Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Világbajnok olasz futballistát ítéltek börtönre a maffiaügyben

000 DV863663
2018.10.31. 18:56 Módosítva: 2018.10.31. 18:59

Vincenzo Iaquintát, a 2006-os labdarúgó-világbajnokságon aranyérmes olasz válogatott csatárát két év börtönbüntetésre ítélték hazája egyik legjelentősebb maffiaügyében szerdán.

A calabriai 'Ndrangheta nevű bűnszervezet felszámolására irányuló büntetőeljárásban 149 embert állítottak bíróság elé. Köztük volt az Udinese és a Juventus korábbi csatára is, akit a fegyverviselési szabályok megsértéséért és a maffia támogatása miatt ítéltek el.

A 38 éves Iaquinta két fegyverét titokban átadta az édesapjának, aki maffiakapcsolatok miatt el volt tiltva a fegyverviseléstől. A bíróság kimondta, hogy Giuseppe Iaquinta az 'ndrangheta teljes jogú tagja, ezért két év börtönre ítélte, a banda összesen 19 éves börtönbüntetést kapott.

"Tönkretették az életemet! A családunk azt sem tudja, mit jelent az 'Ndrangheta név. Világbajnokságot nyertem, és büszke vagyok arra, hogy Calabriából származom, de nem tettünk semmit rosszat, és semmi közünk nincs az 'ndranghetához" - kiabálta a negyvenszeres válogatott futballista, miközben dühösen távozott a tárgyalóteremből.

Vincenzo Iaquintának valószínűleg nem kell börtönbe vonulnia, mert a három-négy évnél rövidebb időtartamú büntetéseket Olaszországban általában ki lehet váltani közösségi munkával vagy házi őrizettel, másrészt a döntés ellen legalább két fellebbezési lehetőségük van a vádlottaknak.

A calabriai 'Ndrangheta bevételének jelentős része kábítószer- és fegyverkereskedelemből származik. (MTI)

(Borítókép: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE GIUSEPPE CACACE / AFP)