Olivér
4 °C
8 °C

Sok volt a sejknek Putyin kézfogása: büntetik a szaúdi játékosokat a 0-5-ért

2018.06.15. 11:47 Módosítva: 2018-06-15 12:45:00

Azt valószínűleg még a szaúdiak is sejtették, hogy az oroszok elleni mérkőzésnek nem ők az esélyesei, de azért bíztak abban, hogy meglepetést tudnak okozni. A meglepetés végül is összejött – ekkora zakót a torna történetében nem kapott még nyitómecsen senki –, de ez nem igazán vigasztalja a csapatuktól ennél azért valamivel többre számító szaúdiakat.

Az orosz állami hírügynökség (TASSZ) értesülései szerint nem is marad következmények nélkül a dolog, a szaúdi sportminisztert, illetve a futballszövetség elnökét egyaránt feldúlta a kínos fiaskó.

Mindent megtettünk a nemzeti csapat játékosaiért, három éve minden költségüket fedezzük, megszereztük a legjobb edzői stábot és egy világklasszis edzőt, de ők még arra sem voltak képesek, hogy a tőlük elvárt teljesítmény 5 százalékát nyújtsák. El kell fogadnunk, hogy ez a realitás, ezek a játékosok ennyit tudnak.  

A miniszter megszólalásából a mérhetetlen csalódáson és a költséges mulatságnak tűnő felkészülésen túl az is kiderül, hogy ezek szerint a sportvezető egy kicsit felülkalibrálta a csapat potenciálját. Turki Al al-Sejk becsületére legyen mondva, hogy a mondandóját azzal zárta: minden felelősséget vállal a kudarcért.

A szövetség elnöke, Adel Izzat ezzel szemben nyíltan a játékosokat hibáztatta, akikre elmondása szerint büntetés vár a produkcióért. Sőt három főbűnöst külön meg is nevezett.

Ez az eredmény teljességgel elfogadhatatlan, mert egyáltalán nem tükrözi a felkészültségünk valódi szintjét. Több játékosra is büntetés vár, többek közt Abdullah Al-Majuf kapusra, a csatár Mohammad al-Szahlavira és Oszama Havszavi védőre.

A megnevezett játékosokra fegyelmi büntetés vár.

A szövetségi vezető reakciója vélhetően önvédelemből született. A szaúdiak tényleg a világ pénzét költötték a csapatra, többek között a télen 9 játékosukat vásárolták be spanyol klubcsapatokba, hogy a vébé előtti hónapokban a legprofibb környezetben készülhessenek. És mindezen erőfeszítések ellenére a szaúdi hercegnek mosolyogva kellett eltűrnie Putyin gólonként érkező kézfogását, nem valószínű, hogy sokszor került volna már életében ilyen megalázó szerepbe. Úgyhogy gyorsan meg kellett találni a bűnösöket, természetesen a sor legvégén álló játékosok személyében.

Az Oroszország-Szaúd-Arábia mérkőzés végeredménye 5-0 lett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?