Ennek a csapatnak sok volt ez az Eb

2008.12.11. 19:09 Módosítva: 2008.12.11. 22:22
A magyar női kézilabda-válogatott kikapott a semmit nem mutató Spanyolországtól az Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó meccsén. Ezzel eldőlt, hogy a mieink az eredeti tervtől távol, a 8. helyen végeznek. A magyarok az első félidőben vezettek, de a másodikban rettenetes játékot nyújtva elveszítették a kulcsfontosságú csatát.

Jól, koncentráltan játszva, feszesen védekezve kezdte a Spanyolország elleni mérkőzést a magyar válogatott az Eb középdöntőjének utolsó mérkőzésén. A mieinknél ezúttal a keret rutinos játékosai játszottak hasznosan támadásban, Görbicz, Vérten, Szűcs és Hornyák góljaival magához ragadta a vezetést a csapat.

MAGYARORSZÁG-SPANYOLORSZÁG 21-23 (12-10)

A magyar válogatott gólszerzői: Görbicz 4/1, Vérten 4, Szűcs 3, Szamoránsky, Kovacsicz, Bulath 2-2, Vincze, Sopronyi, Bódi, Hornyák 1-1

Kiállítások: 8 perc ill. 4 perc
Hétméteresből: 1/1 ill 6/4

A csoport állása:
1. Norvégia 7, 2. Spanyolország 6, 3. Románia 6, 4. Dánia 3, 5. Magyarország 3, 6. Ukrajna 1

További mérkőzések: Románia-Norvégia, Dánia-Ukrajna

A spanyolok semmi különöset nem mutattak, Imre Vilmos csapata egyértelműen uralta a mérkőzést, de a félidő közepén már támadásban messze nem az nyújtotta, mint a meccs elején. Görbiczre jobban figyeltek, a többiek számolatlanul lődözték el a labdákat, így lassan sikerült visszahoznunk a meccsbe a spanyolokat.

Pálinger, majd Pastrovics nagyokat védett, a védekezésünkkel a játékrész végéig nem is volt komoly baj, de a spanyol fal előtt elfogyott a tudományunk. Imre Vilmos kereste a megfelelő átlövőt, de bárkit állított be, mindenki hibázott, így a szünetben már csak két góllal vezetett a magyar válogatott egy olyan mérkőzésen, ahol nyolccal kellett volna.

Imre Vilmos: Új átlövőket kell kipróbálni

Csalódott vagyok a vereség miatt - mondta Imre Vilmos szövetségi kapitány az MTI-nek a mérkőzés után. - Támadásban sok hiba volt ismét, viszont kevés gólt kaptunk. A fiatalok számára kicsit sok volt az Eb, az egész évben leterhelt alapemberek pedig nem tudtak felpörögni a tornára. Hibának tartom, hogy nem gondoltuk át: a célkitűzés a legjobb hat közé jutás, mert időközben Ferling és Tóth nem lehetett a csapat tagja. Nehéz úgy eredményesen szerepelni, hogy két-három lyukas poszt van. Az átlövők között új embereket kell kipróbálni.

Az Eb-n látott szomorú hagyományhoz a sorsdöntő fontosságú meccsen is hűek maradtak a mieink, nagyon elrontották a második félidőt. A spanyolok gyorsan egyenlítettek, innentől már csak egyenlítésekre futotta, azokra is egyre nehezebben. A támadások nem javultak, de ahogy telt az idő, a védekezésünk sem volt már olyan szilárd, mint korábban.

A helyosztók párosításai, Spanyolország elődöntős

Az 5. helyért (szombat, 11.30): Románia-Horvátország

Elődöntők:
14.00: Oroszország-Norvégia 16.30: Németország-Spanyolország

Vasárnap:
14.00: Bronzmérkőzés, 16.30: Döntő

... 7. Macedónia, 8. Magyarország, 9. Svédország, 10. Ukrajna, 11. Dánia, 12. Fehéroroszország,

Küzdött, harcolt a csapat, de sehogy sem találta a játékát. A második játékrész közepén csak azért nem voltunk jelentős hátrányban, mert ellenfelünk is sok hibát vétett. Az alacsony színvonalú, de roppant izgalmas összecsapás hajrájában sikerült újra egyenlítenünk, felrémlett a győzelem lehetősége.

Az utolsó két perc azonban hű tükre volt az Eb-nek: Kovacsicz hiába szerzett szép gólt, két perccel a lefújás előtt megint a spanyolok vezettek, és Görbicz lövését védte a kapus. Bosszantó volt, hogy az utolsó másfél percet egy okos időkérésnek köszönhetően a mi kapunk előtt töltötték a csapatok, és a spanyolok 13 másodperccel a vége előtt bedobták a mindent eldöntő gólt. Az utolsó pillanatban Kovacsicz hiába talált, álépett a vonalra.

A vereség ténye kevésbé bosszantó, mint annak módja. A spanyol csapat nem rossz együttes, de a magyar válogatottnak simán le kellett volna győznie. Így, hogy képtelen volt rá, a 8. helyen végzett az Európa-bajnokságon, miközben nála semmivel sem jobb ellenfele az elődöntőbe juthat.

A 8. helyen végzett a magyar válogatott

Ha a legjobb hat közé kerülés nem is jött össze, részben a szerencsének köszönhetően a magyar válogatott a 8. helyen végzett. Az ukránok az utolsó fordulóban 30-25-re legyőzték Dániát, ezzel pedig hármas holtverseny alakult ki a dán-ukrán-magyar hármas között. Mivel az egymás elleni eredményeink nekünk a legjobbak, az 1. selejtezőcsoport negyedik helyén végeztünk, viszont az is biztos, hogy a másik csoport negyedik helyezettje több pontot szerez, mint 3. A csoport élén Norvégia végzett, miután könnyedén, 37-31-re legyőzte Romániát.

Eredmények: Ukrajna-Dánia 30-25, Norvégia-Románia 37-31

A csoport végeredménye: 1. Norvégia 9, 2. Spanyolország 6, 3. Románia 6 4. Magyarország 3, 5. Ukrajna 3, 6. Dánia 3

A 2. középdöntőcsoport eredményei:
Horvátország-Svédország 29-24, Németország-Oroszország 27-22 Fehéroroszország-Macedónia 24-29

A csoport végeredménye:
1. Németország 9, 2. Oroszország 7, 3. Horvátország 4, 4. Macedónia 4, 5. Svédország 6, 6. Fehéroroszország 2.