Csodaezüsttel lett meg a férfi kajaknégyes olimpiai kvótája, Kopasz újra világbajnok

D  AS20230825062
2023.08.25. 16:37
A női kajaknégyes után a férfi is kiharcolta a párizsi kvótát a duisburgi olimpia kvalifikációs világbajnokságon, ráadásul még egy remek ezüstérem is összejött a fináléban. Kopasz Bálint aranyérmet szerzett férfi K–1 500 méteren, a Kiss Blanka, Lucz Anna kettős a tavalyi arany után ezúttal bronzérmet nyert. A parasportolók versenyében Kiss Péter Pál sorozatban negyedszer lett világbajnok KL–1 200 méteren.

Viharos kezdés után parádés magyar szereplést hozott a délelőtt

Az időjárás nem volt kegyes péntek délelőtt a sportolókkal, kétszer is félbe kellett szakítani a viadalt, de végül még a nap is kisütött.

És ha már így tett, mi is örülhettünk, hiszen a női kajaknégyes megszerezte a négy párizsi kvótát, és a férfiaknak is remek esélyük van erre, a délutáni programban elég egy európai nemzetet megelőzni ehhez.

Balla Virág kevéssel lemaradt a fináléról a nap harmadik olimpiai számában, a többi versenyzőnk egyaránt kiharcolta az A döntőbe jutást.

Rögvest magyar aranyakkal indultak a döntők

Az eredetihez képest két és fél órával elolt finálékat már napfényes időben, Kopasz Bálint kezdte meg, és a 2019-es szegedi viadalon 1000 méteren, Kanadában a királyszám mellett K–2 500-on is győztes sportoló megszerezte a negyedik világbajnoki címét is, ezúttal K–1 500-on verte meg a mezőnyt.

Világbajnokságot még nem nyertem nem olimpiai számban, úgyhogy ez az első világbajnoki aranyam 500 egyesben, nagyon örülök neki, és annak is, hogy egy ilyen kemény mezőnyben tudtam nyerni. Az előfutamokat nézve is lehetett látni, hogy nagyon jó formában van a mezőny, lényegében szinte minden nagy név itt volt, így a legszebb, legjobb érzést nyerni

– mondta Kopasz Bálint a versenyt követően.

Kopasz hozzátette, olyan nagy esőben, mint a középdöntő, még nem is versenyzett, de azért sok nehéz körülmény közepette sportolt már, így nem érte váratlanul.

Szombat délután jöhet az újabb megméretése, ezúttal olimpiai számban, K–2 500 méteren címvédőként indulnak Nádas Bencével.

„Van egy nap pihenőnk, ennek bőven elégnek kell lennie arra, hogy regenerálódjak, és az izmok is, amelyek a mostani táv végére elfáradtak. Most csak másfél percről beszélünk, ezt gyorsan ki kell pihenni” – tette hozzá az immár négyszeres világbajnok kajakozó.

A parasportolók mezőnyében KL–1 200 méteren Kiss Péter Pál sorozatban a negyedik világbajnoki címét szerezte meg, Suba Róbert a finálé másik magyar indulójaként a negyedik helyen zárt. A hölgyeknél VL 200 méteren Boldizsár Dalma a kilencedik lett.

A férfi C–1 200 méteren a finálét nagy hajrával kiharcoló Koczkás Dávid a kilencedik helyen ért a célba, a női K–2 200 méteren világbajnoki címvédő egységünk, a Kiss Blanka, Lucz Anna kettős nagy csatában bronzérmet szerzett. Ami még őket is meglepte kicsit…

Harmadik, nem negyedik? – kezdte az első felvetésre Lucz Anna, aki a parton tudta meg, hogy dobogós helyen végeztek. –Próbálom összefoglalni magamban az érzéseket, mert sok minden kavarog bennem. Örülök neki, hogy dobogón végeztünk, mert az Eb-n a negyedik hely jött össze, és ahogy most a végén körbenéztem, biztos voltam benne a végén, hogy negyedikek lettünk, úgyhogy most örülök.

Kiss Blanka hozzátette, Lucz Annához hasonlóan vegyes érzések vannak benne is, mivel mindkettejüket nagyon megviselte mentálisan ez az év és ez a verseny is.

„Szerintem emiatt nem jött ki belőlünk a száz százalék, csak mondjuk a kilencven. De örülök, hogy ez egy bronzéremre lett elég. A rajt nagyon jól sikerült, de ezt csináljuk, úgyhogy ennek jól kell sikerülnie, az első száz jó volt, a második százban maradt benne a tíz százalék.”

Lucz Anna számára ezzel nem ért véget a duisburgi világbajnokság, hiszen egyesben és mixben is érdekelt még. Egy éremmel a tarsolyában jelenthet-e könnyebbséget a folytatás?

„Igen, ez most kellett a lelkemnek, mert az előtte lévő egyesben nem éreztem még azt az erőt, ami bennem van, meg azt, hogy tudok menni, de most már tudom, hogy össze tudom magam szedni a következő két számra.”

A programban két nem olimpiai kenuszám következett, a női C–2 200 méteren Horányi Dóra és Takács Kincső duója a hetedik lett, férfi C–1 500-on Fejes Dániel pedig a nyolcadik.

Csipes Tamara: Sz*rul mentünk

Meglepetésre az olimpiai kvótát délelőtt megszerző Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Hadvina Dóra felállású női kajaknégyesünk a hetedik lett. Ennél az eredménynél minden bizonnyal a négyes tagjai is többet reméltek.

„Abszolút. Igen, de én is többet vártam azért a négyesünktől – vélekedett a futam után Csipes Tamara. – Egyszer-kétszer azért mentünk elég biztatóan edzéseken, ennek most abszolút nem sikerült a közelébe sem kerülni sem időre, sem érzésre belülről. A középfutam és a döntő is pontosan ugyanolyan rossz volt, nem fogom szépíteni. Ennek lehet keresni az okát, én is ezt teszem napok óta, de nem tudok okosat mondani.”

A négyessel Rióban és Tokióban is olimpiai bajnoki címet szerző sportoló elmondta, nagyon sűrű a mezőny, kezdi utolérni egymást, és nagyon sok klasszis egyéni versenyző mellé sikerült a nemzeteknek jó csapatot építeni.

Ez nagyon-nagyon kemény lesz jövőre, de ez nem magyarázat arra, hogy mi sz*rul mentünk, mert amúgy igen. Tanulunk belőle, és biztos vagyok benne, hogy jövőre egy százszor jobb négyes fog kikerülni az olimpiára. De nagyon-nagyon örülök a kvótának, mert előfordulhatott volna az is az elmúlt két nap alapján, hogy ha még balszerencsénk van, akár kiesünk. Úgyhogy én most tök őszintén örülök a kvótának, hogy tulajdonképpen ezért jöttünk

– tette hozzá.

Csodaezüsttel lett meg a férfi kajaknégyes kvótája

Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor férfi négyesnek a párizsi kvóta megszerzéséhez még egy európai együttest meg kellett előzni a fináléban, a parádés rajt után viszont végül csak egyet nem sikerült: az eredmény így a szenzációs ezüstérem lett.

A jó szereplést egy hete Dunavarsányban már„beígérte” Tótka, aki érmes reményeket fogalmazott meg nekünk a duisburgi viadalon. De mikor érezte, hogy ez tényleg összejön ma itt a németországi viadalon? 

A döntő előtt. Mert tudtuk, hogy a legkeményebb középfutamunk van, és bárki bármikor előrukkolhat egy véletlenszerűen jó pályával, ez történt a csehekkel is Szegeden, a világkupán a középfutamban. A kínaiak világkupát nyertek a középfutamunkból, a franciák házigazdák jövőre, tehát annyira kiélezett a szám, és annyira benne van a meglepetés faktor, hogy bár tudtam, hogy mi hárman vagyunk a favoritok, akik végül ki is lógtunk, de nem voltam túl nyugodt. Aztán lement a középfutam, és annyira megnyugodtam... A bemelegítés a döntőre eszméletlen jól sikerült. Amikor a négyesbe beültünk, és még melegítettünk, alig vártam, hogy elrajtoljon a futam, mert éreztem magamban az erőt. Úgyhogy ez nagyon-nagyon szuper, és nagyon boldog vagyok, hogy ezüst lett a vége. Ha azt nézzük, hogy a felkészülés nagyon jól sikerült, valóban úgy érzem, hogy érmet érdemelt a csapat, de így, hogy ezt tudtuk hozni, hogy valóban ott lesz az érem a nyakunkban, így azért teljesen más érzés. Most jön egy párizsi tesztverseny, aztán egy kis pihenő, aztán októbertől már olimpiai láz van

– mondta kérdésünkre Tótka Sándor.

Magyar szempontból a nap zárásaként Balla Virág megnyerte a női C–1 200 méteres B döntőjét, így összességében a 10. helyen zárt.

A pénteki döntők

férfi K–1 500 méter (1. Kopasz Bálint 01:36.262)

férfi C–1 200 méter (1. Artur Gulijev (üzbég) 38.729., 9. Koczkás Dávid 40.836)

női C–1 200 méter (1. Yarisleidis Cirilo Duboys (kubai) 44.799)

női K–2 200 méter (1. Martyna Klatt, Helena Wisniewska (lengyel) 36.681, ...3. Kiss Blanka, Lucz Anna 37.302)

női C–2 200 méter (1. Suaj Csang-ven, Lin Ven-csün (kínai) 42.516, ...7. Horányi Dóra, Takács Kincső 44.761)

férfi C–1 500 méter (1. Catalin Chirila (román) 1:45.373., ...8. Fejes Dániel 1:48.477)

női K–4 500 méter (1. Új-Zéland 1:30.606, ...7. Magyarország (Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Hadvina Dóra) 1:33.151)

férfi K–4 500 méter (1. Németország 1.19.183, 2. Magyarország (Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor) 1.19.570)

női C–1 200 méter B döntő (1., összesítésben 10. Balla Virág 47.173)

(Félkövérrel az olimpiai számokat jelöltük.)

A szombati program

Döntők

10.54: női K–1 1000 méter (Rendessy Eszter)

11.04: férfi K–2 1000 méter (Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás)

11.14: férfi C–2 1000 méter (Kollár Kristóf, Fejes Dániel)

11.24: női C–1 1000 méter (Kisbán Zsófia)

11.51: férfi K–1 200 méter (Birkás Balázs)

12.01: férfi C–1 1000 méter (Adolf Balázs)

12.11: férfi K–1 1000 méter (Varga Ádám)

12.21: női K–1 500 méter (Csipes Tamara)

12.30: női C–2 500 méter (Bragato Giada, Nagy Bianka)

12.39: férfi C–4 500 méter (Koczkás Dávid, Slohoczki Ádám, Hajdú Jonatán, Hodován Dávid)

Középdöntők

15.10: női K–1 200 méter (Lucz Anna)

15.20: női C–1 500 méter (Balla Virág)

15.32: férfi K–2 500 méter (Nádas Bence, Kopasz Bálint)

15.44: férfi C–2 500 méter (Korisanszky Dávid, Fekete Ádám)

16.14: női K–2 500 méter (Fojt Sára, Pupp Noémi)

17.00: mix C–2 500 méter (Takács Kincső, Hajdú Jonatán)

(Félkövérrel az olimpiai számokat emeltük ki.)

(Borítókép: A második helyezett Nádas Bence, Kuli István, Csizmadia Kolos és Tótka Sándor (b-j) a férfi kajaknégyesek 500 méteres versenyének döntője után az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon Duisburgban 2023. augusztus 25-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)