi volt a merénylet indítéka, és egyelőre nem terrortámadásként, hanem „emberölési kísérletként” tekintenek rá – közölte a rendőrség.  A BBC szerint a rendőrség vizsgálja az iszlamista kapcsolatot is. 

Sandra Lücke ügyész bejelentette: a megtámadott busz közelében egy levelet találtak, amelyet szövege szerint az elkövető vagy elkövetők írtak. Az ügyész ugyanakkor hozzátette: a küldemény hitelességét ki kell vizsgálni. Többet nem árult el a levélről.

A csapat kapusa, Roman Bürki azt nyilatkozta a svájci Blichnek, hogy negyed nyolc körül indultak el a szállodájukból, befordultak a kereszteződésbe, aztán óriási robbanást hallottak. Bartra mellett ült a busz hátuljában, és csapattársát a berobbanó szilánkok sebesítették meg. „Mindannyian lebuktunk a földre a robbanás után. Kisebb sokkot kaptunk, de szerencsére a rendőrök hamar megérkeztek. Senki nem gondolt a történtek után a futballmeccsre" – idézik. 

A stadionban lévő szurkolóktól azt kérték a hangosbemondón, maradjanak nyugodtak, mert teljes biztonságban vannak. A dortmundi rendőrség is azt írta közösségi oldalán, hogy semmi ok a pánikra. A helyszíni beszámolók szerint nem is esett senki pánikba, a stadionban énekeltek, tapsoltak a drukkerek.

A vendégszurkolók is jó fejek voltak, mert a történtek után a hazai csapatot éltették. 

Arra viszont megkérték a drukkereket, hogy még egy ideig maradjanak a helyükön, nyilván biztonsági okokból. A 2015-ös párizsi terrortámadás óta, amikor a Stade de France-ben rendezett Franciaország–Németország alatt a stadion közelében volt robbanás, minden ilyen fenyegetést jóval komolyabban vesznek – volt, hogy futballmérkőzést halasztottak el terrorveszély miatt.

Ebben az esetben egyelőre nem tudni, hogy miért robbantottak, de a rendőrség elárulta, hogy az út mellé helyezett robbanótölteteket azután hozták működésbe, hogy a csapat elhagyta a szállodáját. Az elkövetőről vagy elkövetőkről egyelőre semmit nem tudnak. 

Annyit azért megerősítettek, hogy kifejezetten

a Dortmund futballcsapata ellen irányult a támadás,

bár azt még a hatóságok sem tudják biztosan, mi állhat a háttérben. 

Szerda este egy másik BL-mérkőzést is rendeznek majd Németországban: a Bayern München fogadja a Real Madridot, és a kedd este történtek miatt, fokozták a biztonsági intézkedéseket a vendégcsapat szállodájánál. 

Rendőrök a Borussia Dortmund stadionja előtt
Rendőrök a Borussia Dortmund stadionja előtt
Fotó: Odd Andersen / AFP

Az UEFA elnökét, Aleksander Čeferint mélységesen felháborította a támadás, de egyetértett abban, hogy a mérkőzést el kellett halasztani. Megköszönte a hatóságok gyors segítségét is. A FIFA vezetése is közleményben ítélte el a támadást, Angela Merkel pedig együttérzését fejezte ki. 

Kedd estére még egy BL-negyeddöntő volt kiírva: a Juventus–Barcelona rendben elkezdődött, és az olaszok nyerték meg 3-0-ra.