Konrád
4 °C
17 °C

Rémálom, már itthon is gyaláznak minket a futballtörpék

Image uploaded from iOS (8)
2018.03.23. 20:56
3-2-re kikapott a magyar válogatott az új szövetségi kapitány, a 68 éves Georges Leekens bemutatkozó meccsén Kazahsztán ellen.

A belga Georges Leekens péntek este bemutatkozott a magyar labdarúgó-válogatott kispadján, ő a negyedik külföldi kapitány az elmúlt 15 évben. Ő volt az a kapitány, akiről kiderült a bemutatásakor, hogy

az MLSZ 30 neves adatbázisában az előkelő első helyet foglalta el. Már nagyon akart jönni pár éve is.

Nem kapott nehéz ellenfelet elsőre, mert a szerény tudású, három újoncot avató kazahok 2016. júniusban nyertek utoljára, Kínát verték 1-0-ra.

A belga szakemberről tudtuk, hogy a támadófutball lelkes híve, ennek szellemében is állította össze a csapatot, igaz soha nem látott védelemmel álltunk fel. Bese-Fiola-Otigba-Botka voltak a négyes lánc tagjai, a 25 éves fradista Otigba először szerepelt a magyar válogatottban.

A négy védő mellett egy igazán védekező felfogású játékost jelölt a kezdőbe (Elek), Kleinheisler is visszahúzódott mellé és a védelem elé, bár neki vélhetően a támadásokat is kellett segítenie. Deklaráltan két csatárral (Szalai és Nikolics) kezdtünk, a középpálya két szélén pedig Dzsudzsák Balázs és Ugrai Roland kapott helyet. A bal lábas Dzsudzsákot a jobb oldalra húzta ki, sokáig nem lehetett látni, miért. (Egy idő után az egész felállást nem lehetett érteni, értelmezni.)

A rémálomszerű kezdés talán nem is adja vissza, mit láttunk az első bő 10 percben.

Egy labdavesztés után Szalai Ádám ment vissza a szélen megiramodó kazahhal – Dzsudzsák messze lemaradt -, de nem tudta szerelni, beadása után szöglet lett. A szöglet nem volt se magas, se különösebben erős, de mindegyik magyar védő előtt elment, Murtazajev előtt viszont nem, a hatodik percben megszerezte a vezetést a vendégeknek.

A sokk a tizedik percben folytatódott, akkor a jobb oldalon iramodtak meg a kazahok, Botka nem tudott szerelni, Elek sem, Fiola röviden szabadított fel, Zainutgyinov köszönte, és a rövid sarokba lőtte a labdát 10 méterről, ami egy kicsit érintette még a védő lábát.

Az első negyedórában megszólalt a kurva gyenge kórus, amihez tavaly már hozzászokhattunk, de ilyen korán még nem volt példa az utóbbi évtizedekben ilyesmire.

A bemutatkozó kapitány nagyjából 10 perc alatt elveszített a közönség bizalmát.

Leekens ráadásul egyértelműen támadni akart, csak azt felejtette el, hogy az ellenfél nem ijed meg, és nem húzódik vissza.

Nem lehetett könnyű a játékosoknak ezek után észhez térni, de a 22. percben jött a magyar szépítés, Szalai Ádám lövése egy védőt érintve a jobb kapufa mellett pörgött a kapuba. A kulcsmomentum nem ez volt, hanem az, hogy Dzsudzsák végre húzott valami váratlant, gyorsan végzett el egy szabadrúgást, Kleinheisler belépett a védők mögé, és utána jól adott középre.

Nikolics egyedül törhetett volna kapura, amikor Posztnyikov visszarántotta 30 méterre a kaputól. Dzsudzsák szabadrúgása nem volt veszélyes, Erics könnyen lehúzta.

A közönség ekkor a csapat mellé állt, biztatta a játékosokat, de nem tartott sokáig ez a periódus.

A 25. percben a világranglistán 136. kazahok – Szvázifölddel vannak egy szinten, kevéssel Andorra mögött – veszélyes kontrát vezettek, de a tizenhatoson belül rosszul passzoltak, így szerencsére odalett a helyzet.

A 30. percben Nikolics már egyenlíthetett volna, miután lesgyanús helyzetből megindult, és a visszacsellel tisztára játszotta magát. Lövésére azonban odaért a kapus, és kiütötte.

Posztnyikovnak volt egy fejese, ami jelezte, a kazahokban még van erő, és a félidő végéig újabb gólt lőttek.

Bese lepattant a tizenhatos sarkánál Murtazajevről - a bíró nem látott szabálytalanságot -, a kazah középre adott, Fiola és Botka közelről nézte, hogy Szejdahmet érkezik, és közelről a kapuba lőtt. Gulácsi ezúttal is tehetetlen volt, könnyen passzolták el mellette a hosszúba a labdát. 

A félidő előtt a „hol szívetek?”

- kórus szólalt fel.

A csapat nem volt akaratgyenge, de ebben az összeállításban, ilyen felfogásban vergődésre volt kárhoztatva.

Kirgizisztánnak lőttek hármat a kazahok egy félidő alatt 2014-ben, amikor rekordgyőzelmüket érték el. A magyar válogatottnak is bevágtak ugyanennyit.

Második félidő

Három csere jött, mindkét szélső védőt lekapta - ez maga volt a beismerése az elhibázott választásnak -, Bese helyére Lovrencsics került, Botkát a vasasos Hangya váltotta. Ugrainak is eddig tartott ez a meccs, Németh Krisztián váltotta.

A hatvanadik perc környékén a kapu mögötti szurkolók megunták, befejezték a buzdítást, és hazamentek. Amikor a kazahok egyérintőzni kezdtek, akkor már a semleges oldalon is elveszítették a drukkerek a türelmüket.

Németh Krisztián a 68. percben egy röviden kifejelt labdát kapásból a jobb kapufa mellélőtt. Akkor ismét visszajött a közönség hangja, sokáig azonban nem találta el lövés a kaput. Nem voltunk veszélyesek, csak ötlettelenséget láttunk.

A kazahok az utolsó 10 percben is olykor beszorították a mieinket, a csereként beálló Pintér Ádámnak erre válaszul egy gyermeteg lövése volt. Dzsudzsák lőhetett egy utolsó szabadot a 93. percben, ami igazi szimbólummá sikeredett, sem erős, sem pontos nem volt, lehúzta könnyen a kapus.

Pintér Attilának 2014-ben sikerült legyőznie Kazahsztánt 3-0-ra, Leekensnek nem. A 68 éves belga 2017 januárban nyert utoljára. Algériában 1 meccset nyert, négyszer bukott.

Andorrától, Luxemburgtól idegenben kaptunk ki, most hazai pályán.

„Négy napot tudtunk együtt készülni, csoda lett volna, ha minden megoldásunk, elképzelésünk sikerül, de ennél egyértelműen jobban kellett volna kezdenünk. Karácsony régen volt, mi mégis gólokat ajándékoztunk az ellenfelünknek. A félidei cserék után kicsit jobb lett a játékunk, ugyanakkor nem vagyok elégedett. Három nappal ezelőtt mondtam, hogy nemzetközi szinten fizetni kell a hibákért, ezeket most gólokra váltotta az ellenfél. Több játékos is nagyot küzdött, mint például Dzsudzsák Balázs" – értékelt Georges Leekens.

„Az első félidőben sajnos bealudtunk. Aztán betömörültek, nehéz volt őket megbontani. Semmennyire sem gyógyír a gólom. Hoznunk kellett volna ezt a mérkőzést." – mondta Németh Kriszitán.

„Nem volt jó meccs, hibából kaptuk a gólokat, jobban oda lehetett volna figyelni. Föl tudták szedni a lecsorgó labdákat. Létszámfölényben tudtak lenni, ez volt az elsődleges probléma. A párharcokban is mindig alulmaradtunk." – nyilatkozta a debütáló Otigba az M4 Sportnak.

Magyarország-Kazahsztán 2-3 (1-3)
Groupama Aréna, 9038 néző, v.: Tomasz Musial (lengyel)
    gólszerzők: Szalai (21.), Németh (68.), illetve Murtazajev (6.), Zajnutgyinov (10.), Szeidahmet (39.)
    sárga lap: Kleinheisler (47.), Otigba (54.), illetve Posztnyikov (23.), Bejszebekov (55.)