A zseni és a mészáros Fehérváron

2012.10.19. 12:15
Több szempontból is érdekes meccsre készül a Sapa Fehérvár AV19 jégkorongcsapata. Az osztrák hokiliga, az EBEL pénteki játéknapján két nagyszerű tengerentúli játékos, valamint az új fehérvári edző bemutatkozómeccse lesz a Fehérvár–Klagenfurt-találkozó.

Az ifjabb Ocskay Gábor Arénába kilátogató szurkolók – azért csak ők, mert a meccsközvetítési jogokat birtokló Sportklub csatorna az Ajax TV műsorát sugározza a találkozó időpontjában – a bufallói Tyler Myers és az edmontoni Sam Gagner játékát, Jan Neliba bemutatkozó meccsét figyelhetik.

A tavalyi EBEL-döntőt a Linzzel szemben 4-1-re elveszítő Klagenfurtban az NHL lockoutja miatt Európába szerződő Tyler Myers és Sam Gagner is játszani fog. A mindössze 22 éves Myerst 2008-ban, az első körben, a 12. helyen draftolta a Buffalo Sabres. Fiatal kora ellenére 217 meccsen van túl 29 gólja és 79 gólpassza van.

A tekintélyt parancsoló – 203 centis, 103 kilós – védő, sokszor a durvaság határát súroló kemény játékáról is ismert. A három NHL-szezon alatt összesen 105 percet ült a büntetőpadon, testi erejéről Scott Gomez, vagy Jevgenyij Malkin is tudna mesélni. Az orosznak tavaly februárban okozott sérülést.

A legutóbbi szezonban, idén márciusban az akkor még montreali, azóta már a New York Rangers-csatárt, Scott Gomezt döngölte úgy a palánkra, hogy ellenfele sokáig lábra sem tudott állni. Myers U18-as és junior-világbajnokságot is nyert a kanadai válogatottal.

Honfitársa, Sam Gagner igazi zseni. A 2007-es játékosbörze hatodik választottja már öt NHL-szezonon van túl. 366 meccsén 220 pontot (77 gól és 143 gólpassz) szerzett. Olyat tud, mint két korábbi Oilers-legenda, Wayne Gretzy és Paul Coffey, vagyis egy meccsen nyolc pontot szerzett. 2012. február 2-án, a Chicago elleni meccsen 4 gólt lőtt és 4 gólpasszt adott. Ő volt a liga történetének 13. játékosa, aki nyolc, vagy annál több pontot szerzett egy meccsen. A legendás Mario Lemieux 1988-as produkciója óta pedig az első, akinek ez sikerült.

A Klagenfurt nem sokszor nyert eddig Székesfehérváron. Rendes játékidőben 2007 óta egyszer sem, 2010-ben tudott hosszabbítás után győzni, a legutóbbi 12 fehérvári találkozóból nyolcszor vesztesen hagyták el a jeget.

Ennek ellenére nem vár egyszerű feladat a Fehérvárra. A múlt héten menesztett Kevin Primeau helyére kerülő cseh Jan Neliba talán nem ilyen bemutatkozómeccsre vágyott, de a szezont gyengén kezdő, az utóbbi négy meccséből hármat nyerő Fehérvár pont egy ilyen erős csapat ellen bizonyíthatja, hogy odaérhet idén is a rájátszásba. A két csapat szeptemberi, klagenfurti meccsét a KAC 3-1-re nyerte.