Ez a poszt a következő Percről percre része:

Csoportelső Magyarország az Eb-selejtezőkön

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 45’

    Nem ítélt ráadást a portugál játékvezető, magyar vezetéssel zárul az első játékrész. 

  • 42’

    Sallai nagyjából 18 méterről, a tizenhatos jobb sarka felől próbálkozott egy lövéssel, de Gertmonas ezúttal résen volt. Egy percre sem pihenhet litván kapus. 

  • 40’

    Bő 30 méterről végezte el Szoboszlai a szabadrúgást, a labda viszont a keresztlécről kipattant. Egyenesen Szalai Attila elé, akit kicsit meg is lepte az erősen érkező labda, de becsületére legyen mondva, megpróbálta ráfejelni, ám a labda a kapu fölött szállt el. 

  • 38’
    sárga lap | Litvánia | első félidő
    Karolis Uzela (8) Litvánia
    38’

    Botka lábára talpalt rá Uzéla, sárga lap a jutalma. Ígéretes helyről jövünk szabadrúgással. 

  • 36’

    Jankauskas kapott remek passzt a csapattársaitól, és sprintelt nagy lendülettel Dibusz kapuja felé. A bátor próbálkozásnak Szalai Attila vetett véget, ez egy nagyon fontos szerelés volt. 

  • 32’
    gól | Magyarország | első félidő
    Magyarország Szalai Attila (4) Varga Barnabás (18)
    1
    0 Litvánia
    32’

    Szalai Attila a bal szélen remek labdát küldött középre, Varga Barnabás pedig jól ugrott ki a védője mögül, és néhány méterre a kaputól higgadtan kapásból a hálóba vágta a labdát. 

  • 25’

    Szoboszlai szép cselekkel etette meg a litván védelmet, ezt pedig egy komoly becsúszással jutalmazta az egyik litván védő. A sajtótribünről úgy tűnt, a labdához sok köze nem volt a belépőnek, a játékvezetőn kívül pedig nagyjából az egész stadion is így látta. Ennek ellenére nem szólt a síp, szerencsére a csapatkapitány nem sérült meg, fel tudott tápászkodni az eset után. 

  • 22’

    Miután Sallain véleményes módon rágta át magát Sesplaukis, Orbán falként állította meg az érkező litván játékost. Ezt követően szabadrúgást végezhetett el a magyar térfél feléről Litvánia, ám az érkező labdát könnyedén hatástalanította a magyar védelem. 

  • 18’

    Legalább öt erős helyzetünk volt az elmúlt tíz percben, a labda gyakorlatilag nem ért át a magyar térfélre. A helyzetek megvannak, egyelőre kihasználni még nem sikerült őket, de a játékunk borzasztóan ígéretes. 

  • 14’

    Szoboszlai indult meg a balon, majd a tizenhatoson megtorpant, és a mellette érkező Kerkez elé gurított, aki az alapvonal mellől vágta középre. Ott Varga Barnabás várta a labdát kb. hét méterre a kaputól, de az erősen visszatett labdát nem tudta helyezni, és jócskán a kapu fölé vágta.

  • 10’

    Egy jobb szélen épített támadást követően Gazdaghoz került a labda középen. Gazdag lövésre is vállalkozott, ám a kísérlet elkerülte a kaput. A Puskás Aréna egy emberként hördült fel az utóbbi néhány perc ígéretes helyzeteit követően. 

  • 8’

    Szalai Attila felé kanyarodott a labda a szögletzászlótól, a védő pedig kapásból próbálta bevenni Gertmonas kapuját, ám a litván kapus bravúrosat védett. 

  • 6’

    Szinte a félpályáról végezhetett el szabadrúgást Szoboszlai Dominik, aki először Orbánnak ívelt, aki középre fejelte a labdát, de Gazdag centikkel a kapu mellé bólintott. A kísérletbe azonban beleért egy litván védő is, így szöglettel jövünk!

  • 5’

    Paulauskas tudott kiugrani a magyar védők közül, a magasan érkező átadással viszont nem tudott mit kezdeni, Dibusz magabiztosan jött ki a kapujából, könnyedén húzta le a pattanó labdát. 

  • 4’

    Pattogó labda után iramodott Sallai Roland a jobb szélen, ám a két védője higgadtan kezelte a szituációt. Sallait buktatták is, de nem fújt semmit a játékvezető. 

  • 3’

    Egy távolról előreívelt labdáért sprintelt óriásit Varga, a védőjének nem volt könnyű dolga lépést tartani vele. Végül a tizenhatostól néhány méterre tudott felszabadítani Sirgédas. 

  • 1’

    Sárga mezben a litvánok, pirosban a mieink.

  • Parázs a hangulat a Puskás Arénában. 

  • A remek szurkolói koreográfia ezúttal sem maradt el a meccset megelőzően. A középső karéjból az odakészített konfettit dobálták le a szurkolók egy hangos visszaszámolást követően. A szálló papír szépen kirajzolta a piros-fehér-zöld színeket.

  • Ahogyan Rossi a hétfői sajtótájékoztatón megígérte, valóban három változás történt a kezdőben. Lang Ádám helyére Botka Endre érkezett a védelem jobb oldalára. Bolla Bendegúz és Ádám Martin is kikerült a kezdőből, a helyükre Gazdag Dániel és Varga Barnabás érkezett, utóbbi először kezd tétmeccsen a válogatottban.

  • Kerkez Milos, a holland AZ Alkmaar magyar válogatott balhátvédje is jelölt a Golden Boy-díjra, amelyet minden évben a legjobb 21 éven aluli, Európában játszó labdarúgó kap.Az olasz Tuttosport által 2003-ban alapított elismerésről negyven rangos futballszakíró dönt, mindegyikük öt játékosra adhatja le a szavazatát, a futballisták 10, 7, 5, 3 és 1 pontot kapnak.

    A Tuttosport a honlapján kedden tette közzé a száz legjobb fiatal labdarúgó névsorát – rájuk a szurkolók is voksolhatnak , Kerkez a 15. helyen szerepel. A listáról minden hónapban húsz név kerül le, a legjobb húsz mezőnye így októberre alakul ki. A Golden Boy-díjat korábban olyan futballisták nyerték el, mint Lionel Messi (2003), Wayne Rooney (2004), Mario Götze (2011), Kylian Mbappé (2017), illetve Erling Haaland (2020).

  • Az elmúlt három meccsét kapott gól nélkül, tiszta lappal játszotta le a magyar válogatott, Montenegró ellen azonban egyetlen kaput eltaláló lövést hoztak össze a mieink. Rossi a meccset megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy három poszton várható változás – nem feltétlenül az adott játékosok teljesítménye miatt, sokkal inkább azért, mert más jellegű mérkőzésre készülnek a mieink.

    Érdemes kiemelni Dibusz Dénes teljesítményét, aki a válogatottban mindig jól játszott, ahogyan a Fradiban is. Megérdemli az elismerést, a montenegrói teljesítményéért különösen. Amikor mi vagyunk az esélytelenebbek, tudjuk, hogy szenvedésre kell készülnünk, és azt bizonyítottuk, hogy tudunk tenni a siker érdekében. Merőben más mentálisan, amikor az az elvárás, hogy domináljunk, a nyílt területeket mi védjük le. Ez Montenegró ellen nem ment

    – taglalta a magyar válogatott szövetségi kapitánya a litvánok elleni meccset megelőzően. 

  • Világos, hogy a holnapi mérkőzést meg kell nyernünk. Ez egy kötelező feladat, a célunk az egyenes ági kijutás, ehhez pedig mindenképpen kell a három pont Litvániától. Ezt attól függetlenül meg kell tennünk, hogy szépen játszunk-e vagy sem, hogy milyen stílusban futballozik Litvánia, és milyenben mi. Többé-kevésbé jogos bírálatokat kaptunk az előző mérkőzés, főleg a montenegrói játék képe miatt. Szeretnénk örömet szerezni a szurkolóinknak, ennek érdekében minden szakmai és emberi képességünket bevetjük majd

    – jelentette ki határozottan Marco Rossi a Telkiben tartott sajtótájékoztatón.

  • Ön szerint mire megy a magyar válogatott az Eb-selejtezőkön?

    • 63099
      Az első két helyen zárva automatikusan kijutunk a 2024-es Eb-re!
    • 5803
      Pótselejtezőről jutunk ki a németországi viadalra.
    • 5375
      Sem egyenes ágon, sem pótselejtezőről nem jutunk ki...
  • Litvánia ellen 4 győzelem, 1 döntetlen és 0 vereség a mérlegünk, 14–2-es gólkülönbséggel megfűszerezve. Legutóbb 2015-ben mérkőzött meg egymással a két nemzet, akkor Stieber Zoltán, Dzsudzsák Balázs, Nikolics Nemanja és Priskin Tamás góljával 4–0-ra fölényes győzelmet arattunk.

    Bár egy csapatot sem lehet lebecsülni, az világos, hogy a magyar válogatott számára a Litvánia elleni hazai mérkőzés a kötelező győzelem kategóriájába esik – ebben a gondolatban egyébiránt Marco Rossi szövetségi kapitány is osztozott  a hétfői sajtótájékoztatóján.

    A litvánok három meccsel ezelőtt váltottak szövetségi kapitányt – ez Rossi szerint nehézséget jelent. A litván válogatott összértéke a Transfermarkt szerint 7,9 millió euróra rúg, a csapat legértékesebb játékosa az Olaszországban nevelkedett Gvidas Gineitis, aki 19 évesen az első osztályú Torino játékosa. A magyar válogatottat jelenleg kicsivel több mint 112 millió euróra taksálja az oldal. Ezeken a számokon azonban inkább csak csámcsogni érdemes, a futballpályán bármi megtörténhet.

  • Telt ház előtt játssza harmadik Európa-bajnoki selejtezőjét a 2024-es kontinensviadalra a magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában. Tavasszal a nyitómeccsen Bulgária ellen álomszerű rajtot vettek a mieink, a Puskás Arénában 3–0-ra győzték le a bolgárokat. A második Eb-selejtező mérkőzésen, június 17-én Montenegróban egy felejthető meccsen döntetlen született.