Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elbotlott a Felcsút történelmi sikere előtt

Image uploaded from iOS (16)
2018.05.23. 23:10
Közel állt a Felcsút, hogy indulhasson az Európa Ligában, de büntetőpárbajban elveszítette az Újpest elleni kupadöntőt.

Sok szempontból történelmi volt az idei Magyar Kupa-döntő, hiszen az Újpest a 10. kupagyőzelmére készült, míg a Puskás Akadémia első sikerére hajtott. Ráadásul a dicsőség mellett anyagi szempontból sem volt mindegy, melyik csapat nyer:

A Magyar Kupa győztes csapata az Európa Liga-indulás mellett 100 millió forintot kap, míg a vesztes csak 20 millió körül.

A nagy tét viszont annyira nem hatotta meg a szurkolókat, nem sikerült megtölteni a Groupamát, a Ferencváros stadionját.

Ha volt hazai pálya, az az Újpesté volt

Ha a szurkolók alapján kellene eldönteni, hogy melyik csapat volt hazai pályán, akkor az Újpest nagyon simán nyerte volna az összehasonlítást. Az újpesti rajongókra nem lehetett panasz, feltöltötték a szektorukat, csinálták a hangulatot és bőszen szurkoltak, míg a Felcsútra viszonylag kevesen voltak kíváncsiak. 

Úgy néz ki, nem nagyon sikerült a Felcsút nézőcsalogató akciója. Sem az ingyenjegy, sem az ingyenbusz nem volt elég csábító a szurkolóknak ahhoz, hogy tömegével jöjjenek el, és nézzék meg élőben a Puskás Akadémiát. Bár ez annyira nem meglepő, Orbán Viktor kedvenc csapatára átlagosan olyan 7-800 néző kíváncsi, és hiába próbálták meg ezt a számot mesterségesen felduzzasztani, a 22 ezres Groupamában feltűnő volt az újpestiekkel szembeni különbség. 

Ezzel egyébként nem is lett volna különösebb probléma, hisz hagyományait és múltját, ebből adódóan pedig a szurkolói bázisát tekintve sem összehasonlítható a két csapat. Ellenben feltűnő volt, hogy a Puskás Akadémia mezében mindössze olyan 200-300 ember (többnyire akadémista futballista-növendék) nézte a meccset. A többi felcsúti szektorban ülő szurkoló semlegesnek tűnt.

Még itt is a Fidesz 

Hiába teljesített egész évben jobban az Újpest, a mérkőzés esélyese a Felcsút volt a fogadóirodák szerint (még ha csak egy hajszállal is). A lila-fehéreknek nagyon nem ment az utóbbi években a Felcsút ellen, legutoljára 2015-ben sikerült nyerniük, a 2017/18-as szezonban háromszor is kikaptak. 

Ennek megfelelően a meglepően sok magyarral – héttel, bár ebből csak hárman voltak 25 évnél fiatalabbak – a kezdőjében felálló Puskás Akadémia jobban is kezdte a mérkőzést, több jó akciója és lövése volt, bár leginkább így is inkább csak egymást darálták a csapatok. A 38. percben aztán érkezett a 29 éves horvát Joszip Knezevics, és megszerezte a vezetést a Felcsútnak. (1-0)

Ezt nem nagyon tudták feldolgozni az Újpest-drukkerek, a szünet előtt pedig észrevették, hogy hát felcsútiak is vannak itt, miután örültek a gólnak, és megindultak feléjük. A szektorok határánál lévő biztonságiaknak kellett rendet tenniük, az újpesti drukkerek pedig elkezdték ordibálni, hogy 

a Fidesz megvette a bajnokságot.

Pintér Attila: sör- és hideg zuhany 

A meglehetősen színvonaltalan első félidő után felpörögtek az események, az Újpest sokkal agresszívebben és bátrabban kezdett el játszani, aminek egy Zsótér Donát-bomba lett az eredménye:

Ettől annyira megvadultak az újpestiek, hogy előkerültek a pirotechnikai eszközök és a pályára is bedobtak pár spécibb csillagszórót. Állt is emiatt picit a játék, Pintér Attila csapata így sem tudta összekapni magát, Mijusko Bojovics megszerezte a vezetést az Újpestnek (1-2). A 62. percben tehát átvette az irányítást a lila-fehér csapat.

De még ez előtt valaki sörrel leöntötte Pintér Attilát. 

Nem örülhettek viszont sokáig Pintér merénylői és az Újpest, Antonio Perosevics nagyszerű, akrobatikus kapáslövése után egyenlített a Felcsút a 67. percben. A gyors gólváltás után mindkét csapat igyekezett lassítani a játékot, a félidő végéig nem is történt érdemleges esemény a pályán. 2-2 lett a 90 perc vége.

A kétszer 15 perces hosszabbításban már nem óvatoskodtak a csapatok, mindkét oldalon akadtak helyzetek, de gólt nem sikerült szerezni, így jöhetett a büntetőpárbaj.

Ezt pedig az Újpest bírta jobban idegekkel - pedig a lila-fehérek hibáztak először, a Felcsút megnyerhette volna a meccset - , a hatodik rúgó után 5-4-re megnyerte a tizenegyespárbajt, megszerezve ezzel 10. Magyar Kupáját. 

Az újpesti oldalon Balázs, a másikon Henty és Hegedűs hibázott.

"Elbuktad, Viktor"

- énekelte kajánul az újpesti tábor a meccs végén. A lila-fehérek indulhatnak az Európa Ligában a nyáron, miután letelt a hároméves eltiltásuk. A szerb edző, Nebojsza Vignjevics második kupasikerét érte el.

A Sopronnal és Fradival győztes Pintér most veszített. "Mi emelt fővel távozhatunk, mi igen. De többet nem szeretnék mondani, mert jövő héten is le akarok ülni arra a kispadra. Nézze meg mindenki a második percet" - mondta az M4 riporterének sejtelmesen a meccs után. Egyre inkább érződik, milyen jól tette pár éve az MLSZ, hogy kommunikációs tanfolyamra iratta be.

  • Újpest FC-Puskás Akadémia 2-2 (0-1, 2-2, 2-2) - 11-esekkel: 5-4
  • Groupama Aréna, 11 270 néző, v.: Andó-Szabó
  •     gólszerzők: Zsótér (55.), Bojovic (62.), illetve Knezevic (37.), Perosevic (67.)
  •     sárga lap: Zsótér (88.), Nwobodo (105.), Pauljevic (112.), illetve Márkvárt (60.), Hegedűs J. (109.), Hegedüs L. (113.)
  •     Újpest FC: Pajovic - Balázs, Litauszki, Bojovic, Burekovic (A. Diallo, a hosszabbítás előtt) - Pauljevic, Sankovic, Onowo - Zsótér, Nwobodo - Novothny (Tischler, 108.)
  •     Puskás Akadémia: Hegedüs L. - Poór, Hegedűs J., Spandler, Trajkovski - Balogh B. - Perosevic, Márkvárt (Bacelic-Grgic, 117.), Knezevic (U. Diallo, 89.), Szakály D. (Molnár G., 112.) - Henty