Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

100 millióért megint kiépítik a fűtést a kisvárdai stadionhoz

Image uploaded from iOS (10)
2018.04.25. 06:29 Módosítva: 2018-04-25 08:11:58

Zavarba ejtő, ami a Kisvárda FC stadionjának fűtése körül zajlik. A közbeszerzési értesítőben kedden megjelent hirdetmény szerint a stadion fűtési rendszerének gazdaságosabbá tétele nevében mintegy 100 millió forinttal emelkedett a beruházás ára. A szerződés 2 milliárd forintról rajtolt, most tartunk majd' 2,5 milliárdnál.

És hogy ebben mi a különös?

Seszták Miklós fejlesztési miniszter városának ékszerdoboza még nem készült el teljesen, de a pályafűtést már januárban használták, erről annak idején maga a klub szakmai igazgatója, Révész Attila számolt be büszkén egy videóban .

A részleteket pedig az igazgató Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatából tudhattuk meg, vagyis 

mi a 65-70 fokos túlfolyó vizet, vagyis a felesleges mennyiséget hoztuk át egy csövön keresztül a stadionig (a szomszédos termálfürdőből), ahol egy óriási szivattyú segítségével visszahűtjük a hőmérsékletét 12 fokra, és ezzel fűtjük a gyepet. A fűtőrendszert már be is kapcsolták.

A szakmai igazgató azért hangsúlyozta ki a szakmai részleteket, hogy mindenkit megnyugtasson, Várdán nem járnak majd úgy, mint Balmazújvárosban, ahol nem lehetett bekapcsolni a termálvíz hőjét hasznosító pályafűtést, mert az túlságosan lehűtötte volna a helyi fürdő vizét. Kisvárdán viszont ilyesmitől nem kell félni, mert ott a túlfolyó – tehát kitermelt, de nem felhasznált – termálvíz úgynevezett hulladék energiáját hasznosítja a rendszer.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
100 millióért megint kiépítik a fűtést a kisvárdai stadionhoz

Januárban már üzemelt a termálvizes rendszer, aztán februárban rájöttek, hogy építenek egyet.

655 · Apr 25, 2018 06:29am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Mindezek ismeretében enyhén meglepő felfedezés volt, hogy az EU-s közbeszerzési értesítő keddi hirdetménye szerint a következő indokkal emelkedett mintegy 100 millió forinttal a kisvárdai stadion ára (kiemelés tőlünk):

"A felek a kivitelezési tervdokumentáció részét képező gáz kiviteli terveket felülvizsgálták, és együttesen megállapították, hogy a szomszédos strand területről elérhető termálvíz hulladék hőjének hasznosításával a későbbi üzemeltetés gazdaságossági szempontokat figyelembe véve hatékonyabban oldható meg. Előbbiek okán a Strandfürdő területéről áthúzott hőszigetelt távvezeték kiépítése szükséges."

Ami nagyon úgy hangzik, mintha a pályafűtésre vonatkozna, csakhogy a 100 milliós szerződésmódosítás dátuma a hirdetmény szerint 2018. február 18-án történt, míg Révész Attila tájékoztatása szerint az eléggé hasonlónak tűnő rendszer már január 10-én vígan üzemelt a stadionban.

Feltéve, hogy nem ugyanazt a rendszert építik ki megint, legfeljebb arról lehet szó, hogy utólag rájöttek, a stadion egyéb helyiségeinek fűtését is a hulladékhő hasznosításával volna legcélszerűbb megoldani, mint például az öltözőkét vagy épp a VIP-részlegét. Esetleg kiderült, hogy több hő kell a pályának, vagy ki tudja.

Lényeg, hogy a változtatás igénye alig három hónappal a befejezési határidő előtt esett le az érdekelteknek, noha valószínűleg lényegesen olcsóbb és praktikusabb lett volna a dolgokat egyszerre intézni. Meg egy kicsit azért furcsa is, hogy a pályafűtés tervezéskor a további fűtési igények kérdésén valahogy nem sikerült az érdekelteknek megfelelő mélységben elgondolkozni.

Pedig akkor nem kellene utólag még egy hőszigetelt távhővezetéket húzni a fürdő és a stadion közé 100 millióért, persze közpénzen.

(Borítókép: Az épülő stadion Kisvárdán 2017 novemberében - fotó: Huszti István / Index)