Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Szidhatják Leekenst, de az akadémiák és a politika nem hibásak?

2018.06.09. 07:56 Módosítva: 2018.06.09. 08:28

Georges Leekens egykori játékostársa, Magyar István szót kért. A belga Bruges-ben játszottak együtt a Fradi-szélső disszidálása után 1980 és 1982 között. A most 62 éves Magyar Ausztriában él, a 70-es években 16-szor szerepelt a válogatottban. Ebben az interjúban mutattuk be részletesen a pályáját.

Íme a levele:

"Szörnyű volt nézni, ahogy az aranylábú válogatott gyerekek szenvednek a fehéroroszok ellen. Őszintén: két játékos ütötte meg a válogatott szintet: Gulácsi és Lovrencsics, a többit el kell felejteni. Több mint szégyen, ha a fehéroroszok lefocizzák a magyarokat.  Sajnos, ahogy a válogatott játszik, olyan harmatgyenge a bajnokság színvonala, sokszor nézhetetlen. Vagyis igazából nem kell csodálkozni.

Akik Leekenst szidják és elhordják mindennek, furcsán gondolkodnak. Hülye, nem ért hozzá, minek van itt, nincs taktika, miért ezt hívta be, miért nem azt vagy amazt, Csányi sem ért hozzá, ha őt választotta, és még nagyon sok övön aluli ütést kap Georges.

Szörnyű, szinte hihetetlen, milyen rosszindulatú, gonosz, irigy, anyázó, gyűlölködő, cinikus, mindenben csak a rosszat látja és a rosszat keresi a magyar ember. Kérdem én, miért?

Idejön egy külföldi, évtizedes játékos és edzői tapasztalattal, és úgy szidják a szurkolók, hogy én szégyellem magam. Nem nyaralni jött ide, hanem segíteni akart a magyar focin, átadni a tapasztalatát. Biztosan vannak hibái. De a küzdésre, a futásra nem kellene ösztönözni senkit.

Igaz Storckot, Egervárit is meg az összes volt szövetségi kapitányt ugyanígy szidták. Nem mondom, sokszor alapot is adtak rá. De mégis, kit hozzon az MLSZ elnöke, akit nem szidnak azonnal?

Leekens nem tehet arról, hogy válogatott játékosok nem tudják levenni a labdát, nincs erejük, lassúak, néhányan úgy fordulnak, mint a Titanic, nincs dinamika, nincs robbanékonyság.

Ha nem vagy megfelelő erőben, nem tudod végrehajtani a taktikai utasításokat, nem tudsz megfelelően improvizálni, a labdát nem tudod egyből megjátszani.

Az edzésmódszerrel van baj, a gyerekeket anyázó edzőkkel, az akadémiának hazudott szakmával, a játékosok hozzáállásával, a vezetőkkel, a bajnokik színvonalával.

Nem véletlenül kiabálják a szurkolók, hogy kurva gyenge. A klubok külföldieket hoznak, mert azokon keresnek, mert a fiatal tehetségek felépítéséhez meló és szakértelem kell. Mindkettő büdös.

A Diósgyőr menesztett edzője mondta ki az igazságot, hogy visszaosztják a transzferpénzeket. Nem most kezdődött, már 40 éve is így volt.

Az egész magyar foci korrupt, a vezetők, az edzők, a játékosok is benne vannak vastagon. A politikusok is, valljuk meg ezt is.

Georges Leekens nem tehet arról semmit, hogy a magyar foci idejutott, ő most csak az aktuális bűnbak. Nem Leekenst kell szidni, hanem azokat, akik idejuttatták a futballunkat, és 8 év kormánytámogatás alatt nem csináltak semmit. Az osztrákokat két éve legyőztük, azóta Andorra, Luxemburg és Kazahsztán is megvert."