Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Sok volt a sejknek Putyin kézfogása: büntetik a szaúdi játékosokat a 0-5-ért

2018.06.15. 11:47 Módosítva: 2018.06.15. 12:45

Azt valószínűleg még a szaúdiak is sejtették, hogy az oroszok elleni mérkőzésnek nem ők az esélyesei, de azért bíztak abban, hogy meglepetést tudnak okozni. A meglepetés végül is összejött – ekkora zakót a torna történetében nem kapott még nyitómecsen senki –, de ez nem igazán vigasztalja a csapatuktól ennél azért valamivel többre számító szaúdiakat.

Az orosz állami hírügynökség (TASSZ) értesülései szerint nem is marad következmények nélkül a dolog, a szaúdi sportminisztert, illetve a futballszövetség elnökét egyaránt feldúlta a kínos fiaskó.

Mindent megtettünk a nemzeti csapat játékosaiért, három éve minden költségüket fedezzük, megszereztük a legjobb edzői stábot és egy világklasszis edzőt, de ők még arra sem voltak képesek, hogy a tőlük elvárt teljesítmény 5 százalékát nyújtsák. El kell fogadnunk, hogy ez a realitás, ezek a játékosok ennyit tudnak.  

A miniszter megszólalásából a mérhetetlen csalódáson és a költséges mulatságnak tűnő felkészülésen túl az is kiderül, hogy ezek szerint a sportvezető egy kicsit felülkalibrálta a csapat potenciálját. Turki Al al-Sejk becsületére legyen mondva, hogy a mondandóját azzal zárta: minden felelősséget vállal a kudarcért.

A szövetség elnöke, Adel Izzat ezzel szemben nyíltan a játékosokat hibáztatta, akikre elmondása szerint büntetés vár a produkcióért. Sőt három főbűnöst külön meg is nevezett.

Ez az eredmény teljességgel elfogadhatatlan, mert egyáltalán nem tükrözi a felkészültségünk valódi szintjét. Több játékosra is büntetés vár, többek közt Abdullah Al-Majuf kapusra, a csatár Mohammad al-Szahlavira és Oszama Havszavi védőre.

A megnevezett játékosokra fegyelmi büntetés vár.

A szövetségi vezető reakciója vélhetően önvédelemből született. A szaúdiak tényleg a világ pénzét költötték a csapatra, többek között a télen 9 játékosukat vásárolták be spanyol klubcsapatokba, hogy a vébé előtti hónapokban a legprofibb környezetben készülhessenek. És mindezen erőfeszítések ellenére a szaúdi hercegnek mosolyogva kellett eltűrnie Putyin gólonként érkező kézfogását, nem valószínű, hogy sokszor került volna már életében ilyen megalázó szerepbe. Úgyhogy gyorsan meg kellett találni a bűnösöket, természetesen a sor legvégén álló játékosok személyében.

Az Oroszország-Szaúd-Arábia mérkőzés végeredménye 5-0 lett.