Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ben Johnson doppingszerével bukott meg három olimpiai bajnok

2016.10.27. 13:06

Újabb három olimpiai aranyat vettek el a 2012-es londoni olimpia doppingmintáinak újratesztelése után. A Nemzetközi Olimpia Bizottság három kazah női súlyemelőt fosztott meg az első helyétől.

Az 53 kilós Zulfija Csinsanló, a 63 kilós Maja Maneza és a 75 kilós Szvetlana Podobedova is a szteroidok közé tartozó sztanozolollal (ezt szedte 1988-ban Ben Johnson is) bukott meg, Csinsanlónál emellett még oxandrolont is kimutattak. Csütörtökön még egy ezüstérmesről, a 69 kilós Marina Skermankováról is kiderült, hogy doppingolt.

A NOB arról egyelőre nem rendelkezett, hogy kik kapják meg az aranyakat.

Pekingben indult sportolóktól is vettek el érmeket, szerdán újabb hat nevet jelentettek be. Elveszítette olimpiai ezüstérmét a férfi szabadfogású birkózók közül az üzbég Soszlan Tigijev (74 kilogramm) és a kazah Tajmuraz Tigijev (96 kg). A női súlyemelők közül az ukrán Olha Korobka (plusz 75 kg), a férfi súlyemelőknél pedig a fehérorosz Andrej Ribakov (85 kg). El kell búcsúznia bronzérmétől a női 3000 méteres akadályfutásban indult orosz Jekatyerina Volkovának és a női súlyemelők közül a fehérorosz Nasztaszja Novikavának (53 kg). Az ő mintájukban egyaránt dehidroklor-metiltesztoszteront mutatott ki a vizsgálat, és ugyanez volt a férfi súlyemelők 62 kilogrammos súlycsoportjában indult azerbajdzsáni Szardar Haszanov szervezetében is.

A férfi távolugrás ötödik helyezettje, a kubai Wilfredo Martinez acetazolamid, a női 100 méteres gátfutásban rajthoz állt spanyol Josephine Nnkiruka Onyia pedig metilhexanamin miatt bukott meg.