A hazai jégen elbukott olimpiai selejtező ellenére is folytathatja a magyar válogatott

2024.02.13. 08:12
A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) biztonsági okokból nem engedi indulni a belorusz férfi válogatottat a 2026-os milánói téli olimpia selejtezőjén, így – az MTI értesülése szerint – a magyar csapat várhatóan továbbjutott az előselejtezőből, és augusztus 29. – szeptember 1. között Pozsonyban vívhatja ki az ötkarikás szereplést a házigazda szlovák, valamint a kazah és az osztrák együttes ellen.

Az IIHF hétfő este közölte, hogy az ukrajnai háború miatt az orosz és belorusz válogatottak, valamint klubok a 2024–2025-ös idényben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken, így a belorusz nemzeti csapat a 2024 nyár végi olimpiai kvalifikációban nem vehet részt.
   

Az MTI értesülése szerint a magyar válogatott – miután múlt héten a budapesti csoportban a japánok mögött végzett – mint a legjobb előselejtezős második, mégis folytathatja a beloruszok helyén az ötkarikás selejtezőt, így nem a dániai, hanem a szlovákiai kvartettbe kerül.

A szlovákkazahosztrákmagyar négyesből az első helyezett jut ki a milánói olimpiára. A magyarok legutóbb 1964-ben szerepelhettek ötkarikás játékokon.

A pozsonyi torna egyértelmű esélyesei a szlovákok, akiknél – a nyári végi időpont miatt – az NHL-es sztárok (például Tomás Tatar, Juraj Slavkovsky, Erik Cernak, Martin Fehérváry, Simon Nemec, Adam Ruzicka, Martin Pospisil) is pályára léphetnek. A magyarok eddig nyolcszor találkoztak a szlovákokkal és hatszor kikaptak, az összesített gólkülönbség 50 19 a szlovákok javára. Legutóbb 2016. május 7-én Szentpéterváron, az elit-vb-n a szlovákok nyertek 4–1-re.

A kazahokkal szemben még rosszabb a magyar mérleg. A 13 eddigi összecsapásból egyszer sikerült csak nyerni, 2013. április 17-én a budapesti divízió I/A vb-n 2–1-re. Előtte öt, utána pedig hét kazah diadal született, az összesített gólkülönbség 19 63 magyar szemszögből.

Az osztrákok a magyarok elleni 4–3-as szétlövéses sikerrel őrizték meg élvonalbeli világbajnoki tagságukat tavaly májusban Tamperében. Az összesített mérleg: 52 találkozó, 37 osztrák, 13 magyar győzelem és 2 döntetlen, 212–128-as gólkülönbség az osztrákok javára – idézte fel összeállításában az MTI.