Tavasszal kezdhetik a margitszigeti uszoda bővítését

MTI
2005.02.24. 14:45
A 2006-os úszó Európa-bajnokságnak otthont adó margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bővítéséhez kapcsolódó feladatait a Nemzeti Sporthivatal (NSH) - közvetlenül, illetve a beruházón keresztül - a környezetvédelmi szervezetek bevonásával úgy végzi, hogy a környezetvédelmi szempontokat beépíti a programba.

E vállalást az az együttműködési megállapodás tartalmazza, amelyet csütörtökön látott el kézjegyével Ábrahám Attila, az NSH elnöke és Erdei Csaba, a Zöld Demokraták Szövetségének ügyvivője.

A megállapodás kimondja, hogy az uszodabővítés érintette területről a kivágásra ítélt 54 közül 12 nagy értékű fát átültetnek a szigeten. A fapótlási kötelezettségnek eleget téve - az eddig tervezetteken felül - még 150-et helyeznek el.

A Zöld Demokraták Szövetsége - az úszó Eb kapcsán várható közlekedési környezetterhelés csökkentésének céljával - megállapodott a bécsi Zöldekkel, és révükön a bécsi közlekedési vállalattal, hogy a margitszigeti Európa-bajnokság teljes ideje alatt díjmentesen két gázüzemű, a jelenleg közlekedő 26-osoknál jóval inkább környezetbarát busz áll majd a sportolók és a látogatók rendelkezésére.

Ábrahám Attila hangoztatta, hogy az általa vezetett hivatal természetesen nem ellensége a környezetnek, partneri viszony mellett nyitott a zöldjavaslatokra. Az NSH célja hogy, semmilyen károsodás ne érje a Margitszigetet. A címzetes államtitkár annak a reményének adott hangot, hogy ha az uszodabővítéssel kapcsolatos építési engedélyezés jogerőre emelkedik, a tavasz vége felé megtörténhet az első kapavágás, elkezdődhet a két új medence, egy 50 méteres verseny és egy kisebb műugrómedence megépítése.