Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Kozák Danuta két hajó hátrányból tönkreverte a mezőnyt

2016.06.26. 14:52

Két arany-, egy ezüst és egy bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokság zárónapján.

A magyarok közül elsőként a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta állt be a rajtgépbe K-1 500 méteren. Rosszul rajtolt, féltávig hatalmas hátrányt kellett ledolgoznia, majd körülbelül 300 méternél megindította a hajóját és gyakorlatilag állva hagyta riválisait, sima győzelmet aratott.

Két hajó hátrányból győzött Kozák

„Az utolsó dolog, ami elhangzott, hogy egy perc múlva rajt, álljunk be a rajtgépbe. Majd egyszer csak lement a rajtgép. Szerintem senki sem indult el maximumom, én pedig szinte teljesen kiszedtem az erőmet, hogy ez most mi? Aztán láttam, hogy a szerb lány konkrétan két hajóval előttem van, ekkor gondoltam, itt nincs mese, el kell indulni" – nyilatkozta az MTI-nek Kozák, aki hozzátette: nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy ekkora hátrányból is könnyedén tudott nyerni, ugyanis az olimpián legnagyobb riválisaival, az ukrán Inna Oszipenkóval, illetve az új-zélandi Lisa Carringtonnal szemben nem követhet el hasonló hibát. 

A párosban még ennyit sem kellett izgulnia Kozáknak, hiszen Szabó Gabriellával az első métertől az utolsóig uralták a mezőnyt. „Nagyon érdekes küldetés volt, hiszen Danának mindössze ötven perce volt a két verseny között. Nem voltam még korábban ilyen szituációban, ezért megpróbáltam úgy odaállni, hogy teljesen kész legyek én is" – mondta az M4 Sportnak Szabó.

A harmadik aranyérem után Kozák hangsúlyozta: főpróbának nem volt rossz ez az Eb, ugyanakkor helyén kell kezelni a dolgokat. „Ezt az Európa-bajnokságot egy edzésnek fogjuk fel, itt mindenki az olimpiára készül, nem szabad elszállni attól, hogy itt nyertünk. Nekünk oda kell tennünk magunkat, és kizárólag azzal kell foglalkoznunk, hogy az olimpián maximum pályát menjünk." - mondta szerényen Kozák.

A kenu egyesek 500 méteres küzdelmeiben Kiss Tamás visszafogottan kezdett, a táv feléig nagyjából a középmezőnyben haladt, majd rákapcsolt és versenyben volt a dobogóért, de talán túl korán indította meg a hajrát, végül negyedik lett.

A kajakos Nádas Bence már egy aranyéremmel a zsebében vághatott neki az 500 méter egyes fináléjának: a négyes vezérevezőseként szombaton győztes magyar versenyző két korábbi világbajnok, a német Tom Liebscher és a dán René Poulsen mellől rajtolt el. Előbbi hatalmas lendülettel kezdett, Nádas a táv felénél meg tudta ugyan közelíteni, ám a hajrában a német újra ellépett, s a győzelmét nem fenyegette veszély. A magyar kajakos a címvédő dánnal vívott hatalmas küzdelmet, s bár az első eredmény ezüstérmesnek hozta ki, végül a célfotó alapján 8 ezreddel (!) kikapott, így bronzérmes lett.

Csalódás a férfi négyes, új olimpiai válogató lesz?

Ezután a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összeállítású K-4 1000 méteres egység bizonyíthatta, nem volt véletlen, hogy az olimpiai válogatón nagy meglepetésre legyőzte otthon az öt évig veretlen, olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű hajót. A fináléban a táv egyharmadáig szinte együtt haladt a mezőny, féltávnál azonban a magyar egység komoly hátrányba került, és ekkor már látszott, hogy nem szól majd bele a dobogóért folytatott versenybe. Végül csupán hetedikként ért célba, így könnyen elképzelhető, hogy ebben a számban a szövetség új olimpiai válogatót ír ki.

Férfi C-2 500 méteren, a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó döntőjében az orosz egység gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, a magyarok pedig a hajrára kissé elfáradva a hatodik helyen értek célba. A délelőtti program zárásaként K-2 500 méteren a Tóth Dávid, Kulifai Tamás összetételű hajó beragadt a rajtnál, ezzel el is szálltak a dobogós reményei. A végén a magyarok ki is engedtek, végül hetedikek lettek.

Kétszázon csak egy érem

A legrövidebb táv fináléiban a magyarok közül elsőként a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa állt rajthoz egyesben. Szoros versenyben a hatodik helyen zárt. A győztes meglepetésre a török Lasma Liepa lett. Az első és az utolsó között kevesebb mint egy másodperc volt a különbség.

Férfi C-1 200 méteren Hajdu Jonatán képviselte a magyar színeket. A táv felénél úgy tűnt, nem szólhat bele a dobogóért zajló harcba, s bár a hajrában utolsó tartalékait mozgósítva feljött, végül a hatodik lett. Az aranyérmet az orosz Andrej Krajtor nyerte.

Férfi K-1 200 méteren - amely szintén része az olimpiai programnak - Birkás Balázs féltávnál még egyértelműen ott volt az első három között, a hajrára aztán talán kissé elfáradt, elképesztőn szoros befutó után az ötödik lett. A sprintszámot a brit Liam Heath nyerte.

Női K-2 200 méteren az a Douchev-Janics, Homonnai Luca duó állt be a rajtgépbe, amely tavaly második volt a világbajnokságon. Jól kapták el a startot, egy darabig vezettek is, majd a célba érkezés után először harmadiknak jelezték őket, később azonban kiderült, hogy lecsúsztak a dobogóról, és a negyedik helyen zártak.

C-2 200 méteren a Lantos Ádám, Nagy Péter páros már a rajt után jelentős hátrányba került, nem is volt esélyük a dobogóra és végül ötödikként értek célba.

Az utolsó 200 méteres döntőben a hazai olimpiai válogatót megnyerő Horváth Bence, Szomolányi Máté összeállítású K-2-es egység fantasztikusan kapta el a rajtot, óriási lendülettel indult meg a cél felé, egészen az utolsó méterekig úgy tűnt, nem vehetik el a győzelmét, a szerb hajó azonban végül 48 ezreddel hamarabb ért célba, így a magyaroknak az ezüst jutott.