Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Chiellini több diplomás focistát szeretne látni

2018.10.17. 16:27

Több diplomás focistát szeretne látni a Juventus olasz védőlegendája, Giorgio Chiellini, aki az egyik arca lett annak a profi labdarúgók szakszervezete (Fifpro) által indított kampánynak, ami a játékosok foci után életre való felkészítését tűzte ki célul  – írja a BBC.

35 évesen a karrierednek tulajdonképpen vége, de az életed jó része még előtted áll. Focistaként nem elég, ha ekkor kezdesz el azzal foglalkozni, hogy mit fogsz majd csinálni, már a karriered elején gondolnod kell a jövődre.

– mondta Chiellini, akinek egyébként két diplomája is van, de elmondása szerint a tanulás sosem vonta el a figyelmét a játékról, sőt, sokszor még használt is.

A 34 éves védő arról beszélt, hogy a tanulás sokszor csökkentette a rajta lévő nyomást, emellett pedig az elméjét is frissen tartotta, ez utóbbira pedig szükség is van a fociban: ha nem vág az eszed, akkor nem fogod tudni meghozni azokat a döntéseket a pályán, amikre szükség van ahhoz, hogy igazán kiemelkedő futballista legyen valaki.

A pozitív hatások ellenére ugyanakkor az európai férfi focistáknak mindössze 13 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, míg az Európa férfiaknál ez a szám 53 százalékos, azaz bőven lenne még hova fejlődni ezen a téren. A nőknél egyébként sokkal jobb a helyzet, náluk a játékosok 46 százaléka képzi magát a foci utáni évekre, 67 százalékuknak pedig van is másik munkája a sport mellett.

A Fifpro pont emiatt indította el a Mind the Gap névre hallgató programját, melyet az Európai Unió is finanszíroz, és melynek keretein belül a játékosokat készítenék fel a foci utáni életre. Chiellini szerint nagyon kevesen tudnak játékosi karrierjük után is a focihoz közel elhelyezkedni, ráadásul sokan depresszióval és pénzügyi gondokkal küzdenek, ez a program ugyanakkor segíthetne ezen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?