Most is a nők teszik széppé a szegedi vb-t

2011.08.16. 21:37
A paraversenyekkel szerdán elkezdődik az év legnagyobb hazai sporteseménye, a szegedi kajak-kenu világbajnokság.

A Maty-ér, Európa vagy talán a világ legjobb versenypályája, a francia Vichy visszalépése után kapta meg a rendezési jogot. Itt nemcsak a magyarok, de mindenki más is szeret versenyezni, mert van igazi szurkolás, a nézők pedig közel vannak a pályához. 2006-ban hatalmas volt a magyar fölény, mind a kilenc női számot megnyertük, összesen tizenkét arannyal zártunk.

A női szakág ezúttal is rendkívül erős, az érmek többségét még úgy is ők fogják hozni, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa idén nem indul, a nyolcadik hónapban van, az esemény háziasszonyaként fogadja a versenyzőket.

Kozák Danuta ötszázon a belgrádi Eb-n pár hete már nyert, ezzel megvédte a címét, vb-n viszont először megy egyéniben. "Sokkal kiélezettebb versenyre számítok, mint Belgrádban. Jó formában érzem magam, nagyon örülnék, ha ki tudnám hozni magamból a maximumot, fejben és fizikailag is tökéletes döntőt tudnék produkálni. A legnagyobb ellenfelemnek továbbra is az ukrán Oszipenko-Radomskát tartom, akiről azonban többször is kiderült már: nem legyőzhetetlen.”

Kozák szerint nem jó döntő az, amelyik nem fáj, bár az ő mozgása a legritkábban szokott szétesni a hajrára.

Párosban Kovács Katalin és Csipes Tamara abszolút aranyesélyes. A 30. világbajnoki aranyára készülő Kovács szerint párosuk kezd összeérni, az Eb-t úgy nyerték meg, hogy mindössze jó egy hetet készültek együtt.

„Felgyorsítottuk az első 250 méterünket. Az elmúlt egy hétben nagyon jó időket mentünk, ami önbizalmat adhat. Nagyon kemény verseny elé nézünk, a németek, a lengyelek, az oroszok, a britek vagy a portugálok is okozhatnak kellemetlen meglepetéseket” – értékelt Kovács.

A négyesnek is jó esélyei vannak, a németekkel várhatóan most is nagy harc lesz. „A teljesítményünk kettős: az edzések nagy részén a négyes kiválóan működik, de sajnos még egy jó idővel adósok vagyunk a lelkünknek. Négy jó versenyzőtípus ül együtt, és remélhetőleg a döntőben mindenki rendben lesz. Én sztrókolom a négyest, ami valamivel nehezebb, mint párosban. Nem könnyű feladat három embernek egyszerre megfelelni, de azt hiszem, a hat hét alatt jól ráéreztem, hogy milyen ritmusban kell őket vezetni. Az ellenfeleink természetesen elsősorban a németek lesznek, de a fehérorosz lányok is nagyon jó egységet raktak össze, ezt tapasztalhattuk az Európa-bajnokságon, ahol legyőztek minket. Azóta viszont Kati beszállt közénk, ami nem kis lelkierőt ad” – magyarázta Szabó Gabriella, aki most párosban nem mehet Kozákkal, és nem védheti meg címét.

A felsorolt három olimpiai számban hazai siker lehet. A negyedikben, kétszázon Paksy Tímea indul, őt sem szabad leírni, még ha Kozák az itthoni válogatókon kétszer le is győzte. Storcz Botond fő célja a kvótamaximalizálás (Kozák is azért nem mehet a legrövidebb távon, hogy Paksy még egyet szerezzen Magyarországnak, és ne legyen kellemetlen helyzet, helyhiány az olimpiai egységek összeállításakor), de öt vagy hat arannyal titkon nyilván a szövetségi kapitány is számol. A tavalyi vb-n hat aranyunk lett, ezt Baráth Etele elnök is látatlanban aláírná.

Ezren a nőknél egy kísérleti egység áll rajthoz, nem pedig valamelyik bivalyerős, már korábban kipróbált páros. Kovács sem mehet egyéniben, mert olimpiai szám, a négyes döntőjével ütközik.

A kenusoknál – olimpiai számban - Vajda Attilának kell mutatnia valamit, esélyeit mindenképp növeli, hogy hazai pályán versenyez. Vajda a pekingi győzelem óta egy Eb-aranyat elcsípett ezren, két éve a kanadai vb-n gyenge volt, tavaly második.

Betegséggel küszködött, de ez már a múlté, és abban bízik, egyszer már olyan ezer méter lesz mögötte, amikor minden összejön. Ha most is úgy osztja be az erejét, ahogy eddig, és képes lesz négy hasonló résztávot evezni – ahogy Pekingben tette -, éremközelben lehet. Kihívói vannak szép számmal, a címvédő üzbég Menkov mellett a német Brendel és a spanyol Cal is.

A Széles, Nagy páros ezren először versenyez vb-n, a kvótaszerzés tőlük is elvárható, ahogy a kétszázas egységektől is. Az érem már bravúr lenne.

A férfi kajakban elég valószínű, hogy a négyesnek kell tartania az ernyőt. Évekkel ezelőtt a szlovák és a német egység volt a komoly rivális, a helyzet azóta a fehéroroszok és franciák előretörésével megváltozott, de a belgrádi Eb-n berobbantak a portugálok és a csehek is. Most már nem nehéz felsorolni öt vagy hat olyan egységet, amellyel keményen kell harcolni az érmekért.

A vezérevezős Kammerer Zoltán persze bízik önmagában és társaiban: Vereckei Ákosban, Kucsera Gáborban és Boros Gergelyben. Úgy gondolják, megvan a sebességük, technikailag is rendben vannak, most már csak fejben kell rendben lenniük.

A Dombi, Kökény páros ezren szintén jól mehet. Dombi az egyest hagyta ott ezért a párosért, a 36 éves Kökényre pedig mindig számítani lehetett az utóbbi években, még ha vélhetően az utolsó világbajnokságán is szerepel. 2005-ben nyert ezen a távon, most egy éremmel is nyilván roppant elégedett lenne.

Kétszázon örömteli volt Molnár Péter Eb-ezüstje, de ez a szám mindig lutri és Szegeden már a nagymenők is ott lesznek a rajtnál. Ötezren és váltóban is lesznek még érmeink, de mivel már az olimpia a legfontosabb, azokat az eredményeket fogadjuk el bónuszként.

A magyar csapat

férfi kenu:
C-1 1000: Vajda Attila        
C-2 1000: Széles Gábor, Nagy Péter    
C-4 1000: Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs
C-1 200:    Bozsik Attila    
C-2 200:    Horváth Gábor, Foltán László
C-1 500:    Korisánszky Dávid
C-2 500:    Kozmann György, Korisánszky Péter
C-1 5000: Varga Dávid            
4x200 m C-1 váltó: Bozsik A., Horváth, Foltán, Lantos Ádám

férfi kajak:
K-1 1000: Dombvári Bence                
K-2 1000: Dombi Rudolf, Kökény Roland    
K-4 1000: Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely
K-1 200:    Molnár Péter
K-2 200:    Sík Márton, Beé István    
K-1 500:    Kugler Attila                
K-2 500:    Tóth Dávid, Kulifai Tamás    
K-1 5000: Pauman Dániel                
4x200 K-1 váltó: Dudás Miklós, Gyetyános Gergely, Tótka Sándor, Kadler Viktor

 

női kajak:
K-1 500: Kozák Danuta                
K-2 500:    Kovács Katalin, Csipes Tamara        
K-4 500:    Szabó Gabriella, Kozák, Kovács, Benedek Dalma
K-1 200:    Paksy Tímea
K-2 200:    Kovács, Kozák
K-1 1000: Csipes
K-2 1000: Medveczky Erika, Sarudi Alíz
K-1 5000: Csipes
4x200 m K-1 váltó: Paksy, Kozák, Kovács, Vad Ninetta

női kenu:
C-2 500:    Takács Kincső, Baravics Gyöngyvér        
C-1 200: Takács

para versenyszámok:
K-1 LTA 200 m: Pál Bence
K-1 TA 200 m: Szabó Sándor
női K-1 TA 200 m: Kajdi Katalin
V-1 TA 200 m: Szabó Sándor
V-1 LTA 200 m: Rigó Imre