Spanyol-norvég döntő a női kézilabda Eb-n

2008.12.13. 18:51
A női kézilabda Eb meglepetéscsapata, Spanyolország megverte a németeket is, így döntős. Ellenfele az Oroszországot könnyedén lelépő Norvégia lesz, mellyel az Eb-n az első fordulóban döntetlent játszott. Az ötödik hely Romániáé.

Az Európa-bajnokság utolsó előtti játéknapján az 5-6. helyért az olimpia után újra csalódott Románia csapott össze a gyenge ágát nagyszerűen kihasználó Horvátországgal. A románoknál nem játszhatott a szélső Maier, az ő hiányával pedig eltűntek a gyors indításgólok is a csapat játékából, így hiába került az első félidőben négygólos előnybe Románia, a horvátok a szünetre visszajöttek a meccsbe (17-15).

A román kapuban ismét parádézott Dinu, de Arslanagic vezérletével a horvátok 22-22-nél utolérték ellenfelüket, sőt a vezetést is átvették. A hajrára egygólos román előnnyel érkeztek a csapatok, Dinunak továbbra sem lehetett gólt lőni, de a döntő pillanatokban ők is hibáztak, több támadás is egyszerű labdaeladáson akadt el. 22 másodperccel a lefújás előtt Penezic egyenlített, hosszabbítás.

A ráadásban a csapata legeredményesebb játékosaként ismét nagyot játszó Amarei vezérletével szerezte meg a vezetést Románia, és ugyanő növelte másfél perccel a vége előtt kétgólosra az előnyt. Dinu még védett két ziccert, de gólt már csak a románok tudtak szerezni, övék az Európa-bajnokság ötödik helye.

Az elődöntők közül az első a meglepetésre legjobb négybe jutott Spanyolország, és a 2. középdöntőcsoport győztese, Németország összecsapása volt. A németek egyértelműen esélyesnek tűntek, és jól is kezdték a mérkőzést, de a spanyolok szívósan küzdve átvették a vezetést. A német csapat fáradtnak, dekoncentráltnak tűnt, elsősorban a védekezésüket nem találták.

A spanyoloknál ismét kulcsfontosságú volt Ciobanu kapus és Mangue, de a magyarok ellen szürkébb Fernandez is kiválóan játszott, így Spanyolország a második félidőt már szinte végig kézben tartotta. A hajrában Jurack még megpróbálta a hátára venni a csapatát, de a motivált spanyolok minden támadást visszaverve négy góllal megnyerték a meccset, és a döntőbe jutottak.

A másik ágon megismétlődött a pekingi olimpia döntője, és nem csak a résztvevők, de a meccs vége és a játék képe is hasonlított az Eb-elődöntőre. Norvégia a mérkőzés elején nekiugrott az oroszoknak, ez pedig olyan jól sikerült, hogy amikor Oroszország az első gólját lőtte, a norvégok már hatnál voltak. A kapuban kifogástalanul védett Haraldsen, és úgy tűnt, kiütéssel nyer Norvégia.

A szünetre egy kicsit összekapták magukat Trefilov kapitány játékosai, de igazán megközelíteniük nem sikerült a mezőnyből egyébként is kiemelkedő norvégokat. A második félidő szintén az északiak fölényét hozta, Norvégia játszotta a saját játékát, az orosz csapatból pedig nagyon hiányzott néhány rutinos játékos, nélkülük ezúttal sem volt esélyük a címvédő ellen.

Női kézilabda Európa-bajnokság, helyosztók

Az ötödik helyért:
Románia-Horvátország 36-33 (17-15) - hosszabbítás után

I. elődöntő:
Spanyolország-Németország 32-29 (12-13)

II. elődöntő:
Norvégia-Oroszország 24-18 (12-7)

A harmadik helyért, vasárnap, 14. Németország-Oroszország
A döntőben, vasárnap, 16.30: Spanyolország-Norvégia

A végeredmény:
... 5. Románia, 6. Horvátország, 7. Macedónia, 8. Magyarország, 9. Svédország, 10. Ukrajna, 11. Dánia, 12. Fehéroroszország,