A világelitbe kerülhet a női röplabda-válogatott

2015.09.09. 11:06

A sportág világelitjébe kerülhet a magyar női röplabda-válogatott, amennyiben az esélyesebb törököket legyőzi a kontinens második számú kupasorozata, az Európa Liga döntőjében.

Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség megbízott elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, ígéretet kapott André Meyertől, az Európai Röplabda Szövetség elnökétől arra, hogy ha a magyarok elhódítják a trófeát, akkor a világliga harmadik csoportjába kapnak besorolást. Ludvig Zsolt hozzátette, egy esetleges győzelem a magyar röplabdasport elmúlt évtizedeinek legnagyobb sikerét jelentené.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy mindezek ellenére az Európa Liga továbbra is csak egy lépcsőfok, ennél fontosabb az, hogy a válogatott sikeresen szerepeljen a szeptember végén kezdődő Európa-bajnokságon. Kiemelte, a kontinensviadalon az a cél, hogy az együttes továbbjusson csoportjából, amelyben a házigazda belgák mellett a mostani ellenféllel, az Európa Játékok-győztes törökökkel, valamint az azeriekkel találkozik majd. A továbblépéshez az első három között kell végeznie.

A magyar csapat a törökök elleni EL-döntő első mérkőzését csütörtökön 18.30-tól Érden játssza, míg a visszavágóra magyar idő szerint 17 órától vasárnap Izmirben kerül sor.

Jan de Brandt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a csütörtöki feladattal kapcsolatban elmondta, teljesen más mérkőzésre számít, mint amilyen a csoportkörben volt, amikor is Ankarában találkozott egymással a két válogatott, s mindkét összecsapást a törökök nyerték 3-0-ra.

"Nem lehet összehasonlítani a válogatott akkori és mostani állapotát, rengeteget fejlődött a csapat. Nagyon fontos, hogy itt Érden tudunk majd játszani, hiszen itt itthon érezzük magunkat. Ez hatalmas előny számunkra, ráadásul győzelmi szériában vagyunk és hiszem, hogy meg tudjuk nyerni a döntőt." - mondta.

Dobi Edina a belga szakemberhez hasonlóan vélekedett az együttes fejlődéséről.

"Hatalmas erősségünk, hogy csapatként tudunk együttműködni, mindenki hozzá tud tenni valamit a játékhoz. Kemény felkészülésen vagyunk túl, ráadásul megtanultuk azt, hogy ha nem megy valami, akkor azt mivel tudjuk kijavítani" - mondta a válogatott játékos, aki bízik abban, hogy minél több szurkoló látogat majd ki az Érd Arénába. Horváth Dóra szerint egységes és erős a válogatott, amelynek játékosai "egymásra találtak".

"A mi csapatunk már nem hat vagy hét játékosból áll, hanem a mérkőzésen szereplő mind a tizenhárom képes együtt küzdeni" - vélekedett.

A sajtótájékoztatón bemutatták a válogatott új mezeit, melyeket az Európa-bajnokságon viselnek a játékosok, illetve elhangzott, hogy a szövetség jövő pénteken 14 órától tart tisztújító közgyűlést, amelyen megválasztják a szervezet elnökét.

A magyar válogatott kerete: Szakmáry Gréta, Kötél Zsanett, Bodnár Dorottya, Vacsi Evelin, Sándor Renáta, Tálas Zsuzsanna, Lévai Vivien, Szabó Adrienn, Kötél Dóra, Széles Petra, Dobi Edina, Liliom Rita, Pallag Ágnes, Horváth Dóra, Szombathelyi Szandra