Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Franciaország Franciaország

Ahogy a legutóbbi vébén, úgy Katarban is a stabilitás és a keret mélysége a legnagyobb erőssége a francia válogatottnak, amely ezúttal is a favoritok egyikeként érkezett. A címvédés eddig a világbajnokságok történetében egyébként két országnak sikerült: Olaszországnak (1934, 1938) és Brazíliának (1958, 1962).

Több nagy hiányzója is lesz a címvédőnek: N'Golo Kanté, Paul Pogba, Blaise Matuidi. Gyakorlatilag a teljes középpálya, három olyan kulcsjátékos, akik főszerepet vállaltak a négy évvel ezelőtti sikerben. Az általuk okozott űr betöltése mellett még egy dolog miatt fájhat Didier Deschamps feje: a csapategység. A szövetségi kapitány ezt mindig minden más elé helyezte, Karim Benzema visszatérésével és a Kylian Mbappé körüli felhajtással azonban nem lesz könnyű megbirkóznia.

Ha már Deschamps: a játékosként is világbajnok tréner tíz éve irányítja a francia válogatottat, sikerei ellenére a helyi médiával rendszeresen harcolnia kell, ráadásul szerződése a világbajnokság után lejár. Katarba utazó keretének kihirdetésekor azt is elárulta, hogy a négyvédős szisztémát preferálja majd a vébén, ami az elemzések szerint 4–3–1–2-es formációt jelent majd a pályán. Méghozzá az alábbi várható kezdőcsapattal:

Hugo Lloris (Tottenham) – Benjamin Pavard (Bayern München), Raphael Varane (Manchester United), Ibrahima Konaté (Liverpool), Lucas Hernández (Bayern München) – Aurelien Tchouaméni (Real Madrid), Youssouf Fofana (Monaco), Adrien Rabiot (Juventus) – Antoine Griezmann (Atlético Madrid) – Kylian Mbappé (PSG), Karim Benzema (Real Madrid)

Nem rossz névsor, valljuk be. Deschamps tartja magát princípiumához, hogy teret ad a fiataloknak, és a fent említett hiányzók tükrében erre némileg rá is van kényszerülve. Kulcskérdés lesz, hogy az Mbappé, Benzema duóból hogyan tudja kihozni a legtöbbet, és hogy mennyire tudja irányítani az öltözőt. A legutóbbi hat tétmeccséből mindössze egyet nyert meg a francia válogatott, ami nem annyira meggyőző, de egy világbajnokság mindig más kávéház.

FIFA-világranglista: 4.
Eddigi világbajnoki szereplések: 16
Legjobb szereplés: 2x világbajnok (1998, 2018)