Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Lebonthatják az első focivébé stadionját

2018.04.12. 20:53

Ha sikeres lesz Uruguay pályázata a 2030-as focivébé megrendezésére, akkor a tervek szerint lebontják az első, 1930-as világbajnokságnak otthont adó Centenario Stadiont – írja az MTI.

Fernando Caceres sportállamtitkár csütörtökön közölte, hogy hat tervezet van az új létesítmény építésére a legendás aréna helyén, melyek mindegyikében megmarad az egyik oldalon álló, 100 méteres torony, ami az 1924-ben és 1928-ban olimpia bajnok uruguayi válogatott előtt tiszteleg.

Jelenlegi állapotában a Centenariónak nagyon költséges a fenntartása, messze van a modern sportlétesítmények színvonalától, így nem maradhat fenn tovább. Szimbolikus szerepe miatt ugyanakkor alighanem sokkolni fogja a lakosságot, ha eltűnik.

– tette hozzá Caceres.

A Centenario Stadion 2006-ban
A Centenario Stadion 2006-ban
Fotó: Robert Cianflone / Getty Images Hungary

A 100 ezer fő befogadására képes stadion egyébként tényleg ikonikus, mert nemcsak az első világbajnokság, hanem Uruguay függetlenségének 100. évfordulója is apropóul szolgált a megépítéséhez, emellett pedig az első döntőt is itt vívták, Uruguay verte 4-2–re az argentin válogatottat.

Uruguay Argentinával és Paraguay-jal együtt pályázta meg a 2030-as vb rendezési jogát, ha ez sikerrel jár, nyolc argentin, valamint két-két uruguayi és paraguayi helyszínen rendezik meg a világbajnokság mérkőzéseit. Más pályázat egyelőre még nem érkezett a tornára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?