Judit
2 °C
7 °C

Csak a gól hiányzott a Vidiből, de az nagyon

2018.09.20. 20:46 Módosítva: 2018-09-20 21:07:29
Első Európa Liga-meccsén nem volt igazán veszélyes a magyar futballbajnok Mol Vidi, így nem kerülhette el a vereséget. Mert a fehérorosz BATE a kapu előtt kegyetlenül büntetett. A közönség így is hálás volt csapatának. A csoport másik meccsén a Chelsea egy korai góllal verte a PAOK-ot Szalonikiben.

Hat év után került ismét az Európa Liga főtáblájára a Vidi – így még decemberben is lesz magyar kuparésztvevő, az utolsó körben az angol sztárcsapat Chelsea ellen –, az első meccsét a fehérorosz BATE Boriszov ellen játszotta. Elvileg hazai pályán, valójában a fővárosi Groupama Arénában.

A meccsre 14 ezren mentek ki szurkolni, ami elég szép szám. Szolnoki, siklósi, körmendi, keszthelyi, sőt balkányi zászlókat is lehetett látni. Olyan volt, mintha egy kicsit mindenki abban reménykedne, hogy az a 2012-es szereplés megismételhető - két hazai meccset is nyertek Sousával -, vagy akár még az 1985-ös legendássá nemesülő menetelés is.

A BATE-val ahányszor összefutott eddig magyar csapat, mindig a rövidebbet húzta, most azonban nagy különbség, hogy csoportmeccsen kell gyűjtögetni a pontokat, nem párharcot nyerni.

Az összes EL-párharc közül a fogadóirodák ezt jelölték meg a legkiegyenlítettebbnek, vagyis úgy gondolták, körülbelül egyforma a két csapat.

A Vidi kezdett bátrabban Kovács Istvánnak voltak megiramodásai, de helyzet nem alakult ki. A 17. percben két hazai szöglet jelezte a fölényt, de egyik után sem jött életerős fejes.

A 23. percben varázsütésre megélénkült a játék, Ivanics kapott remek indítást a középhátvédtól, a 16-os jobb oldali részéről állítgatás nélkül lőtt, de Tujvel fejét vette célba valamelyik sarok helyett, így a Kovácsikot váltó szlovák kapus oldalra ütötte a labdát.

A Vidi kontrája azonnal jött, Nego középre adása után Milanov lőhetett, de blokkolták a védők.

Egy perc múlva már vezettek is a vendégek.

Jablonszkij lőtte be pontosan a labdát Tuominenhez a tizenhatoson belülre, akit a lemaradó Fiola nem tudott kiszorítani, csak kerülgette, a finn csatár elvitte a labdát Vinicius mellett, és éles szögből ballal a bal sarokba passzolt. A 22 éves csatár a szeptember eleji válogatott meccsen veszélytelen volt a kapura, itt egyáltalán nem.

Az első félóra végén egyenlíthetett volna a Vidi, Nego beadása után Kovács lőhetett 15 méterről, de fölé.

Sokkal veszélyesebb volt, amikor tíz méterről, ballal szúrta rá egy kavarodás után, nagy bravúr kellett a kapustól, de Scserbicki bal kézzel szögletre mentett az első sarok alól.

A félidő utolsó perceiben a BATE dominált, két komolyabb lövést is feljegyezhettünk.

MÁSODIK FÉLIDŐ

A fehérváriak uralták az első öt percet, a BATE teljesen visszaállt a kontrákra, egyet vezethettek is volna, de a kezdőkörben Ivanics nem tudta átvenni a labdát, ha ezt megteszi, egyedül vágtathatott volna a kapuig.

Az 55. percben kimaradt a meccs addigi legnagyobb helyzete.

A sprintelő Stopira bal oldalról élesen középre lőtt labdáját a nagyjából gólvonalról mentette a vendége védője, Filipovics. Nego ott volt a nyakán, nagyon veszélyes helyzet volt, de kifelé pattant.

A BATE ellentámadása sem volt veszélytelen, de Ivanics 20 méterről a bal kapufa mellé csavart.

A 70. percben Vinicius hozta a szívbajt a nézőkre, mert kissé röviden fejelte haza a labdát, Tujvel kapus összeütközött a csatárral, a bíró nem látta szabálytalannak a helyzetet.

A Vidi olykor beszorította a kapuja elé a fehérorosz bajnokot, amelyik védelme azonban egy pillanatra sem ingott meg, érződött rajtuk, megszokták már ezt a légkört, régóta szereplői a nemzetközi kupasorozatoknak.

A BATE erőszakos és agresszív volt, keresték a párharcokat.

A 84. percben egy ilyen kiprovokált szabadrúgás után szerezte meg a második gólt a vendégcsapat. Stasevics beívelése után Filipenko fejelt hat méterről a kapuba, Tujvel mozdulni sem tudott a labdára.

A BATE ezzel le is zárta a meccset, bár a harmadikat is bevághatták volna. A BATE alátámasztotta, mennyire fontos a kuparutin. Lazovics távolléte nyilván nem hatott jól a mieinkre, de Kovács is teljesen eltűnt a második félidőre.

A Vidinek papíron ez volt a legkönnyebb meccse az EL-sorozatban, az itt elveszített pontokat november végén Boriszovban, valamint a PAOK elleni meccseken kellene visszanyerni. Nem lesz könnyű, különösen a Chelsea ellen két hét múlva. Azt a meccset is a Sport1 közvetíti, ahogy az Index is.

"Az eredmény nem hazudik. Nem voltunk elég élesek a tizenhatoson belül. A játékkal nem volt nagy problémánk az utolsó öt percet leszámítva, de a legtöbb gólunkat Lazovic és Huszti szerezte az előző szezonban, akik most hiányoztak. Nem lenne egy udvarias gesztus, ha most azt mondanám, hogy nálunk volt többet a labda, mert a labdarúgást gólra játsszák elég régóta. Abba nem szeretnék belemenni, hogy a mi részünkről hiányzott a győzelemhez, azt majd elemezni fogjuk"

- értékelt a VIdi szerb edzője, Marko Nikolic.

Nagy ambícióval és motivációval fognak pályára lépni a Stamford Bridge-en, szeretnének nyomot hagyni ebben a sorozatban. Azzal nem érték céljaikat, hogy bejutottak.

Vidi FC - BATE Boriszov (fehérorosz) 0-2 (0-1)

  • Groupama Aréna, 14 726 néző, v.: Kristoffersen (dán)
  • gólszerzők: Tuominen (27.), Filipenko (85.)
  • sárga lap: Stopira (13.), Milanov (30.), illetve Milunovic (36.), Filipovic (51., 90+4.), Cserbiszkij (90+2.)
  • piros lap: Filipovic (90+4.)
  • Vidi FC: Tujvel - Fiola (Hodzic 64.), Juhász R., Vinícius, Stopira - Nego, Hadzic, Nikolov (Berecz 78.) - Kovács I., Milanov (Hangya 75.) - M. Scepovic
  • BATE: Scserbiszkij - Poljakov, Milunovic, Filipenko, Filipovic - Baga, Jablonszkij, Dragun - Ivanic (Gordejcsuk 67.), Tuominen (Szkavis 61.), Sztaszevics (Volodko 88.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?