16:00, December 03.
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 2
Ausztrália 1

Közeleg a vég: a Bayern korábbi ásza fontos bejelentésre készül

GettyImages-1150558096
2022.10.07. 14:41

Fontos bejelentésre készül a Salernitana veterán támadója, Franck Ribéry – állítja Pasquale Tallarino, az olasz Il Mattino című lap szerzője. Az újságíró úgy tudja, a 40. életévében járó francia eldöntötte, nem tölti ki az idény végéig szóló szerződését az olasz élvonalbeli csapatánál, és már most visszavonul a profi futballtól. A döntés kényszerű, az idény első bajnokiján még kapott 36 percet, azóta viszont olyan makacs ízületi gyulladások alakultak ki a szervezetében, amelyek miatt megjósolhatatlan, mikor léphetne pályára újra. 

A francia veterán már tavaly arról beszélt: állandó problémák gyötrik, sokszor a bokáját, a térdét és a derekát is injekciózni kell, hogy vállalni tudja a játékot, de mivel szenvedélye a futball, még nem akar visszavonulni.

Karakterét jól jellemzi, hogy 2019-ben, amikor 12 évnyi szolgálat után elköszönt a Bayern Münchentől, annak ellenére sem igazolt a Közel-Keletre, hogy onnan sokkal busásabb ajánlatokat kapott, mint az új állomáshelyéül választott Firenzében. A Fiorentinánál két idényt húzott le, ez az időszak azonban nem alakult felhőtlenül – miként a müncheni etap vége sem –, különféle sérülések miatt a lehetséges 76-ból mindössze 50 bajnokin volt bevethető.

2021 őszén, szabad ügynökként írt alá az olasz élvonal akkori újoncához, a Salernitanához. A csapat óriási bravúrral maradt benn a 2021–2022-es Serie A-idény végén az első osztályban, ám mivel ez összejött, nem is igazán volt kérdés, hogy Ribéry marad még egy idényre a klubnál.

Csakhogy jött az AS Roma elleni szezonnyitó, ahol mindössze 36 percet játszott, és azóta sem tudott újra pályára lépni. Hivatalos diagnózis hiányában csak a sajtóhírekre hagyatkozhatunk, állítólag a térdében és a bokájában is krónikus gyulladással küzd, ami miatt egyszerűen nincs bevethető állapotban. Azt pedig megbecsülni sem lehet, mennyi ideig tart, mire felépül. Ha egyáltalán…

Tallarino szerint a klubvezetés mindenben támogatja a 81-szeres válogatott szélsőt, és lényegében már bele is törődtek abban, hogy nem látják többé tétmeccsen csapatuk szerelésében. Állítólag már állásajánlatot is tettek elé: az idény végéig a klub nagyköveteként járná Olaszországot, és marketingcélú rendezvényeken képviselné a Salernitana színeit, amennyiben játékoskarrierjét valóban befejezi. 

Ribéry a 2006-os labdarúgó-világbajnokságon robbant be a köztudatba, oroszlánrészt vállalva abban, hogy a francia nemzeti csapat döntőig menetelt a németországi tornán. Noha ekkor már 23 éves volt, és több alacsonyabb osztályú francia klub után a Brest és a Metz együttesében is jatszott, majd  a Galatasaraynál is futballozott, igazán az Olympique Marseille színeiben bontakozott ki. 

A Bayern München már a vb évében lecsapott volna rá, ám a kudarcos idény után – a bajnokságban mindössze 5. lett, a kupadöntőt pedig elbukta a Marseille – akart még egy esélyt arra, hogy komoly trófeát nyerjen kék-fehérben. A tündérmese ekkor még nem teljesedett be, újabb elvesztett kupadöntővel és bajnoki ezüsttel búcsúzott a Vélodrome-tól.

A bajorok harmincmillió euróért vették meg 2007 nyarán, s a csapattal már az első német idényében csúcsra ért a Bundesligában, megnyerte a Német Kupát és a német ligakupát is. Később Arjen Robbennel alkotott korszakos párost a müncheni támadószekcióban. Karrierje csúcsán pedig sokak szerint Aranylabdát érdemelt volna. Végül az UEFA által kiosztott, az év legjobb, Európában játszó futballistája címmel kellett beérnie 2013-ban. Ugyanebben az évben nyerte karrierje egyetlen Bajnokok Ligája-serlegét két elbukott BL-döntő után a Wembley-ben, a Borussia Dortmund ellen ért a csúcsra a legpatinásabb európai kupasorozatban. 

Münchenben 12 év alatt összesen 23 nagy trófeát nyert, 425 tétmeccsen 124 gólig és 182 gólpasszig jutott. 

A válogatottban nem tudott igazán maradandót alkotni, a 2006-os vb-ezüst volt a legnagyobb sikere. 

(Borítókép: A Bayern München drukkerei így búcsúztak a Ribéry–Robben-kettőstől 2019 tavaszán, amikor eldőlt, hogy mindkét klasszis távozik Münchenből az idény végeztével. Fotó: Boris Streubel / Bongarts / Getty Images)  • Hírek
  • Hírek