Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Nem lesz többé Heineken a muszlim játékosok előtt az Eb-n

2021.06.25. 12:07
Paul Pogba mutatványa után úgy tűnik, a Heineken kompromisszumra hajlik az UEFA-val.

Az idei Európa-bajnokság Christian Eriksenről, a magyar válogatott meglepő teljesítményéről és a szponzori italok botrányáról biztosan emlékezetes marad. A támogatók őrületbe kergetését Cristiano Ronaldo kezdte, amikor a Magyarország előtti mérkőzés sajtótájékoztatóján szemöldökét ráncolva csúsztatta arrébb a két kis üveges kólát, és mielőtt a magyarok elleni keddi meccsre terelődött volna a szó, annyit dörmögött, hogy „Igyatok vizet!”

Mások is megcsinálták Ronaldo kólás akcióját, és vízre cserélték az üdítőt. De ott volt az orosz válogatott edzője, Sztanyiszlav Csercseszov, aki művészi módon nyitotta ki az egyik kólásüveget, vagy Andrij Jarmolenko, az ukránok fenegyereke, aki külön kérte a két óriáscéget, hogy szponzorálják őt.

Paul Pogba mutatványa mögött viszont nem (csak) egészségügyi okok állhatnak. A francia világbajnok nem a kólát, hanem az alkoholmentes Heineken sört vette le az asztaláról a németek elleni mérkőzést követő sajtótájékoztatón. A francia ugyanis hithű muszlim, és úgy tűnik, nem szeretné, hogy a Heineken termékei előtte szerepeljenek, még ha alkoholmentes italokról is beszélünk. Pogba akcióját követően a szervezők tanultak az esetből, a szerdai, portugálok elleni mérkőzés után a szintén muzulmán francia, Karim Benzema elé már ki sem tették az alkoholmentes sört. 

Az UEFA hamar közbeszólt az italpakolásoknak, és arra intette a játékosokat, hogy ne nyúlkáljanak a szponzorok által kihelyezett termékekhez. Ám a Telegraph információi szerint a Heineken mégis hajlik a megegyezésre, hogy a muszlim játékosok előtt ne szerepeljenek az italaik, csupán a háttérben, a falon jelenjen meg a cég logója, ahogyan az eddig is volt. A lap úgy tudja, minden csapatot és edzőt megkerestek azzal kapcsolatban, hogy szeretnék-e maguk előtt látni a Heineken alkoholmentes söreit.