Iváncsikot meglopták, a csarnok roskadozik

2008.10.11. 10:44 Módosítva: 2008.10.11. 15:56
A német Flensburg múlt heti legyőzése után az MKB-Veszprém az ukrán Zaporizzsját is szeretné felülmúlni, mert nagy lépést tehetne a továbbjutás felé. A hazai csapat veszélyes - csakúgy, mint a csarnok -, védőfala igen masszív, erős játékosokból áll. Mocsai Lajos már kitalálta, hogy lehet nyerni.

Rosszabbul nem indulhatott volna az MKB-Veszprém kézilabdacsapata első idegenbeli Bajnokok Ligája-mérkőzésére, mert bár Dejan Perics kapus hétközi, súlyosnak tűnő láb- és talpsérülése rendbe jött, elveszítette a csapat a szélsőjét.

Ukrán bíró vezeti a meccset

Újabb hihetetlen esemény történt az MKB-Veszprém egyébként is rosszul indult ukrajnai túráján. Az egyik román bíró nem érkezett meg a helyszínre, így a mérkőzést egy ukrán bíró fogja vezetni, méghozzá ugyanaz a játékvezető, aki tavaly az MKB Veszprém Gummersbach elleni mérkőzését vezette. Az EHF beleegyezett a hazai bíró közreműködésébe, Mocsai Lajos példátlannak nevezte az esetet.

Iváncsik Tamás becsekkolt a Bécsből induló dnyepropetrovszki járatra, majd vécére ment, ahol egy pillanatra őrizetlenül hagyta csomagját, és ellopták az útlevelét és két bankkártyáját. Útlevél nélkül nem szállhatott fel a gépre, a vezetőség megpróbált mindent, hogy a balkezes játékos csatlakozhasson, de Mocsai Lajos az edzést ezzel a mondattal kezdte pénteken: „Tamás ügyét lezártuk, nem lehet velünk, sajnáljuk őt, ez a végleges keret, de a céljaink nem változtak, nyernünk kell.”

Iváncsik a szombati géppel esetleg el tudott volna jönni Bécsből, ha sürgősséggel kap ideiglenes okmányokat, de nem lehetett biztosra venni, hogy a meccs elejére befut, ha autót küldenek érte, akkor sem. Az ukránok szigorúan vizsgálják az országba lépőket, a sorban állás valószínű az ellenőrzésnél.

A szakvezető ezek után lemondott a játékáról, ezzel a harmadik szélsője esett ki. Bátyja, Gergő sincs olyan állapotban, hogy játszhasson, így egyedül Korazija hadra fogható, a jobb oldalon kényszermegoldásként valamelyik átlövőt – Vujin vagy Markovics – fogják játszatni, ők már külön is készültek erre péntek este.

Mocsai magyarul vezette az edzést, a magyarul még nem értő légiósnak a társak fordították szavait. Temperamentumos hozzáállást kért: „Uraim, legyünk jókedvűek, sokat ültünk egész nap, mozgassuk meg magunkat.”

Bajban van a Szeged is

Komoly problémákkal áll szemben a Pick Szeged csapata is, mely a német Rhein-Neckar Löwent fogadja. A Magyar Kupa-győztesből kidőlt az egyetlen irányító, Daniel Andjelkovic, a nyáron igazolt, magyar válogatott balátlövő Katzirz Dávid karja pedig az infúziók miatt gyulladt be, játéka így erősen kérdéses. A szegediek kapusa, Puljezevics Nenad szintén sérüléssel küzd, a mérkőzés előtt dől el, tudja-e vállalni a játékot.

Alig elkezdődött az átmozgatás, a zaporizzsjai csarnok tetejéről egy deszka elvált, szerencsére nem a játéktér felett, hanem a pálya sarkában, ahol senki sem tartózkodott, csak a csattanásra kapta fel a többség a fejét. Az átmeneti döbbenet után a csapat nagyobb sebességre kapcsolt, a végére mindenki elégedett volt a játék sebességével, a lövések erejével, hatékonyságával.

„Öt órakor ebédeltünk, képtelenség, hogy az edzés elején pörögjenek a fiúk, de a végére nagyon szépen dolgoztak” – magyarázta a szakvezető.

Hozzátette, három dolgot is kitalált, amelyekkel meglepheti a szombati ellenfelet – ezek nem lesznek rajta egyik korábbi videón sem –, elsősorban az ukránok nagyon magas és erős középső védekezését kell megbontani. Lesznek újnak tűnő elemek, amelyeket tavaly már láttunk a KEK első helyéig jutó társulattól, és most újra előveszik.

„Nagy luxus és nem jó érzés, ha egy edző egy szélsővel készül a következő feladatra, de meg fogjuk oldani, alázatosan tesszük a dolgunkat” – összegzett.

Zápor Jóska, ki ne tudná

Zaporizzsja félmilliós város, nem túl impozáns gyárkéményei messze látszódnak, állítólag itt van Európa legnagyobb atomerőműve, de azért mégis a Zaporozsec autómárkával forrt egybe a neve. Gyorsan le is teszteltük a játékosokat, tudják-e, mi van a képen, amit mutattunk. A fiatalabbak, Sesum, Korazija, Pesics és Vujin csak nézték vacsora közben, mindegyikük tippelt, a Ladától a Skodán át a Zastaváig minden elhangzott, de nekik már nem volt szerencséjük látni az 60-70-es évekbeli szovjet gazdaságos kisautógyártás remekét. Gál Gyula is gondolkodóba esett. „Azt mondanám, hogy ez egy Zápor Jóska. Sőt, azt is mondom. Ez bizony az. És még egészen jó állapotban van.” Lusnyikov alig ápillantott, rögtön mondta a helyes választ. „Itt volt a fabrika, még sejtem is, merre. Nem vezettem soha ilyet, Volgát és Moszkvicsot igen.”