Kiváló volt a vízminőség a budapesti iromanen a szervezők adatai szerint

2016.08.05. 18:11

Az Ironman 70.3 Budapest versenyein kiváló volt a Duna vízminősége a Lágymányosi-öbölben, írták közleményünben a szervezők az ÁNTSZ vizsgálataira hivatkozva.

„A szervező által kért mindkét ÁNTSZ-által akreditált vízmintavételi eljárás eredménye kiváló minősítést kapott a Lágymányosi-öböl vizére. Így kijelenthetjük, hogy mind a 2016. július 30-31. napján megtartott verseny előtt, mind pedig a verseny után vett vízminták eredménye kiváló" – írták a szervezők.

Korábban a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) állított azt, hogy sportolásra nem volt alkalmas múlt hétvégén a víz, ami megbetegedéseket is okozott.

„Szeretnénk egyszer és mindenkorra lezárni a Lágymányosi-öböl vízminőségével kapcsolatos vitát. Az általunk ma közzétett, hiteles dokumentumok egyértelműen igazolják, hogy úszóink a rendezvény alatt kiváló minőségű vízben teljes biztonságban sportoltak. Egyúttal felszólítjuk a Magyar Triatlon Szövetséget, hogy kérjen bocsánatot a sportolóktól a félretájékoztatásért és pánikkeltésért továbbá Dr. Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke azonnali hatállyal mondjon le tisztségéről” – mondta Csomor Tamás, az IRONMAN 70.3 Budapest ügyvezető igazgatója.

A szervezők jogi eljárást kezdeményeznek a Magyar Triatlon Szövetséggel és vezetőségével szemben.

A Magyar Triatlon Szövetség alaptalannak nevezte az Ironman 70.3 szervezőjének vádjait, miszerint az MTSZ félretájékoztatott és pánikot keltett a Lágymányosi-öböl vízminősége kapcsán.

Az MTSZ pénteki közleménye úgy fogalmaz: a szövetség mindenben az ÁNTSZ közlése és hiteles dokumentációja alapján járt el. Egyben emlékeztet, hogy a tisztifőorvos tájékoztatását a főváros kormányhivatala által kibocsátott természetes fürdővizsgálati jegyzőkönyv megerősítette, amely szerint a Lágymányosi-öböl vize fürdőzésre alkalmatlan volt.