Nyilvánosságra hozzák a Forma-1-es kémügy jegyzőkönyveit

MTI
2007.09.18. 18:03
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerdán délben hivatalos honlapján teszi közzé a Forma-1-es kémüggyel kapcsolatos jegyzőkönyveket a két érintett csapat, a McLaren-Mercedes és Ferrari meghallgatásairól.

A két istállónak szerda délelőttig van lehetősége arra, hogy jelezze, mely információkat vagy gazdasági adatokat tekint bizalmasnak. Ezeket az FIA nem hozza nyilvánosságra.

A FIA csütörtökön első fokon elmarasztalta a McLaren-Mercedest, elvette az összes, idén szerzett pontját a konstruktőrök versenyében, valamint 100 millió dollárra büntette a csapatot, amely a hátralévő vb-futamokon sem szerezhet újabb pontokat. Az istálló versenyzői - a címvédő spanyol Fernando Alonso mellett a brit Lewis Hamilton - azonban megtarthatták pontjaikat.

Az FIA kémkedés miatt büntette meg a McLaren-Mercedest annak nyomán, hogy Nigel Stepney, a Ferrari fejlesztésekért felelős korábbi mérnöke 780 oldalas dokumentumot adott át Mike Coughlannek, a McLaren-Mercedes azóta már menesztett vezető mérnökének.

Az anyagot Coughlan felesége egy másolószalonban akarta sokszorosíttatni, s az üzlet munkatársa erről azonnal értesítette a Ferrarit.