Gergely
4 °C
23 °C

Mi lesz ebből? Az albán svájciak nekimennek a svájci albánoknak

2016.06.11. 12:26
Az egész Európa-bajnokság egyik legpikánsabb meccse lesz majd az Albánia-Svájc az A csoportban. A mérkőzés 15-órakor kezdődik.

Az albánok a dánokat megelőzve jutottak ki a portugálok mögött, volt egy hatalmas bravúrjuk, hiszen Lisszabonban nyerni tudtak, és volt egy idegenbeli bundagyanús győzelmük.

Az albánok Lens-ban, a Bollaert–Delelis Stadionban abszolút újoncként lépnek pályára, bár az albán foci fejlődését jól érzékelteti, hogy a tavalyi albán bajnok Skenderbeu csoportkörös volt az Európa Ligában.

Asvájciak az angolok mögött futottak be csoportmásodiknak, az előző vb-n nyolcaddöntősök voltak, most sem lenne meglepő a továbbjutásuk. Ehhez persze nyerniük kellene szombaton kora délután, és az előzetes esélyek szerint ez össze is fog jönni. Már csak azért is, mert így tudnák megelőzni a pletykákat, miszerint összejátszottak a még Albániában született svájciak, a Svájcban született albánokkal.

Nyelvi nehézségeik nemigen lesznek a játékosoknak.

Hiszen Valon Behrami, Blerim Dzemaili, Admir Mehmedi és Xherdan Shaqiri még Koszovóban vagy a régi Jugoszlávia területén született, de ők Svájcban futballoznak.

Granit Xhaka és Shani Tarashaj már Svájcban, előbbi nyilván kezdő lesz, utóbbi pedig kispados.

Az albán válogatott tagjai közül hatan – Ajeti, Veseli, Basha, Abrasi, Gashi, Taulant Xhaka - már Svájcban születtek, Mavraj pedig Németországban születtek. A többség a svájci korosztályos válogatottban játszott, aztán felülkerekedtek a nemzeti érzelmek. Mavraj az U21-es német válogatott csapatban is pályán volt, aztán nem lett annyira jó, hogy a felnőttek közé kerüljön, így maradt neki az egyre erősödő albán csapat.

Az ugyanabból a családból származó Xhaka tehát két különböző országot képvisel.

Mindenesetre vicces lesz, ha majd albánul kérik a labdát egymástól a svájci vezérek.