András, Andor
-3 °C
3 °C

100 millióért megint kiépítik a fűtést a kisvárdai stadionhoz

Image uploaded from iOS (10)
2018.04.25. 06:29 Módosítva: 2018.04.25. 08:11

Zavarba ejtő, ami a Kisvárda FC stadionjának fűtése körül zajlik. A közbeszerzési értesítőben kedden megjelent hirdetmény szerint a stadion fűtési rendszerének gazdaságosabbá tétele nevében mintegy 100 millió forinttal emelkedett a beruházás ára. A szerződés 2 milliárd forintról rajtolt, most tartunk majd' 2,5 milliárdnál.

És hogy ebben mi a különös?

Seszták Miklós fejlesztési miniszter városának ékszerdoboza még nem készült el teljesen, de a pályafűtést már januárban használták, erről annak idején maga a klub szakmai igazgatója, Révész Attila számolt be büszkén egy videóban .

A részleteket pedig az igazgató Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatából tudhattuk meg, vagyis 

mi a 65-70 fokos túlfolyó vizet, vagyis a felesleges mennyiséget hoztuk át egy csövön keresztül a stadionig (a szomszédos termálfürdőből), ahol egy óriási szivattyú segítségével visszahűtjük a hőmérsékletét 12 fokra, és ezzel fűtjük a gyepet. A fűtőrendszert már be is kapcsolták.

A szakmai igazgató azért hangsúlyozta ki a szakmai részleteket, hogy mindenkit megnyugtasson, Várdán nem járnak majd úgy, mint Balmazújvárosban, ahol nem lehetett bekapcsolni a termálvíz hőjét hasznosító pályafűtést, mert az túlságosan lehűtötte volna a helyi fürdő vizét. Kisvárdán viszont ilyesmitől nem kell félni, mert ott a túlfolyó – tehát kitermelt, de nem felhasznált – termálvíz úgynevezett hulladék energiáját hasznosítja a rendszer.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
100 millióért megint kiépítik a fűtést a kisvárdai stadionhoz

Januárban már üzemelt a termálvizes rendszer, aztán februárban rájöttek, hogy építenek egyet.

655 · Apr 25, 2018 06:29am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Mindezek ismeretében enyhén meglepő felfedezés volt, hogy az EU-s közbeszerzési értesítő keddi hirdetménye szerint a következő indokkal emelkedett mintegy 100 millió forinttal a kisvárdai stadion ára (kiemelés tőlünk):

"A felek a kivitelezési tervdokumentáció részét képező gáz kiviteli terveket felülvizsgálták, és együttesen megállapították, hogy a szomszédos strand területről elérhető termálvíz hulladék hőjének hasznosításával a későbbi üzemeltetés gazdaságossági szempontokat figyelembe véve hatékonyabban oldható meg. Előbbiek okán a Strandfürdő területéről áthúzott hőszigetelt távvezeték kiépítése szükséges."

Ami nagyon úgy hangzik, mintha a pályafűtésre vonatkozna, csakhogy a 100 milliós szerződésmódosítás dátuma a hirdetmény szerint 2018. február 18-án történt, míg Révész Attila tájékoztatása szerint az eléggé hasonlónak tűnő rendszer már január 10-én vígan üzemelt a stadionban.

Feltéve, hogy nem ugyanazt a rendszert építik ki megint, legfeljebb arról lehet szó, hogy utólag rájöttek, a stadion egyéb helyiségeinek fűtését is a hulladékhő hasznosításával volna legcélszerűbb megoldani, mint például az öltözőkét vagy épp a VIP-részlegét. Esetleg kiderült, hogy több hő kell a pályának, vagy ki tudja.

Lényeg, hogy a változtatás igénye alig három hónappal a befejezési határidő előtt esett le az érdekelteknek, noha valószínűleg lényegesen olcsóbb és praktikusabb lett volna a dolgokat egyszerre intézni. Meg egy kicsit azért furcsa is, hogy a pályafűtés tervezéskor a további fűtési igények kérdésén valahogy nem sikerült az érdekelteknek megfelelő mélységben elgondolkozni.

Pedig akkor nem kellene utólag még egy hőszigetelt távhővezetéket húzni a fürdő és a stadion közé 100 millióért, persze közpénzen.

(Borítókép: Az épülő stadion Kisvárdán 2017 novemberében - fotó: Huszti István / Index)