Olivér
5 °C
8 °C

Nem csoda, hogy 3,5 millióból Suárezek, Cavanik jönnek

000 16W7AM
2018.07.06. 13:08

Uruguay messze a legkisebb, vb-győzelemmel büszkélkedő ország; a második legkevésbé népes a 43 milliós – vb-győzelme idején 28 milliós – Argentína. De az összes, valaha világbajnokságon részt vevő országot tekintve is csak hatan voltak olyanok, amelyek kisebbek a Brazília és Argentína között elhelyezkedő államnál.

Sem matematikailag, sem a népességszámot tekintve nem logikus, hogy most is a világbajnoki címért jövünk

– nyilatkozta a 3,4 milliós Uruguay csapatkapitánya, Diego Godin még a világbajnokság előtt Sid Lowe-nek, a Guardian spanyolfoci-ügyi szakújságírójának. Az interjút érdemes a franciák előtti negyeddöntő előtt feleleveníteni, mert a 32 éves, 120-szoros válogatott középső védőnek igen érdekes meglátásai vannak a siker titkáról.

Godin, akire az uruguayi védelem négy meccsen mutatott mérlege (négy mérkőzésen egyetlen kapott gól) miatt már sokadjára ragasztották rá a „világ legjobb védője" jelzőt, csapatuk sikerét a magyaroknak is ismerős, ámde valahol és valahogy mégis kikopott jelenségre vezeti vissza:

a futball mindent belengő történelmében és kultúrájában.

Godin szerint ez nem csak azt jelenti, hogy mindenki betéve tudja az 1930-as vb-győztes csapat névsorát, hanem azt is, hogy mindenki maga is a történelem részesévé akar válni. És ez az, ami a múltba fordulás, a privilégiumok kijárása helyett mindig előremozdítja a focit.

Ez az örökség az, ami a versengést, a vágyat, az akaratot szítja bennünk.

Godin azt sem titkolja, a pozitív hozadék mellett ez a versengés sokszor nagyon megviseli a gyerekcsapatokat, ahol a szülők, a klub elvárásai óriási terhet raknak egy 8 vagy 9 éves vállára. De a futballhagyomány nemcsak a focihoz való hozzáálláson, hanem a válogatott stílusán is meglátszik:

Mindig jól védekeztünk, és a megszerzett labdákat azonnal előrejátszottuk a csatároknak, elsősorban a gyors szélsőjátékkal. De az elmúlt években fejlődtünk a labdatartásban, viszont nem vesztettük el a harciasságunkat, a csapatszellemet, azt, hogy képesek vagyunk az önfeláldozásra, és képesek vagyunk felülkerekedni vesztes helyzetekben is.

És mivel az 50-es évek óta ez a legjobb uruguayi focistageneráció (legnagyobb sztárjai kicsivel túl vannak a harmincon), Godin már a vb kezdete előtt is úgy vélte, hogy most jött el az ő idejük:

Minden egyben van. A tapasztalat, az érettség, a kondíció, az ígéretes fiatalok; a tény, hogy játékosaink megszokták, komoly címekért vannak versenyben.

Uruguay azóta kapott gól nélkül, három győzelemmel vette – a mondjuk nem túl megterhelő – csoportkört, és magabiztosan verte ki Portugáliát. 

Négykor a franciákkal negyeddöntőznek.

(Borítókép: Godin a 2018-as világbajnokságon - fotó: Odd Andersen / AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?