Elutasították Janics versenyengedélyét

2013.01.08. 13:44

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) nem járult hozzá, hogy Dusev-Janics Natasa szerb színekben versenyezzen 2013-ban.

Az ICF december végi hírlevele szerint három magyar kajakos kérelmét bírálták el negatívan, Csipes Tamara, Paksy Tímea és Hadvina Gergely sem folytathatja választott hazája színeiben. A közzétett listából kiderül, szerb férje (Dusan Ruzicic) miatt Benedek Dalma a jövő évi vb-n már Szerbiát képviselheti Duisburgban.

A négyessel olimpiai távon, 2011-ben világbajnok Csipes Ausztráliában, a 2006-ban szintén négyessel vb-aranyérmes Paksy Ausztriában folytatta volna. Hadvina Görögországot jelölte meg.

A szlovák szlalomos, Marcel Potocny ugyanakkor magyar színekben folytatja. Nem tartozik a világ közvetlen élmezőnyéhez, de arra mindenképp esélyes, hogy kvótát szerezzen, ha az állampolgárságot is megkapja.

Az ICF elutasítása lezárta a magyar és a szerb szövetség régóta húzódó ügyét. A hazai szövetség felkészülési hozzájárulást, 150 ezer eurót kért Janicsért, amit a szerbek nem fizettek ki, így az ICF másként nem is dönthetett. Az eltiltás két évre szól.

A mostani határozat szerint nemcsak 2013-ban, a 2014-es moszkvai világbajnokságon sem versenyezhet szerb színekben három olimpián is győztes Janics. A 2014-es moszkvai vb ugyanis augusztus tizedikén fejeződik be, míg Janics 2012 augusztus tizenegyedikén még Magyarországnak nyert bronzérmet a londoni olimpián.

Arra már korábban utalt a szövetség elnöke, Baráth Etele: elképzelhető egy olyan forgatókönyv, hogy az ICF méltányosságból az eredetileg kétéves eltiltást megfelezi, hiszen mégiscsak a világ egyik legjobb kajakosáról beszélünk.

Janics férje, Andrian Dusev biztos volt abban, hogy Natasa versenyezni fog, de erre, úgy látszik, kizárólag már csak akkor van esélye, ha elválnak, a bolgár Dusev időközben megkapja a szerb állampolgárságot, és újra elveszi a feleségét. Az ICF meglehetősen laza szabályait így viszont kijátszanák, és nagy kérdés, erkölcsileg mit szól ehhez a szervezet, esetleg más államok.

A napokban megszólalt Micso Janics, Natasa Szegeden maradó és edzősködő testvére. „Natasa mindig önfejű volt, ami jött, abba sokszor és szívesen gondolkodás nélkül belevágott. Érzelmi alapon döntött, ami nem biztos, hogy a legjobb volt. Aki jól kajakozik, márpedig Natasa jól kajakozik, annak Magyarország ideális, a legjobb hely. Ez a véleményem, természetesen elfogadom a döntését, és kívánom, hogy boldog legyen. Azzal sosem volt és most sem lesz problémája, mert ügyes, hogy versenyzőként egyedül marad. Társas lény, és gyorsan összehoz magának egy ütőképes csapatot. Ebben tanulni lehet tőle" - idézte a bajnoknő bátyját a delmagyar.hu.