Bertalan
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Ki volt a legjobb futballista irodalmár?

2019.07.20. 09:50

Jó néhány magyar író, költő futballszenvedélyéről tudunk. Említhetjük a játékosként sem rossz Esterházy Pétert, vagy Mándy Ivánt, aki a Régi idők focijában a Kell egy csapat-tal szállóigét is teremtett. Persze a futball rengeteg irodalmár életébe, sőt művészetébe beszűrődött. Csillag Péter, a Nemzeti Sport újságírója Ady stoplisban című könyvében a rendszerváltás előtti irodalmi futballsztoriknak eredt nyomába.

A magyar futball még csak éledezett, amikor Ady az első debreceni futballcsapat tagja volt, de a könyv címe kicsit öngólnak tűnik, hiszen a költőről ki is fejti, hogy nem igazán volt aktív játékos, és kirekesztettnek is érezte magát, műveiben sincs sok utalás a játékra. Talán az Ady-emlékév (a költő száz éve halt meg) miatt lehetett ő a címadó. 

Csillag Peter Ady stoplisban b1

Ady kortársai között nála jóval sportosabbakat is találunk, az atlétikában jeleskedő Csáth Géza unokatestvérére, Kosztolányi Dezsővel focizott. Az állandóan kocsmázó Krúdy Gyulát már nehezebben hozzuk össze a sporttal, de ő éles szemmel szúrta ki a sport és a futball társadalmi hatásait, ráérzett a futballmeccsek mámorára és a testedzés nevelő hatására. 

Csillag alapos kutatómunkával az ismertebb Nyugat-munkatársak szinte mindegyikéről felvillant egy-egy érdekes focis sztorit (Karinthy Frigyes egy futballbírót mentett meg a lincseléstől), de néhol egy kicsit erőltetni kellett a kapcsolódási pontokat. Mint például, hogy József Attila Sebes Gusztáv apjáról mintázta Csoszogit, az öreg susztert.

Az igazi csemegék inkább a második világháború után ismertté vált íróknál jönnek elő. Az iskolákban biztosan nem tanítják, hogy Szabó Lőrinc az 1954-es elbukott világbajnoki döntő után Vereség után címmel hosszú verset írt, amit aztán tíz évig nem jelenthetett meg ideológiai (félre)magyarázatok miatt. Zelk Zoltán viszont a 6:3-as győzelemre írt verset, de ez csak egy, a futballtematikájú versei közül. 

Sosem tudjuk már meg, hogy vajon a Vackor-mesék írója, Kormos István volt-e a legjobb futballista irodalmár, aki állítása szerint még egyszer a Fradiban is játszhatott, de izgalmas, ahogy az erre utaló nyomok feltárulnak, egy gyerekszurkolóval való kapcsolata pedig megható. A könnyed etűdök mellett néhány író már sportfilozófiai kérdéseket boncolgat, de érdemes belemerülni Örkény István a profi és a szabadidő sportot körüljáró szövegébe, vagy Ottlik Géza futballtagadásába. Ma is érvényes kérdéseket feszegetnek. 

Az írók egy-egy focis tételmondatát Csillag aztán át is emelte a könyv végén egy képzelt beszélgetésbe, ami elég öncélú játéknak tűnik, hiszen mindegyik megállapítást olvashattuk korábban. A könyv enélkül (is) megállja a helyét, szórakoztató időutazás egy mára már jórészt elveszett futballmiliőbe. 

Csillag Péter: Ady stoplisban
Klasszikus magyar írók a futballról
Jaffa Kiadó 
3490 Ft