Judit
2 °C
7 °C

Kormányhivatalnokot is összevert a két orosz válogatott futballista

000 DV2153997
2018.10.09. 16:14

Hatalmas botrány tört ki kedden az orosz labdarúgásban. Az állami RT hírügynökség hírül adta, hogy a rendőrség vizsgálatot indított két válogatott futballista, Alekszandr Kokorin (Zenit) és Pavel Mamajev (Krasznodar) ellen.

A nyilvánosságra került felvételek szerint Kokorin, aki jelenleg az orosz futball egyik legnagyobb sztárjának számít, hétfőn reggel egy moszkvai kávézóban többek közt székkel is ütlegelt egy vendéget, oldalán a legjobb barátjának tartott Mamajevvel, egy kisebb társaság tagjaként. A sarokban reggeliző minisztériumi alkalmazott bűne az volt, hogy szóvá tette az erősen ittasnak tűnő csoport viselkedését. 

Ráadásul a két játékos a barátaival együtt nem egészen egy órával korábban ennél lényegesen súlyosabban bántalmazott, nevezetesen eszméletlenre vert egy hivatásos sofőrt, akit csoportosan vertek össze az utcán, és még azt követően is ütötték, hogy a férfi magatehetetlenné vált és megadta magát. 

Ha a vádak beigazolódnak, az Independent által idézett orosz ügyvéd szerint a játékosok akár 5 éves börtönbüntetést is kaphatnak.

Az elsőként nyilvánosságra kerülő, ám időrendben később történő kávézói verekedésben bántalmazott vendég a kereskedelmi minisztérium koreai származású hivatalnoka, Denis Pak volt. Pak ügyvédjének közleménye szerint a támadásban szerepet játszott a sértett származása is, a férfit rasszista szidalmakkal illették mielőtt bántalmazták.

Az orosz belügyminisztérium megerősítette, hogy vizsgálják az ügyet, aminek a hírek – és a felvételek – szerint egy másik sértettje is volt, Szergej Gajszin, az állami kutatóközpont vezérigazgatója.

A 27 éves, 48-szoros válogatott Kokorin a kezében lévő székről azonosítható be a videón, míg a 30 éves, 15-szörös válogatott Mamajev a Gucci feliratú kapucnis pulóveréről. A megvert hivatalnok kórházi ápolásra szorult az eset után.

A két futballista és pár fős társaságuk a kávézóban történ incidens előtt mintegy 40 perccel összevert egy másik ártatlan embert, ezt az esetet külön vizsgálja a rendőrség. A csoport egy tévécsatorna műsorvezetőjének sofőrjére támadt rá, akinek előtte az autóját is megrongálták, őt pedig úgy összeverték, hogy agyrázkódással és agyi trauma gyanújával, eszméletlen állapotban szállította kórházba a mentő.

Kérjük óvatosan nyomjon a lejátszásra, a felvétel megtekintése felkavaró lehet.

A kibontakozó történet szerint a két játékos csapata egymás ellen játszott vasárnap bajnokit, és mivel egyikük sem kapott meghívót a válogatottba (Kokorin csak most tért vissza a vébé előtt nem sokkal szerzett sérüléséből), a meccs után belevetették magukat az éjszakába. A reggel egy parkolóban találta őket, ahol az autókat rugdosták. Az egyik kocsiban azonban ott ült a sofőr, és kiszállt, hogy kérdőre vonja a társaságot, mire nagyon megverték.

A csoport ezt követően tért be a kávézóba, és került összetűzésbe a Kokorin által aztán székkel fejbe vert minisztériumi alkalmazottal.

Mind a Zenit, mind a Krasznodar közleményben tudatta, hogy lehető legmélyebben elítéli az esetet, a Krsznodar már az is bejelentette, hogy szerződést bont játékosával, míg a Zenit szintén ezt tervezi, de megvárja a rendőrségi vizsgálat végeredményét.

A legfrissebb hírek szerint a két játékost kedden délelőtt előállította és kihallgatta a moszkvai rendőrség a megvert sofőr ügyében.

Az orosz sportminiszter bejelentette, hogy Kokorin és Mamajev többet nem kerülhetnek a válogatott közelébe sem. Mamajev felesége nyilvános üzenetben jelentette be, hogy az eset miatt bizonyosan elválik férjétől (a pár házassága nemrég élt túl egy válságos időszakot).

A verekedő labdarúgók ügyéből hatalmas botrány lett Oroszországban, a keddi napon az összes jelentős médium foglalkozott az esettel, és számtalan tisztviselő, közszereplő is megszólalt a történtek kapcsán. Többek közöt az orosz labdarúgó-szövetség elnöke, a válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Borisz Ignatyev és a FIFA orosz delegáltja is elítélte a futballisták cselekedetét, míg az Orosz Duma (szövetségi gyűlés alsóháza) elnöke szerint börtönbüntetés járna a tetteseknek.

(Borítókép:  Alekszandr Kokorin és Pavel Mamajev   2016-ban - fotó:  Kirill Kudryavtsev / AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?