Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Eltöröltetnék a topklubok edzői az idegenben lőtt gól szabályát az UEFA-val

2018.09.04. 22:10

Az európai topcsapatok vezetőedzői azt javasolták, hogy az UEFA vizsgálja felül az idegenben szerzett gólok szabályát a kupasorozatokban, mert ma már egyáltalán nem olyan nehéz vendégként gólt szerezni, mint évtizedekkel ezelőtt, amikor bevezették a szabályt a párharcok eldöntésére. Az edzők érvelése szerint a szabály kontraproduktív, hiszen a hazai csapat kényszerül védekezésre, nehogy gólt kapjon, amellyel rendkívül nehéz helyzetbe kerülne.

Giorgio Marchetti, az UEFA helyettes főtitkára úgy fogalmazott, az UEFA nyitott a vitára a szabályról, amelyet a kieséses párharcokban használnak a továbbjutás eldöntésére. Jelenleg ha a két meccs után döntetlen az állás, akkor az a csapat lép a következő körbe, amelyik idegenben több gólt szerzett, ha ez sem dönt, akkor következik a hosszabbítás.

A szabályt 1965-ben az azóta megszűnt KEK-ben vezették be, hogy elkerüljék a pénzfeldobást, vagy a semleges helyszínen újrajátszást a továbbjutás eldöntésére. Akkoriban viszont nagy kihívást jelentett az utazás, vagy éppen a vendégként tapasztalható szokatlan körülmények, ugyanakkor mára ezek rutinszerűvé váltak.

Az edzők másik javaslata az volt az éves értekezleten, hogy a legjobb bajnokságokban azonos időpontban záruljon az átigazolási szezon. Amíg az angoloknál és az olaszoknál a bajnokság rajtjáig lehet új játékost szerződtetni, addig a spanyoloknál, németeknél és franciáknál augusztus végéig. A trénerek az előbbi verziót szeretnék kiterjeszteni.

A gyűlésen olyan trénerek vettek részt, mint Massimiliano Allegri (Juventus), Carlos Ancelotti (Napoli), Unai Emery (Arsenal), Paulo Fonseca (Sahtar Donyeck), Julen Lopetegui (Real Madrid), José Mourinho (Manchester United), Thomas Tuchel (Paris Saint-Germain) és Arséne Wenger, az Arsenal korábbi mestere, írja az MTI.