Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Addig szövegelt a bíró, hogy meglepte a szöglet és a gól

2018.06.26. 14:32
Spanyolország csoportelsőségéhez egy tankönyvi gól kellett. Meg kellett volna ismételtetni a gólt érő szögletet.

Ritka egy kalandos góllal egyenlített Spanyolország hétfőn este a Marokkó elleni, 2-2-re végződő világbajnoki csoportmérkőzésen. Aspas 91. percben lőtt gólját csak hosszas videózás után adták meg, a mérkőzés után pedig a marokkói kapitány, Herve Renard megkérdőjelezte az előtte gyorsan elvégzett spanyol szöglet szabályosságát.

Az egyetlen dolog, amit szóvá szeretnék tenni a második góllal kapcsolatban, hogy mi a másik oldalról vártuk a szögletet, mint ahonnan elvégezték.

Kínos magyarázkodásnak tűnik, de csak amíg nem láttuk az esetről készül felvételeket. A játékosok ugyanis nem ok nélkül várták rossz oldalról a szögletet. Egyrészt a szabályok szerint onnan kellett volna rúgni, mivel ahhoz az oldalhoz közelebb ment ki a labda az alapvonalon. Másrészt a játékvezető, Irmatov is határozottan abba az irányba mutatott, amikor megítélte.

De a legfőbb probléma talán az volt, hogy az üzbég bíró mindent megtett, hogy elterelje a figyelmet a rossz oldalról érkező meglepetésakcióról. Ami olyan jól sikerült, hogy végül őt is totálisan készületlenül érte a dolog.

Miután a szögletet megítélte, Irmatov hátat fordított a kapunak, és elindult sétálva a tizenhatos előtere felé. Közben szót váltott mindenkivel, aki az útjába esett, hallgatta a sirámokat, mutogatta, hogy korábban műesés történt, egyszóval prímán elkaszinózott a fiúkkal. Észre sem vette, hogy a túloldalon már rég elindult a játék. Hogy is vehette volna, amikor ő eközben hevesen gesztikulálva magyarázott valamit a spanyoloknak, nagyjából mindennek háttal.

Az pedig már a burleszk kategória, hogy amikor végre feltűnt neki, hogy itt valami nem stimmel, akkor is afelé a sarok felé fordult először, ahonnan nem jött szöglet.

Renard elismerte, hogy fogalma sincs, a szabálykönyvben mi áll, de neki a dolog gyanús. Mint mondta, próbált a mérkőzés után a bíróknál tájékozódni, de hiába kopogtatott az ajtajukon, nem kapott választ.

Amennyire ki tudtuk bogarászni, a szabálykönyv elég hézagos iránymutatást ad a tárgyban. A bírói karmozdulat ábrája szerepel a könyvben, de az sehol sincs leírva, hogy arra a szögletre kell mutatni, ahonnan a sarokrúgás jár. Ugyanakkor az oldal kiválasztása a játékvezetők hatásköre, hacsak nem teljesen egyértelmű a szituáció. Itt nyilvánvalóan nem volt az, ezért a bíró kézjele értelemszerűen a sarkot is ki kellett, hogy jelölje. És bár a szöglet elvégzését nem kell külön sípszóval engedélyezni, de ettől még nem árt, ha a bíró is tud róla.

„Érdekes volt, hogy a spanyolok nem arról az oldalról végezték el a szögletet, amelyről kellett volna. Jól látszódik, hogy a játékvezető is az ellentétes szögletzászló irányába mutat, ezzel jelezve, hogy melyik oldalról kell elvégezni a szögletrúgást.

A spanyolok ugyanakkor gyorsan elvégezték a szögletrúgást a másik oldalról, amely után alakult ki a most is vitatémát jelentő gól. Nyilvánvaló, hogy rossz helyről végezték el a szögletrúgást, meg kellett volna ismételni ezt"

- mondta Szabó Zsolt, korábbi FIFA-bíró. 

Végezetül ne feledkezzünk meg arról a passzusról, hogy a másik csapat játékosának figyelmét szövegeléssel elterelni sportszerűtlen szabálytalanságnak számít, amiért figyelmeztetés jár.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?