Az életben maradás a tét Szegeden

2008.10.18. 08:25 Módosítva: 2008.10.18. 08:45
A kézilabda Bajnokok Ligájában mindkét magyar csapatra fontos mérkőzés vár a hét végén, az MKB Veszprém Izlandon bebiztosíthatja továbbjutását a csoportjából, míg a Pick Szeged számára az esély visszaszerzése a tét hazai pályán a horvát sztárcsapat, a Croatia Zagreb ellen.

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában roppant fontos mérkőzések várnak a magyar csapatokra. A KEK-címvédő MKB Veszprém az izlandi Haukar vendégeként lép pályára, győzelme esetén továbbjutónak lenne tekinthető, és a Flensburg elleni idegenbeli csatában dönthetné el, első vagy második helyen lépjen tovább. A Pick Szeged viszont az életben maradásért játszik az újszegedi csarnokban a BL egyik esélyesével, a Croatia Zagrebbel.

A magyar bajnok MKB Veszprém kénytelen volt a szezon korai szakaszára csúcsformába lendülni, hiszen KEK-címvédőként megrendezhette a Szuperkupa utódának számító Bajnokok Trófeáját, ahol a csapat csak a döntőben maradt alul a Ciudad Reallal szemben.

Az MKB azóta is tartja formáját, a magyar bajnokságban a héten letudta első rangadóját (hat góllal győzött a Dunaferr otthonában), és a Bajnokok Ligájában is veretlenül vezeti csoportját. A veszprémiek az első fordulóban legyőzték a Flensburgot, majd Ukrajnában esélyt sem adtak a Zaporizzsjának, így bizakodva várják a Haukar Hafnafjördur elleni rangadót.

Az izlandiak korábban egy góllal verték otthonukban az ukrán bajnokot, és tisztességgel helytálltak a Flensburg ellen idegenben is. A több válogatott játékost a soraiban tudó Haukar nem lebecsülendő ellenfél, kicsit sematikus, kőkemény kézilabdát játszik, de Mocsai Lajos edző csapatának lényegesen nagyobb a játéktudása, meglepetés lenne, ha nem győzne Izlandon is.

A veszprémiek közül több játékos sérüléssel bajlódik, ennek ellenére a csapatnál megfogalmazott nagy célok nem engedik meg, hogy akár kulcsjátékosaik hiányában is vereséget szenvedjenek, hiszen nem mindegy, hogy az MKB első vagy második helyen jut tovább a második csoportkörbe.

Bajnokok Ligája, F csoport

A Veszprém eddig mérkőzései:
MKB Veszprém-Flensburg 29-28, ZTR Zaporizzsja-MKB Veszprém 25-32

3. forduló: Flensburg-Zaporizzsja 38-20, Haukar-MKB Veszprém 10.18 (18h)

A csoport állása:
1. Flensburg 4 (101-78), 2. MKB Veszprém 4 (61-53), 3. Haukar 2 (55-60), 4. ZTR Zaporizzsja 0 (70-96)

Ellenkező előjelekkel készül a Croatia Zagreb elleni mérkőzésére a Pick Szeged. Vladan Matics csapata nem kezdte jól a bajnokságot, pontot nem veszítettek, de a játék minőségében elmaradtak az igényes szegedi szurkolók elvárásától. Ráadásul a szegediek több kulcsjátékosa kidőlt: a sérülten szerződtetett Petar Nenadicsra hónapokig nem számíthat a csapat, Laluska Balázs térdét bajnoki sérülése után már meg is műtötték, és a hírek szerint Daniel Andjelkovics sem vállalja a játékot a horvátok ellen.

A kiváló irányító izomszakadást szenvedett, a szegediek számára pedig nemcsak a múlt hét végi, Rhein-Neckar Löwen elleni mérkőzésen bizonyosodott be, hogy Andjelkovics nélkül a csapat játéka sematikussá, kiismerhetővé válik. A sérülékeny játékos nélkül nehéznek ígérkezik a Szeged feladata, hiszen ellenfelét a Bajnokok Ligája esélyesei között emlegetik.

A Croatia Osiguranje Zagreb a horvát válogatottal egyenlő, az egyetlen nem otthon játszó klasszis, Metlicic helyén az egykori veszprémi BL-gólkirály Kirill Lazarov játszik, ráadásul a zágrábiaknak nagyon kell a győzelem Szegeden, mert az első fordulóban csak döntetlenre voltak képesek a Löwen ellen hazai pályán, a németek pedig győzni tudtak az újszegedi csarnokban, így lépéselőnyben vannak.

A Zagreb is tartalékosan készül

A legfrissebb hírek szerint el sem utazott Szegedre a világ legjobb játékosának választott Ivano Balic, az irányító porckorongsérvét könnyen lehet, hogy műteni kell. Kétséges továbbá Ljubo Vukic, és Ognjen Backovic játéka, de húzódással bajlódik Vjenceslav Somic is.

Múlt heti vereségével a Pick továbbjutási esélyei lecsökkentek, óriási idegenbeli bravúr kellene, hogy megelőzzék két nagy riválisuk valamelyikét, és ez még akkor is igaz, ha az ezer sebből vérző, megtizedelt szegedi csapat lelkes közönsége és a korábban többször megcsodált erőn felüli küzdelme segítségével legyőzné a horvát sztárcsapatot. A realitás a csoport harmadik helye és az ezzel járó KEK-szereplés, ami a tavalyi idényből kiindulva nem kedvezőtlen perspektíva.

Kérdés, hogy a szegedi menedzsment is így gondolja-e, vagy még hisz a továbbjutásban, és több enyhébben sérült vagy felépülőben lévő játékosukkal nekiugranak a Zagrebnek. Ez azért fontos, mert október 26-án a szezon bajnoki meccse következik Szegeden, amikor az MKB Veszprémet fogadják, az örökrangadó pedig akár a bajnoki döntő pályaválasztási sorrendjét is eldöntheti.

Bajnokok Ligája, H csoport

A Pick Szeged eddigi mérkőzései:
Wisla Plock-Pick Szeged 16-26, Pick Szeged-Rhein-Neckar Löwen 24-28

3. forduló: Rhein-Neckar Löwen-Wisla Plock 34-17, Pick Szeged-Croatia Zagreb (10.18)

A csoport állása:
1. Rhein-Neckar Löwen 5 (99-82), 2. Croatia Zagreb 3 (67-50), 3. Pick Szeged 2 (50-44), Wisla Plock 0 (58-98)