Vb-harmadikok lettek az U19-es floorballos lányok

2016.05.09. 13:14

A harmadik helyen végzett a magyar női U19-es floorball válogatott a sportág B-divíziós világbajnokságán. A kanadai Belleville-ben három győzelmmel és egy vereséggel zárt a csapat.

A 19 éven aluli válogatott a csoportmérkőzések során: Ausztriát 12-0-ra, az Egyesült Államokat pedig 9-1-re verte, ezzel a csoport élén végzett. Az elődöntőben aztán fiataljaink jóval szorosabb mérkőzésen, 5-2-re alulmaradtak Németország ellen. A bronzcsatában ismét az amerikaiak voltak az ellenfelek, de ezúttal sem tudták megszorítani a magyarokat, akik 13-0-ás sikerükkel a divízió harmadik helyén végeztek, írta közleményében a Nem Olimpiai Sportágak Kommunikáció.

A jégkoronghoz hasonló floorballt két nemzet is a sajátjának tartja. Az 1960-as években az Egyesült Államokban már játszották, és Svédországban is kitaláltak hasonlót. Érdekesség, hogy utóbbinál Czitrom András személyében magyar is volt a kezdeményezők között. A cél az volt, hogy a hoki keménységét kevésbé kedvelők számára egy ugyanolyan élvezetes, ám sokkal tisztább játékot hozzanak létre, ami tornateremben játszható.

A floorball mérkőzéseket öt, ütővel felszerelt mezőnyjátékosból és egy kapusból álló csapatok vívják. A pályákat általában kézilabdapályán állítják föl, az alapvonalakon félméteres palánkokkal. Korong helyett műanyagból készült, kemény, lyukacsos labdát használnak.