Hrutka János: Szomorú, hogy bárki elveszítheti az állását a véleményéért

hrutkapetry
2021.04.06. 19:22

A Spíler TV-től nemrég elköszönő Hrutka János is elmondta véleményét Petry Zsolt kirúgásával kapcsolatban.

A klub aláírta a Sokszínűség Chartáját, elkötelezett a tolerancia mellett, ráadásul pontosan senki sem tudhatja, hogy milyen pontok szerepelnek egy stábtag vagy a sportolók szerződésében az ilyen esetekre vonatkozóan, milyen belső protokollnak kell eleget tenniük egy-egy megkereséssel, esetleges nyilatkozattal kapcsolatosan az érintetteknek

– írta közösségi oldalán a korábbi magyar válogatott labdarúgó, aki az után távozott szakkommentátori pozíciójából, hogy nyíltan kiállt Gulácsi Péter azon bejegyzése mellett, amelyben az RB Leipzig kapusa szót emelt a szivárványcsaládok mellett február végén.

Egzaktan azt sem tudhatjuk, hogy mit mondott Petry Zsolt a témát éppen egy másik ruhába öltöztetni próbáló újságírónak, hogy visszakérte-e ellenőrzésre a megjelentetni kívánt anyagot, és valóban az és úgy jelent-e meg, ahogy azt ő szerette volna. Szomorú, hogy minden és mindenki csak eszköz. A téma egy eszköz, hogy megosszuk az embereket, hogy azon keresztül szeleteljünk, bélyegezzünk, matricázzunk meg és elítéljünk ismeretlenül. A szereplők, nyilatkozók is eszközök, szócsövek, hogy oldaltól függetlenül viszontlássa tollász és szerkesztő a saját gondolatait, nézeteit, a mások által megkövetelteket. Amiben lehet, hogy ő maga sem hisz igazán, de ez a feladat. Mi lesz a szócsővel? Jön a következő! Mindezektől függetlenül a tények ismerete nélkül szomorú, hogy bárki elveszítheti az állását a véleményéért, egy adott helyzet más aspektusból való megközelítéséért. Ha egyetértünk vele, ha nem. Döbbenet! – írták sokan... öröm, hogy van helyzet, amikor ők is így gondolják.

Utolsó mondatában Hrutka minden bizonnyal a Nemzeti Sport Online-on megjelent cikkre utal, amely Döbbenet, a politikai véleménye miatt Petry Zsolttól megválik a Hertha

címmel jelent meg.

A Nemzeti Sport korábban nem foglalkozott Hrutka kirúgásával, ám egy nappal később szemlézte a szintén kormányközeli Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott FourFourTwo magazinban megjelent, Hogyan vitte majdnem csődbe a Fradit Hrutka János – kétszer is című cikket.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke akkor a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben arról írt, hogy „próbáljunk meg egyenlő mércével mérni a hasonló esetek vizsgálatakor”. Tegyük hozzá, akkor azzal a kérdéssel kerestük meg a Nemzeti Sport és az FFT magyar kiadásának főszerkesztőjét, szerinte aggályos lenne-e, ha a sportmédiában dolgozó szakembereket azért küldenék el bizonyos médiumoktól, mert kényes közéleti témákban magánemberként vállalják véleményüket a nyilvánosság előtt. A teljes válasz ITT!

Mindenesetre az egyenlő mérce kérdésköre már csak azért is érdekes, mert például Gulácsi Péter ominózus posztjáról, illetve Hrutka János kirúgásáról sem számolt be a Nemzeti Sport, ám a konzervatív véleményét a nyilvánosság előtt vállaló Petry Zsolt kirúgásáról „döbbenet” jelzővel közölt cikket.

(Borítókép: Hrutka János, Petry Zsolt. Fotó: Bődey János / Index,  Jan-Philipp Burmann / Getty Images Hungary)  • Hírek
  • Lakáshitel