Futball-vb 2018 Futball-vb 2018

Kolumbia Kolumbia

A brazil és az argentin válogatott után a kontinens harmadik legerősebb csapataként vágott neki a selejtező-sorozatnak Kolumbia, de csak az utolsó játéknapon dőlt el, hogy végül osztályozó nélkül is ott lehet majd Oroszországban.

Az argentin szövetségi kapitány, José Pekerman a harmadik vb-jére készülhet. 2006-ban az argentin csapattal a negyeddöntőt bukta el büntetőkkel a németek ellen. 2012 januárjában került a kolumbiaiak élére, majd a négy évvel ezelőtti vb-n a válogatott történetének legjobb eredményét érte el azzal, hogy a negyeddöntőbe vezette őket. A sztárokkal teli csapat most is arra vágyik, hogy megismételje a Brazíliában elért eredményt.

Erre jó eséllyel pályázik, hiszen minden csapatrészében klasszisok szerepelnek. Ha ők olyan formában futballoznak Oroszországban is, mint négy éve, miért állnának meg a legjobb nyolcban?

A kapuban David Ospina többnyire Petr Cech cseréje volt a szezonban, mindössze négy bajnokin volt kezdő. Előtte viszont a védelmi négyest a még csak 21 éves, de nagyon tehetséges Davinson Sánchez irányítja. Teljesítményére jellemző, hogy csapata, a Tottenham már a szezon végén 2024-ig hosszabbított vele.

A középpályán találjuk a válogatott kulcsemberét, akin sok múlhat ezen a vb-n is. James Rodriguez kreativitásához semmi kétség nem férhet, akár kedvenc helyén, a bal oldalon, akár a pálya másik részén kap szerepet. A Bayern Münchenben 23 bajnokin lépett pályára, a hét gólja mellett a 11 előkészítés sokkal fontosabb mutató, ebben számítanak rá leginkább a tornán. A jobb oldalon a Juventus szélsőjének, Juan Cuadradónak a dinamikusságát kellene kihasználni az alapvetően 4-4-2-ben felálló csapatnak.

Jameshez hasonló kulcsszerep vár a kétszemélyes csatársorra. Radamel Falcao az elmúlt két idényben megtalálta a helyét az AS Monacóban, tavaly 21, idén 18 bajnoki góllal járult hozzá a csapata sikereihez,

két szezon alatt összesen 54 gólt lőtt.

Fontos: Falcao 2014-ben nem volt, sérülés miatt kihagyta a vb-t, vagyis ő magasan a legnagyobb erősítés.

Mellette a Villarreal-csatár Carlos Baccára hárul majd feladat. A korábbi Milan-csatár 15 góllal zárta a spanyol első osztály legutóbbi idényét, 18-cal a szezont, 40 meccsen az sem rossz.

000 13A4C0
Fotó: Olly Greenwood / AFP

Ha mégsem 4-4-2-ben szerepelnek, akkor Falcao lesz az egyetlen csatár, de ez esetben fel kell áldozni egy középpályást - ezt Pekerman csak ritkán alkalmazta a selejtezők során. Sokat jelenthet, hogy a keret nagy része már a 2014-es vb-n, majd a 2015-ös Copa Américán is együtt szerepelt, így a kohézió fontos momentum lehet a csapat játékában.

Kolumbia a H csoportban, Japán, Lengyelország és Szenegál válogatottjai mellett kapott helyet. Nem kell különösebb jósnak lenni, hogy ezt csoportot akár meg is nyerhetik, de a továbbjutás azért nagyon valószínű. Utána viszont Anglia, vagy Belgium következik, ami komoly kihívásnak tűnik. Ha sikerülne rajtuk is továbbjutni, a németek jöhetnének, óriási bravúr kéne. Maradhat tehát a negyeddöntő a maximum, egymás után kétszer Pekermannal.