Csak döntetlen a spanyolokkal a kézi-vb-n

2007.12.04. 22:44
26-26-os döntetlent játszott Spanyolországgal a női kézilabda-válogatott, csoportelső lett a világbajnokságon, ám az iksz miatt mindössze egy pontot visz a középdöntőbe.

A spanyolok ellen 26-26-os döntetlent játszott, és így a remélt kettő helyett csak egyetlen ponttal kezdi meg a középdöntőt a magyar női kézilabda-válogatott a franciaországi világbajnokságon.

Az már hétfőn este eldőlt, hogy a két csapat továbbjutott csoportjából, csak az volt a kérdés, ki hány pontot visz magával a vb legjobb 12 együttesét felvonultató, csütörtökön kezdődő középdöntőbe.

Hornyák kiállításával indult az összecsapás, ám az emberelőnyben játszó spanyolok Pálingernek nem tudtak gólt lőni akcióból. Nehezen vette fel a ritmust a magyar együttes, a rivális még emberhátrányban is növelte az előnyét (10. perc: 2-5). A spanyol kapus, Sanchez remekelt, ráadásul több ízben is a kapufa védett helyette, míg a két átlövő, Mangue és I. Fernandez sorra lőtte a gólokat. A 18. percben, 9-6-os hátránynál Németh András szövetségi kapitány időt kért, és agresszívebb, fegyelmezettebb játékot kért. Mehlmann-nak továbbra sem ment, kétszer a kapufát találta telibe.

A folytatásban Görbicz egyre jobban összefogta a csapatot, amely létszámfölényben feljött 11-10-re. Közben a 100. válogatottságát jegyző Tóth is eredményes volt. Németh egyre többet cserélt, ám a kemény spanyol falat nehéz volt feltörni. A szünet előtti szakaszban Pálinger két büntetőt és másik két kísérletet is hárított, így csak egy gól volt a magyarok hátránya.

Nem tudtunk felpörögni

"Nem játszottunk jól. A mérkőzés elején buta és szerencsétlen befejezések miatt nem tudtunk felpörögni, elbizonytalanodtunk. A támadások továbbra is gyengék voltak, átlövésből 20 kísérletből csak öt lett gól. A védekezésünk javult, de így sem sikerült nyerni. Nem volt olyan poszt, amire lehetett volna építeni. Nincs magyarázat arra sem, hogy a megbeszélt taktikát miért nem hajtják végre a játékosok" - mondta Németh András szövetségi kapitány.

A fordulást követően sem játszott igazán jól a magyar együttes, de az akarattal nem volt gond. Emberelőnyt kihasználva Kirsner egyenlített a 36. percben, majd újabb találatával jött a fordítás, először a meccsen a magyarok vezettek (18-17). Görbicz újabb hétméteresével nőtt az előny, míg a spanyolok nyolc percig nem dobtak gólt, majd amikor mégis betaláltak, jött az egyenlítés (19-19). Mangue tarthatatlan volt, ő vitte a vállán a spanyol gárdát. Az ő tizedik találatával 22-21-re már ismét a rivális vezetett a 49. percben.

A külön őrzővel mozgó Görbicz megint fordított büntetőből (23-22), de Tóth ziccert rontott. Az izgalmas hajrában sok hibát ejtett mindkét csapat, majd Mehlmann bombagólt lőtt. Tomorit kiállították - neki ez volt a harmadik, így piros lapot kapott -, és Tóth újból pontatlanul célzott, de Mehlmann nem (26-24).

Az 59. percben időt kértek a spanyolok, majd Tóth megkapta a harmadik kétperces kiállítását 26-25-nél. 40 másodperccel a vége előtt jött az egyenlítés. Németh is időt kért, de újabb találat már nem esett.

A dijoni középdöntős csoportba a magyar és a spanyol, a román és a lengyel, valamint a német és a dél-koreai gárda került. A Németh-csapat csütörtökön - várhatóan 20:30 órától - a lengyel csapattal kezd.

E csoport, 3. forduló, eredmények

Magyarország-Spanyolország 26-26 (13-14)
Nimes, 4000 néző: v: Csernega, Polagyenko (oroszok)
gólszerzők: Görbicz 6/5, Tóth 5, Vérten 3, Mehlmann 2, Kirsner 2, Borbás 2, Kovacsicz 2, Tomori 1, Szamoránsky 1, Balogh 1, Hornyák 1, illetve Mangue 10/4, I. Fernandez 5, Aguilar 3, Pinedo 3, Martin 2, Berenguel 1, Ortuno 1, M. Fernandez 1
7 méteresek: 5/5, illetve 8/4
kiállítások: 10, illetve 18 perc piros lap: Tomori (57.), Tóth (59.)

A csoport korábbi mérkőzésén: Kongó-Japán 32-28 (15-13)

A végeredmény:

1. Magyarország 5 pont (94-77)
2. Spanyolország 5 (91-79)
3. Kongó 2
4. Japán 0