Hat őrült sztori Jaromír Jágr életéből, amit nem biztos, hogy mindenki ismer

GettyImages-2013765647
2024.02.25. 12:09
Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Pittsburgh Penguins múlt hétvégén visszavonultatta Jaromír Jágr 68-as mezszámát, azt tehát többé már senki nem viselheti a csapatnál. A cseh sztár nem mostanság, hanem 2001-ben lépett utoljára jégre az együttesben, a ceremóniát tehát nem kapkodták el az érintettek, de volt rá megannyi okuk. Az esemény apropóján a legendáról jégkorongcsapatra való, hat sztorit gyűjtöttünk össze, amelyet talán még nem ismer róla a nagyérdemű.

Az olimpiai (1998), illetve kétszeres világbajnok (2005, 2010) és kétszeres Stanley-kupa-győztes (1991, 1992) sportoló – aki 52 évesen még mindig játszik a saját tulajdonában lévő, a cseh élvonalban szereplő Kladnóban – 1990 és 2001 között 11 NHL-idényt húzott le Pittsburghben. Elmondása szerint ez volt az egyetlen csapat, amelynek kedvéért hajlandó volt Európát elhagyva új életet kezdeni a tengerentúlon, ugyanis együtt akart játszani a franchise másik meghatározó arcával, Mario Lemieux-vel.

Jágr 1991-ben és 1992-ben nyert Stanley-kupát a csapattal, amelynek színeiben 806 alapszakasz-mérkőzésen 1079 pontig (439 gól, 640 gólpassz) jutott. A rájátszásban megvívott 140 összecsapáson pedig 147 pontot (65 gól, 82 gólpassz) tett a közösbe.

Ebben az időszakban állt össze két legendás sor az acélvárosban. A Lemieux, Kevin Stevens, Jágr alkotta hármas, vagyis a „Skyline” 365 pontot ért el az 1992–1993-as idény alapszakaszában. Pár évvel később Stevens helyét Ron Francis vette át a centerpozícióban, ezzel pedig összeállt a „The Great Line” néven emlegetett sor.

Az 1995–1996-os szezonra Lemieux visszatért a hátműtétjéből, majd az alapszakaszban 161 pontig meg sem állt. Jágr 149, Francis pedig 119 pontot jegyzett mellette, vagyis együtt összesen 429 pontot (!!!) szereztek.

Jágr ötször volt pontkirály az NHL-ben, és nagyapja – akit az 1968-as prágai tavasz néven ismert csehszlovákiai szovjetellenes mozgalom idején öltek meg – tiszteletére választotta a 68-as mezszámot, ami aztán összenőtt a nevével a jégkorongvilágban.

A cseh fiatalember úgy érkezett meg annak idején az Egyesült Államokba, hogy egy szót sem tudott angolul, de a városban ennek ellenére minden nő szerelmes volt belé. Jágr mindig is nagy nőcsábász hírében állt, erről majd később lesz szó bővebben, most lássunk néhány érdekes históriát vele kapcsolatban.

Elneveztek róla egy kenhető ételt

Jágr azonnal rárúgta az ajtót az NHL-re, és egykettőre felkapott sztár lett a keleti parton. Tiniként még hosszú hajjal játszott, és a Head and Shoulders-szerződésről ugyan lecsúszott, cserébe lett viszont egy saját márkája a mogyoróvajkrémek között.

A ’90-es években készült is egy videó, amiben Jágr bemutatta az új terméket a pittsburghi vásárlóknak. A mindig jókedvű cseh szélső a videóban azzal viccelődik, hogy ő mogyoróvajjal szokta bedörzsölni a sérült testrészét, mert az mindig segít neki a gyors felépülésben.

A „fenék-gólpassz”

Jágr 2016 decemberében lépett előre a második helyre az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) pontlistáján. Az akkor 44 éves játékos a Florida Panthers mezében gólpasszt adott a Boston Bruins elleni mérkőzésen, és az örökrangsorban megelőzte Mark Messier-t.

Ez az emlékezetes, mérföldkőnek beillő gólpassz azonban nem akármilyen körülmények között született. Mike Matheson (aki később egyébként a Pittsburgh játékosa lett) megeresztett egy lövést a kék vonal közeléből, amely után a korong Jágr testéről Aleksander Barkov elé került, aki gólt lőtt. Jágr a meccs után azt mondta, hogy a korong a fenekéről pattant a gólszerző elé, sok tudatosság tehát részéről nem volt az akcióban, vajmi kevés köze volt a gólpasszhoz. A statisztikában persze ez önmagában nem jelent semmi, attól még asszisztnak számít.

Olyan ország színeiben játszott olyan ellenfelekkel szemben, amelyek már nem is léteznek

Jágr olyan régóta játszik, hogy a fiatalabb generációk nem is emlékezhetnek a pályafutása elejére. Minden idők egyik legjobbja még Csehszlovákia színeiben jégre lépett az 1990-es U20-as világbajnokságon. Az 1990-es A csoportos világbajnokságon 10 meccsen öt pontot (három gól, két gólpassz) jegyzett, a tornán olyan csapatok ellen küldték fel őt gólokat szerezni, mint például a Szovjetunió vagy éppen az NSZK. Az említett országok közül már egyik sem létezik.

Még egy kis érdekesség a videójáték szerelmeseinek: Jágr egy hónappal a Super Nintendo megjelenése előtt szerezte az első gólját az NHL-ben. Azóta hihetetlen technikai fejlődésen mentek át a konzolok, Jágr viszont szinte semmit nem változott azonkívül, hogy rövidebb lett a haja, és megjelent néhány ránc a homlokán.

Bankjegyre került az arca

Jágr akkora nemzeti hősnek számít, hogy amikor 50 éves lett, hazájában bankjegyet bocsátottak ki az arcmásával. Aki járt már Csehországban, úton-útfélen többször is találkozhatott a nevével és az arcával – tényleg nemzeti kincsként kezelik őt a csehek.

„Őrült” szurkolók követik őt mindenhova

A hatalmas népszerűségnek ára van, az embernek egy nyugodt perce sem lehet az utcán, ha minden második járókelő felismeri őt. Ezt az érzést Jágr is ismeri, de megbirkózik vele, és általában mindenkihez van egy kedves szava.

Az évek alatt lett egy külön fan clubja is az NHL-ben, a „Travelling Jagrs”, amelynek tagjai csapatról csapatra követték őt, miután a cseh klasszis igazi vándormadár lett. Rajtuk kívül alighanem bárki bajba kerülne, ha kapásból fel kéne sorolni azokat a csapatokat, amelyeknél Jágr megfordult hosszú karrierje alatt.

Akkor a rend kedvéért lássuk a listát: HC Kladno, Pittsburgh Penguins, Schalker Haie, HC Bolzano, Washington Capitals, New York Rangers, Avangard Omszk, Philadelphia Flyers, Dallas Stars, Boston Bruins, New Jersey Devils, Florida Panthers, Calgary Flames.

A szó jó értelmében vett „őrültek” mindenhol felbukkantak, ahova Jágr betette a lábát, még Kladnóba is elutaztak egyszer, hogy a cseheknek is megmutassák magukat.

Megzsarolta őt egy fiatal modell, aki aztán csúnyát koppant

Jágr imádott bulizni, és imádta, amikor nők vették őt körül. A legendák szerint volt egyszer egy olyan szülinapi bulija, amire 900 embert hívott meg, de abból csak 25 volt férfi, és akikkel ünnepeltként nem is akart feltétlenül beszélgetni, mert a figyelme a megjelenő 875 nőre összpontosult...

A cseh hokilegenda később is rendszeresen találkozgatott nőkkel, sokáig nem köteleződött el semmilyen komoly kapcsolat mellett. Még 43 évesen is simán bevállalt egyéjszakás kalandokat, nem igazán törődött a következményekkel.

Egy ízben egy 18 éves cseh modellel feküdt le egy átmulatott éjszaka végén. Katerina Provazníková előre kitervelte, hogy az aktus után fotót készít az alkalmi partneréről, hogy aztán megzsarolhassa őt.

Így is történt, a hölgy 50 ezer cseh koronát követelt, és azt mondta, ha nem kapja meg a pénzt, akkor a fotók kikerülnek a világhálóra. Jágr, akinek nem volt veszítenivalója, hiszen nem volt házas, így ergo az nem is kerülhetett veszélybe, erre ennyit felelt:

Lesz*rom, kit érdekel?

A hölgy tehát hoppon maradt, de így kiderült, hogy afférja volt, amiről viszont értesült a barátja, a szintén jégkorongozó Dominik Rudl, akinek amúgy Jágr a példaképe, bár leginkább talán szakmai szempontokat tekintve, és aki a megcsalás után bizonyára szakított a párjával.

Jágr a közelmúltban egy nála 23 évvel fiatalabb lány oldalán találta meg a boldogságot. Dominika Branisová az Egyesült Államokba is követte a szerelmét, aki meg is jegyezte, hogy a barátnője olyan fiatal, hogy nem emlékezhet rá, milyen jól játszott a 90-es években.

„Elmondtam neki, hogy akkoriban csak úgy szórtam a gólokat” – mesélte Jágr egy jókora mosollyal a bajsza alatt.