Több száz fiatal amerikai tornász vált szexuális zaklatás áldozatává

2016.12.16. 11:50

Vizsgálat indult az Amerikai Egyesült Államok tornaszövetsége (USA Gymnastics) ellen, mert az Indianapolis Star nevű lap szerint legalább 368 fiatal tornász lett szexuális zaklatás áldozata az elmúlt húsz évben. Az elkövetők legtöbb esetben az edzők voltak, akik elkerülték a komoly büntetést.

A Star kilenc hónapig nyomozott, ez alapján kiderült, hogy a legtöbb áldozat gyereklány volt. A zaklatásokkal több mint száz edző, teremtulajdonos és más személyek hozhatók kapcsolatba.

A lap arról is írt, hogy a szövetség a veszélyes edzőket nem követte nyomon, nem vonta vissza  licencüket, így az országban gond nélkül vándorolhattak, újabb és újabb kluboknál dolgozhattak.

A tornaszövetség felvilágosító kampányokkal eddig is igyekezett megvédeni a sportolóit, de még erősebb protokollt akarnak bevezetni, közzé akarják tenni a molesztálás miatt eltiltott edzők neveit, és megvizsgálnák a trénerek bűnügyi előéletét is.

Több tornában dolgozót is megvádoltak az utóbbi időben az USA-ban. A válogatott orvosa, Larry Nassar ellen két egykori tornász vallott. A magyar származású Károlyi Béla és felesége, Károlyi Márta edzőket is perelik azért, mert nem védték meg sportolóikat, valamint fizikai és lelki terror alatt tartották őket.