A ligaelnök tárgyalna, és nem érti Szupert

2013.05.04. 13:49

A divízió I-es világbajnokság után a magyar hokis társadalom forrong.

Szuper Levente, a Vasas sportigazgatója csalódottan vette tudomásul, hogy csapatának a MOL Liga klubjai nem engedtek bebocsátást. A magyar jégkorong-válogatott a világbajnokságon is parádézó kapusa összeesküvést sejt a döntés mögött, és széthúzásról beszélt. Kerey Péter, a MOL Liga elnöke felháborodott, és az alábbiakban reagált Szuper Levente felvetéseire.

„A MOL Liga egy nemzetközi liga, amelyet két egyenrangú szervezet, a magyar és a román jégkorongszövetség együttműködve szervez. A liga egyre komolyabb és egyre elismertebb sorozattá nőtte ki magát, egyre jobb légiósok jönnek, és a ligában játszó játékosok nemzetközi szinten is egyre jobb teljesítményt nyújtanak. Ugyanakkor folyamatosan gondot jelentett a stabilitás hiánya. Nem volt két egymás utáni év, amikor a mezőny létszáma növekedett vagy legalább állandó maradt volna. Közben több csapat többször is csatlakozott, majd távozott a mezőnyből" - írta cikkünkre reagálva.

„Fontos, hogy a MOL Ligában játszani rangot jelentsen. Aki csatlakozik, az hosszú távra tervezzen". Szerinte 2012-ben megszűnt az automatikus tagfelvétel, amire azért volt szükség, hogy a sorozat komolyságát megőrizzék.

„Ami a Vasast illeti, a klub 2011-ben szüntette meg a felnőttcsapatát, erről a liga nem kapott a klubtól semmiféle értesítést. 2012-ben benevezett a Magyar Kupába, de a kiírt öt mérkőzését nem tudta lejátszani, 2 mérkőzés után visszalépett. 2013-ban úgy döntött, el sem indul a Magyar Kupában. 2013 februárban eldöntött tényként jelentette be a Vasas sportigazgatója, Szuper Levente, hogy a Vasas a 2013/14-es idényben a MOL Ligában indul. Március elején ezért majdnem négyórás beszélgetés során tájékoztattam őket a fentebb említett 2012-es tagfelvételről is. Külön is jeleztem, ha egy tavaly elutasított jelentkezéshez hasonlót adnak be, akkor elutasítás várható."

Feltétele volt, hogy a MOL Liga felnőtt-bajnokság, és mint ilyen elvárják, hogy a csapatok rendelkezzenek minimálisan előírt létszámú felnőtt korosztályú játékossal (ebből a szempontból az IIHF kategóriái az irányadóak, tehát az U20-ból kiöregedett játékosok felnőttnek számítanak, hiába U23 korosztályúak).

„Az április 10-i ligaülésen körülbelül egy órán át hallgattuk a Vasas képviselőit. A bemutatkozásuk során mindvégig úgy éreztem, hogy nem vették kellőképpen komolyan, amit korábbi személyes találkozónkon mondtam nekik. A bemutatkozás után többen is felvetették, hogy honnan lesz elegendő játékos egyszerre két új csapat csatlakozásához, annál is inkább, mert kiderült, hogy a Vasas debreceni játékosokat is megkeresett a tavasz folyamán a Mol ligás szereplés ígéretével. Az erdélyi csapatok véleménye az volt, hogy a liga színvonala lehet, hogy erősebb lenne, ha a Steaua, a Gyergyó, a HSC farmcsapata vagy a Galati érkezne a Vasas vagy a Debrecen helyett. Mindenki azt várta, hogy a Vasas mondjon érveket arra, hogy miért lenne jó, ha éppen őket venné fel a liga, de sajnos ilyet nem hallottunk." Azt sem ismerhették meg, állítja Kerey Péter, hogy a Vasas milyen költségvetéssel tervez a ligában.

„Sok csapatban ellenérzést váltott ki, hogy miközben ő több 10 vagy éppen 100 millió forintot teremt elő a működésére évente, a Vasas tisztán állami TAO-pénzből kíván versenyezni. A TAO miatt kizárólag U23-as játékosokból álló keretet terveztek, és már mintegy 15 (szükségképpen U23-as) játékos érdeklődött náluk a MOL Liga indulás kapcsán. Az a vélemény alakult ki a liga tagjaiban, hogy jelen pillanatban nincs két újabb csapatra való játékos Magyarországon." Szerinte gyakorlatilag egyetlen kérdésükre, kételyükre sem kaptak megnyugtató választ.

Markovits László, a Vasas SC elnöke a ligaülésen arra kérte a klubokat, hogy ne rögtön nemet mondjanak, hanem fogalmazzák meg, hogy milyen feltételek mellett lehet igen. Ugyanakkor a Vasas sportigazgatója a magyar felnőtt jégkorong-válogatott tagjaként részt vett a világbajnokságon, vagyis nem tudott a liga kivel tárgyalni, a vb után pedig dönteni kellett.

„A liga tagjai az április 25-i, a Vasas által kért határidőkor rendelkezésükre állt információk alapján többségükben nem tudták támogatni a klub indulását. Egy TAO-pénzekből finanszírozott utánpótláscsapatot máshonnan igazolt játékosokra építve, és ettől a liga tagjai nem estek hasra. Nem hiszem, hogy érdemes széthúzásnak minősíteni mindezt. Egy bajnokságban lehetőség szerint mindenkinek elégedettnek kell lennie, ha hétből hat csapat nem támogat egy változást, akkor ott a csatlakozni kívánónak valamit mindenképpen módosítania kell. Mert teljesen legitim az, hogy a klubok az új tagok felvételekor mérlegelik, a változás őket hogy érinti" - írta cikkünkre reagálva a MOL Liga elnöke, Kerey Péter. Szerinte nyitottak, hogy újra tárgyaljanak, és egy cselekvési tervet dolgozzanak ki.