Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Sterling: A média gerjeszti a rasszizmust a fociban

2018.12.09. 21:13

Érdekes bejegyzést tett közzé délelőtt az Instagram-oldalán a Manchester City angol válogatott csatára, Raheem Sterling, amiben arról írt, a média feketékhez való hozzáállása is felelős azért, hogy a fociban továbbra is jelen van a rasszizmus – írja a BBC.

Sterling nem véletlenül most szólalt fel az ügyben: a City szombaton a Chelsea-hez látogatott a bajnokságban, és ugyan a Chelsea 2-0–ra megnyerte a találkozót, a szurkolói miatt így is meleg helyzetbe kerülhet a csapat, a meccs után ugyanis egy elég meredek felvétel kezdett el keringeni az interneten.

A főszereplő természetesen Sterling volt, aki éppen a labdáért ment ki az oldalvonalon túlra, a Chelsea néhány szurkolója pedig arra használta ki a lehetőséget, hogy üvöltve gyalázza a játékost. Hallani ugyan nyilván nem lehet, de egyebek mellett ezen a felvételen azért viszonylag jól kiolvasható, hogy mit kiabálhattak Sterlingnek, a dolog komolyságát pedig jól mutatja, hogy a Chelsea mellett a rendőrség is nyomozást indított az ügyben.

A csatár már akkor sem vette túl komolyan a dolgot, sőt, nevetve hallgatta a fejéhez vágott sértéseket, mert, mint írta, nem is számít másra.

Innen fejtette ki aztán a média szerepét, méghozzá a City két fiatal játékosa, a jelenleg a West Bromnál kölcsönben focizó Tosin Adarabioyo és Phil Foden példáin keresztül. Mindkét játékosról írt a Daily Mail idén, mert a fizetésükből 2 millió fontos házakat vettek, de

  • míg Adarabioyo esetében azt emelték ki, hogy sosem kezdett még a Premier League-ben,
  • addig Fodennél azt tartották fontosnak a címben, hogy a játékos az anyjának vette a házat.

Sterling szerint elfogadhatatlan, hogy a szinte teljesen megegyező körülmények ellenére a fekete játékos esetében úgy fogalmazták meg a címet, hogy az rossz fényt vet rá. Mint írta, pont ezek a dolgok tartják életben a rasszizmust, és az ahhoz köthető agressziót, úgyhogy ha egy újságíró nem érti, hogy miért nyilvánulnak meg így még ma is az emberek, akkor csak azt tudja neki tanácsolni, hogy 

GONDOLJA ÁT KÉTSZER, HOGY MIT ÍR LE, ÉS BŐRSZÍNTŐL FÜGGETLENÜL ADJA MEG AZ EGYENLŐ BÁNÁSMÓDOT MINDEN JÁTÉKOSNAK.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Good morning I just want to say , I am not normally the person to talk a lot but when I think I need my point to heard I will speak up. Regarding what was said at the Chelsea game as you can see by my reaction I just had to laugh because I don’t expect no better. For example you have two young players starting out there careers both play for the same team, both have done the right thing. Which is buy a new house for there mothers who have put in a lot of time and love into helping them get where they are, but look how the news papers get there message across for the young black player and then for the young white payer. I think this in unacceptable both innocent have not done a thing wrong but just by the way it has been worded. This young black kid is looked at in a bad light. Which helps fuel racism an aggressive behaviour, so for all the news papers that don’t understand why people are racist in this day and age all i have to say is have a second thought about fair publicity an give all players an equal chance.

Raheem Sterling x 😇 (@sterling7) által megosztott bejegyzés,

Sterling és a szurkolók ügye egyébként jó pár embernél kiverte a biztosítékot:

  • a Kick It Out nevű diszkriminációellenes szervezet alapítója a futball angliai vezetőit vonta kérdőre,
  • de mások mellett például Gary Lineker, Rio Ferdinand és Ian Wright is elítélték a történteket.

Az angol labdarúgó-szövetség szóvivője egyébként vasárnap azt nyilatkozta, hogy mindent megtesznek, hogy az ügyet megfelelően kezeljék az illetékesek, a Premier League pedig közleményben tudatta, hogy amennyiben bebizonyosodik a rasszista megnyilvánulás ténye, akkor maximálisan támogatni fogják a Chelsea, illetve a rendőrség döntését.