Bernadett
-2 °C
4 °C
Kékesi Márton
ma 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

A FIFA folytatja a cirkuszt, megint kielemzik a korrupciós jelentést

2014.11.20. 20:47 Módosítva: 2014-11-20 21:37:07

A jobb kommunikáció szükségességét hangsúlyozta csütörtöki találkozóján Michael Garcia és Hans-Joachim Eckert, a FIFA etikai bizottsága két részlegének vezetője azután, hogy az elmúlt napokban korántsem voltak egy hullámhosszon.

 "Annak ellenére, hogy a két kamara független egymástól, a két elnök úgy véli, hogy a megfelelő működés szempontjából alapvetően fontos a jó kommunikáció" - olvasható a FIFA közleményében.

Eckert, az etikai bizottság döntéshozói részlegének vezetője múlt csütörtökön jelentette be, hogy a bizottság nem talált semmi olyasmit, ami miatt a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezésének pályázati elbírálását meg kellene ismételni. 

Garcia azonnal közölte, hogy Eckert összegzése számos helyen nagy mértékben hiányos és téves ismertetése a vizsgálati jelentésben részletezett tényeknek és következtetéseknek. Szorgalmazta, hogy a FIFA a teljes terjedelmében hozza nyilvánosságra az anyagot.

A csütörtöki egyeztetésükön Eckert és Garcia egyetértett abban: alapvető fontosságú, hogy a FIFA végrehajtó bizottsága rendelkezzen a szükséges információkkal, hogy el tudja dönteni, milyen lépések szükségesek az etikai bizottság által elvégzett munka alapján. Ezért a FIFA auditáló bizottságának vezetője, Domenico Scala megkapja Gracia teljes jelentését és ő dönti majd el, mennyi információt kell abból a végrehajtó bizottságnak eljuttatni. Eckert és Garcia egyúttal jelezte, hogy Scalának és a vb-nek is a rendelkezésére áll.

A botrány fejleményeként már az európai vezető futballhatalmak FIFA-val szembeni bojkottja is felmerült. 

A nemzetközi szövetség kedden büntetőfeljelentést tett a svájci államügyészségen a 2018-as és 2022-es világbajnokság helyszínkijelöléséhez kapcsolódó vizsgálattal összefüggésben, magánszemélyek lehetséges kötelességmulasztása miatt. Amint azt a FIFA jelezte, a lépésre Hans-Joachim Eckert ajánlására került sor, írja az MTI. 

A pályázati elbírálásokkal kapcsolatos korrupciógyanút - különösen Katar esetében - a The Sunday Times már a nyáron felvetette.