Taksony
-2 °C
3 °C

Hét gólkirálya is van az Afrika-kupának

2012.02.13. 14:48 Módosítva: 2012.02.13. 14:59

Zambia minden szempontból csodálatos győzelmével zárult a 28. Afrika-kupa, Elefántcsontpart megint elbukott, ráadásul esélyesként. Mondhatánk, hogy hét gólkirály is csak ezen a tornán fordulhat elő, de már így is túlságosan sokszor mondtunk ilyesmiket.

A hét gólkirály: Manucho (Angola), Houssine Kharja (Marokkó), Pierre Aubameyang (Gabon), Christopher Katongo (Zambia), Emmanuel Mayuka (Zambia), Didier Drogba (Elefántcsontpart), Cheick Diabate (Mali). Mindegyikük 3 gól rúgott.

Közülük leginkább Drogbának lett volna esélye az abszolút győzelemre, de a döntő 70. percében második büntetőjét is fölérúgta a tornán. Azért azt jegyezzük meg, hogy még így is volt lelkiereje odaállni a tizenegyespárbajoknál, akkor már nem hibázott. A Chelsea támadója ettől függetlenül mégis tragikus hős lett, mivel elefántcsontpart elbukta a párbajt. Drogba gólkirály és aranyérmes is lehetett volna, és ettől a két címtől valószínűleg az a bizonyos rontott tizenegyes fosztotta meg.

A nem túl izgalmas tornát összességében véve szerettük, viszont nagyon kevés gól volt. Harminckét meccs, hetvenöt találat, ennél többet vártunk. A zambiai csoda viszont mindenért kárpótolt bennünket.

A világbajnokságok miatt a szövetség átáll a páratlan években való rendezésre, ami azt jelenti, hogy jövőre is találkozunk, méghozzá Dél-Afrikában.