Negyven percig csodát tett a Szeged a BL-ben

2008.10.12. 20:17 Módosítva: 2015.05.21. 03:42
A kézilabda Bajnokok Ligája második fordulójában a sérülésektől tizedelt Pick Szeged nagyszerűen küzdve négygólos előnyt szerzett a szünetre, de jó cserék hiányában a német sztárgárda, a Rhein-Neckar Löwen a második játékrészben legyűrte a Magyar Kupa-győztest. A továbbjutás nem úszott el a hazai vereséggel, de már óriási bravúr kell hozzá.

28-24 arányban vereséget szenvedett hazai pályán a Pick Szeged csapata a kézilabda Bajnokok Ligája második játéknapján a német Rhein-Neckar Löwen ellen.

A sérülésektől tizedelt szegedi csapat az első félidőben nagyszerűen játszva, erőn felül teljesítve négygólos előnyre tett szert a szünetre, a második játékrészre azonban teljesen elfáradt Vladan Matics edző csapata, és a rengeteg világklasszissal felálló német sztárcsapat átgázolt a magyarokon.

szeged1

A Magyar Kupa-győztes, bajnoki ezüstérmes Szeged hétközi, Komló elleni mérkőzésen megsérült a csapat meghatározó játékosa, az irányító Daniel Andjelkovics, a nyáron szerződtetett, magyar válogatott Laluska Balázst pedig műteni kellett, így ő sem léphetett pályára. A kisebb húzódásokkal küzdő játékosok közül Katzirz Dávid és Puljezevics Nenad vállalta a játékot.

Az ellenféltől is neves játékosok hiányoztak, de a Bundesliga egyik meghatározó csapatának roppant erős a kerete, így a Pick ellen még idegenben is egyértelmű esélyesnek tűnt. A rossz előjelekkel készülő magyar csapat azonban lelkes szurkolótábora támogatásával jól kezdett, határozott védekezése mellett támadásban Milorad Krivokapics és Luca Zvizej remek lövőformájára építve uralta a mérkőzést.

Pick Szeged-Rhein-Neckar Löwen 24-28 (17-13)

Gólszerzők: Krivokapics, Zvizej 7-7, Katzirz 4, Petrea, Herbert 2-2, Oszmajics, Ghinea 1-1, illetve Bielecki 7, Sigurdsson 6, Harbok, Filip 4-4, Selmenko, Jurasik, Schwarzer 2-2, Klimovets 1
Kiállítások: 10 perc - 10 perc
Hétméteresek: 2/1 - 3/3

A csoport másik mérkőzésén: Croatia Zagreb-Wisla Plock 34-17
A csoport állása: 1. Croatia Zagreb 3 (67-50) 2. Rhein-Neckar Löwen 3 (61-57) 3. Pick Szeged 2 (50-44), 4. Wisla Plock

A kapuban bravúrok egész sorát mutatta be a szintén sérüléssel bajlódó Puljezevics, és a szegediek védekezése is összeállt, így az első félidőben látottak alapján felcsillant egy óriási bravúr lehetősége. Egy esetleges győzelem az ellen a német csapat ellen, mely az előző fordulóban a BL egyik nagy esélyese, a Croatia Zagreb otthonában ért el döntetlent, elérhető közelségbe hozta volna a továbbjutást a magyar csapatnak.

A Szeged nemcsak tartotta a Bundesligában edződő klassziscsapat ritmusát, de remek játékával elérte, hogy a lengyel és német válogatottakat foglalkoztató Löwen játékosai elbizonytalanodjanak. Félő volt viszont, hogy a magyar bajnokságban szokatlan sebességű mérkőzés túl sokat vesz ki Vladan Matics csapatából, melynek ráadásul a cserepadján sem ültek megfelelő tudású játékosok.

A második játékrész igazolta a félelmeket: a németek Szmal kapus védései után gyors indításokból, és a magára talált Bielecki lövéseivel tíz perc alatt kiegyenlítették az első félidőben összeszedett hátrányukat, a Szeged pedig teljesen kifáradt. Puljezevics védéseivel a játékrész közepéig még szorossá tudta tenni a mérkőzést, de már érezhető volt, hogy ez most kevés lesz a győzelemhez.

A Löwen magabiztosan használta ki a Pick támadásban elkövetett hibáit, és indításokból könnyű gólokat szerezve az utolsó tíz percre eldöntötte a mérkőzést. Matics próbálta forgatni a csapatát, de az egyre erőtlenebb magyar játékosok már azokat a helyzeteket is elhibázták, amikből az első félidőben még gond nélkül szerezték góljaikat.

szeged2

Az utolsó percekre csak a német győzelem aránya volt kérdéses, végül Puljezevicsnek köszönhetően a második félidőt csak nyolc góllal veszítette el az első játékrészben erőn felül teljesítő Pick Szeged.

A magyar ezüstérmesnek nincs miért szégyenkeznie, hiszen a Löwen legyőzése egy teljes gárdával felálló Szegednek is komoly siker lett volna, de a továbbjutás a vereséggel sem úszott el.

Győzelmükkel és zágrábi döntetlenjükkel úgy tűnik, a németek megnyerik a csoportot, a második helyért így azzal a Croatia Zagrebbel kell megküzdeniük Maticséknak, mely a következő játéknapon látogat az újszegedi csarnokba. A Pick korábban többször bizonyította már, hogy otthon bárkit képes legyőzni, amennyiben sérültjei visszatérnek, egyáltalán nem lesz esélytelen a szinte a horvát válogatottal megegyező zágrábiak ellen sem.